De Bouwprojecten

Elke dag kijken we onze ogen uit bij ons project Fos kai Choros. Er wordt knetterhard gewerkt. Onze aannemer is uitermate flexibel en creatief. Ter plekke worden, in goed overleg met ons, een aantal wijzigingen doorgevoerd bijvoorbeeld een deur wordt een raam, ramen worden kleiner of groter, de badkamers worden efficiënter ingericht, er komt een houtkachel bij met een schoorsteen aan de buitenkant van het pand, allemaal geen probleem. Dat wij oude (2e hands) dakpannen op het pand krijgen vindt niet iedereen logisch. Op een nieuw huis doe je toch zeker nieuwe pannen? Taxi-Takis informeert bezorgd of wij misschien niet doorhebben dat het geen nieuwe pannen zijn en op slinkse wijze worden bedrogen door de aannemer? Als wij dan antwoorden het gewoon mooier te vinden en de kwaliteit van de pannen uitstekend is, vindt men het goed maar toch wel een beetje raar.

 

Wilde tijm planten! rechts het ezelspad

 
Ons electriciteitsplan is klaar, de aansluitingen van de inverters zijn besproken en nu zijn we op jacht naar kleuren. De kleuren voor de binnenkant hebben we aardig in beeld maar de buitenkant is toch lastiger dan vewacht. Wordt het klassiek wit met lichtblauwe luiken, zoals onze wens was toen we net aankwamen. Gaan we voor wit met witte luiken, de combinatie die afgelopen zomer favoriet bij ons was. Een serieuze overweging is ondertussen een oker-kleurig pand met donkerbruine luiken geworden omdat er zo’n prachtig klooster in deze kleuren op het eiland staat. En daarna springen we van de hak op de tak en speuren het hele eiland af voor de aller aller mooiste kleurcombinatie.

 

 
Hierbij hebben we wel geleerd dat de bekende Griekse wit/blauwe combinatie voor Kythira niet geldt. De oude huizen op het eiland waren in de meest fantastische kleuren geschilderd zoals paars, roze, oranje, geel etc. maar dan wel altijd met een aardetint er doorheen. Erg mooi allemaal! Dit maakt de keuze steeds lastiger. Als de kleur er eenmaal op zit moet je deze wel mooi blijven vinden. Wit is dan toch wel lekker makkelijk en neutraal. We slapen er nog een paar nachtjes over.

 

Een goed gesprek met onze buurvrouw, Evgenia.

 
Wij gluren wat af en we merken dat er ook steeds meer buren bij ons komen gluren (Fos kai Choros). Onze achterbuurvrouw deelde ons op een middag mee dat ze het zo jammer vond haar zeezicht nu voor altijd te moeten missen vanuit haar achtertuintje. Gelukkig lachte ze er bij en vond het helemaal geen probleem omdat het gebouw zo mooi wordt. We geven haar een uitgebreide rondleiding en daarna geloven we haar nog steeds.

Is Tipsie tipsy? (Nee hoor pap)

Ons eerste Griekse huis

Eindelijk kunnen we verhuizen. Na dik 3 maanden verbouwen is ons huisje klaar. Van alle kanten krijgen we hulp aangeboden. We slaan alles af! Eerst maar eens kijken wat we eigenlijk allemaal te verhuizen hebben? En wat kan in de opslag(op vier plekken op het eiland) blijven? We zullen ons toch zelf door de hele berg heen moeten werken. Tijdens dit ”verrassingsonderzoek”, want wat hadden we toch ook maar weer allemaal meegenomen?, blijkt dat er veel zin en onzin tussen zit. Heel veel boeken en cd’s, we halen er een paar leuke ”verse” uit. En stapels kleding. Na wat trekken en sleuren tussen de dozen hebben we zo weer een nieuwe garderobe. We komen wat gesneuvelde aardewerken borden en glaswerk tegen. De kapotte borden stoppen we in een doosje, kunnen we nog eens fijn mozaïeken.

Ons huurappartement gedurende 8 maanden; de linker deur.

Ons eigen Griekse huis; alle groene ramen en deuren
Een week zijn we bezig met de verhuizing. Maar dan is alles ook spik en span en zijn alle overbodige spullen naar de opslag. O, wat zijn we blij en wat is het leuk geworden. Alle foto`s staan onder Ons eerste Griekse huis . Het is wel weer even wennen waar alles staat. Vooral bij het koken, waar staan de kruiden, de pannen, de voorraad. Inmiddels zijn de eerste heerlijke pastitsio’s (Grieks gehakt-pasta ovengerecht), creme brulees(