Corona Krabbels

 

 

10 maart 2020

“Als er iets is kun je me altijd roepen!” Zo probeerde ik Panajiota, onze alleenstaande 85 jarige buurvrouw, enigzins gerust te stellen. Ze woont nog geen honderd meter bij ons vandaan en iedereen die wel eens bij ons heeft gelogeerd weet dat haar stem ver draagt. In deze zware coronavirus tijd een absoluut pluspunt.

Later in de week

“Anitáááá’!!!!” hoor ik op een ochtend. Ik zit buiten te ontbijten en ik roep heel hard terug “Panajiota, m’akous”. We schreeuwen zo even door. Best lekker eigenlijk. Op een gegeven moment zie ik haar grijze hoofdje, over de bosjes heen, langzaam onze kant op komen. Ze heeft haar mobiele bij zich en geld in een papiertje en we blijven op afstand van elkaar. Of Albert haar mobiel wil opladen. Voor alles wat maar een beetje technisch is is Albert haar grote held. Ze is bang. “Heb je het al gehoord?” vraagt ze. “Er zijn Italianen gearriveerd”. Wij kijken verbaasd. Hoe kan dat? Zijn die nog met de veerboot gekomen? Heel Italië zou toch gesloten zijn? Niet dus. Ze zijn er net tussendoor ‘geglipt’. Een paar dagen later horen we dat het om een groep van maar liefst 30 Italianen gaat. Op 3000 vaste inwoners is dat heel veel.

 

Een wandelingetje in de omgeving op een heldere voorjaarsdag. Je ziet het dorp Mitata, het eiland Antikythera en daar achter de contouren van Kreta. De witte wolken links hangen rond de hoge bergen op Kreta en zie ik daar nog sneeuw liggen?

 

Menoume Spiti

De maatregelen in Griekenland zijn al sinds 10 maart heel streng. “Menoume Spiti”, wij blijven thuis, is het advies van de Griekse overheid. En houdt afstand! Alle hotels in heel Griekenland zijn verplicht, dat is geen advies meer, tot 30 april gesloten. Net als alle eetgelegenheden, afhalen mag wel.  Alleen supermarkten en apotheken zijn open. Hou je je niet aan de regels dan volgt een boete. In sommige gevallen zelfs een gevangenisstraf! Oei.

De gemeente van Kythira en Antikythera doet er alles aan om de bewoners te beschermen. Aangezien de veerboten en de binnenlandse vluchten dagelijks mensen naar het eiland brengen wordt er inmiddels letterlijk gecontroleerd. De politie is ter plekke om je gegevens te noteren en je moet 14 dagen binnen blijven. De politie komt controleren. Ze hebben het nog nooit zo druk gehad, vermoed ik.

 

Op vrijdagavond 20 maart zijn er 38 mensen direct vanaf de veerboot in quarantaine geplaatst. 

 

Ook de hoogste bisschop van Kythira, moest er aan geloven. Tegen alle regels in opende hij de kerk, begon de klokken te luiden en hield een kerkdienst. Iedereen begrijpt dat hij, zelf ook niet meer de jongste, het beste wilde voor alle gelovige Kythirianen. En hoop wilde geven aan de bange (vooral oudere) bewoners. Dat samen bidden de mensen hoop geeft. Toch was dit tegen alle regels van de wet in en heeft de politie hem meegenomen naar het bureau. Niemand staat boven de wet, aldus de burgemeester. Zelf streng orthodox volgens eigen zeggen. Ondertussen heeft heel Griekenland het over de ongehoorzame bisschop van Kythira.

Kortom: het is paniek op Kythira! Al is er, voor zover ik weet geen coronavirus, op het eiland. Op 16 maart heeft de directeur van het ziekenhuis de mededeling uitgezonden dat het ziekenhuis coronavirus vrij is. Op 21 maart heeft de gemeente aangekondigd dat niet vaste bewoners, dus ook mensen met een vakantiehuis, niet langer naar Kythira toe kunnen komen. Weggaan kan nog wel. Maar ja als je net bent aangekomen in het paradijs…dan wist ik het ook wel.

Uiteraard hebben al deze maatregelen voor ons net zo goed vervelende consequenties. Mijn ouders en nichtje Lotte kunnen eind maart niet komen. All festiviteiten, zoals de viering van bevrijdingsdag op 25 maart, gaan niet door. Ik vermoed dat het een heel rustig Griekse Paasfeest op 19 april zal worden. De scholen in Griekenland blijven zeker tot die tijd gesloten. Het eiland zal zonder paasgasten zijn, immers alle hotels zijn dicht. En zullen er dus geen inkomsten zijn. Ook dat geldt voor ons.

 

Tijdens een wandelingetje in de omgeving struikelen we over de wilde asperges. Super lekker zo uit de hand of in een omelette. Eet smakelijk!

 

Toch zijn wij niet somber, integendeel. Het eiland staat vol met kleurige, wilde en heerlijk geurende bloemen. De zon schijnt overvloedig. Elke dag maken we een wandelingetje in de omgeving. Voor ons geen schokkende overgang van drukke straten naar stille straten, immers dat laatste zijn we hier in de winter altijd gewend. En dat gaat deze lente nog even door.

 

“Maar de lente wist het niet…”

 

Klik hier en lees dit prachtige gedicht van Susan Blanco geïnspireerd door de Italiaanse Irene Vella. Omdat ik geloof dat het zo zal gaan. Er zal een wereld zijn voor het coronavirus en een wereld na het coronavirus. En die zijn totaal verschillend.

Blijf veilig, blijf gezond en tot op Kythira!

Veel liefs, Albert&Anita

Eerdere Krabbels

 

Het was een heerlijke rustige verjaardag op mijn nieuwe terrasje in wording. Yamas!

 

 

 

7 gedachten over “Corona Krabbels

 1. Lieve Anita&Albert laten wij hopen dat deze vreselijke virus aan onze deuren voorbij gaat. En proberen te genieten van elkaar huis en tuin. Wij moeten allemaal stinkende ons best doen.
  Voor iedereen blijf gezond?

  Mooi gedicht er is straks als al die ellende voorbij is indd een voor en een na Corona?
  En dan gaan we allemaal weer genieten van het mooie en zonnige eiland Kýthira ?

  1. lieve mam en pap, binnenblijven hoor! Zeker voor jullie in zo’n druk land, op het rustige Kythira hebben we het er een stuk makkelijker mee. Later dit jaar dan komen topfit onze kant op. veel liefs

 2. Lieve Anita en Albert,

  Wat een positief bericht van jullie. Heerlijk om te lezen hoe de bisschop met de beste bedoelingen werd meegenomen en waarschijnlijk onmiddellijk weer vrijgelaten werd. Dat kan alleen op jullie mooie eiland. Ik hoop dat er snel een afname komt van patiënten. Wij zijn zelf erg bezorgd om onze zoon die iedere dag naar zijn werk in de winkel in Amsterdam gaat. En ook onze schoonzoon en dochter moeten blijven werken. Ondertussen blijven Richard en ik echt thuis op boodschappen doen beneden na en dat vinden wij heerlijk. Hebben gemerkt hoe fijn het is om lekker rustig aan te doen. Duimen jullie mee voor Richard, dat er snel een einde komt? Hij moest zijn hyperbare zuurstoftherapie onderbreken en dat is best beangstigend Net nu het zo goed ging met het terugdringen van zijn bestralings wond. Wat zullen wij extra genieten mocht het zo zijn, dat wij eind augustus naar Kythira kunnen komen. liefs Marja

  1. Lieve Marja en Richard, we duimen heel hard voor Richard. Natuurlijk! En ook voor alle zieke mensen met en zonder corona. En voor alle gezonde mensen die zo hard werken om iedereen weer beter te maken. Blijf veilig en blijf gezond en zeker tot eind augustus, veel liefs Albert&AnitA

 3. Lieve Anita en Albert, wat een mooi verhaal, ondanks alle ellende op de wereld. Eerlijk gezegd zou ik het goed vinden als ook Nederland op slot zou gaan. Er zijn nog zo veel mensen die denken dat ze gewoon maar hun gang kunnen gaan alsof er niets aan de hand is. Ik zelf blijf zo veel mogelijk binnen maar moet zo nu e; da; toch boodschappen halen, omdat de kat en ik wel wat nodig hebben om in leven te blijven! Ik hoop dat er over niet al te lange tijd een eind komt aan deze crisis. Heel veel liefs uit Groningen.
  ???

  1. Lieve Christina, sinds gisteravond zijn de regels in Nederland van wat wel en niet mag iets aangetrokken. In Griekenland is het echt streng sinds maandag, full lockdown. Zodra wij op Kythira ons terrein verlaten, te voet of met de auto, gaat er een verklaring mee waarom we op pad zijn, met datum en tijd enzo. Een bezoekje aan de supermarkt voelt als een uitje. Zo raar. Voor jou wellicht een angstig uitje, met zo veel mensen. Blijf maar zo veel mogelijk thuis, en blijf gezond! veel liefs Albert&AnitA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.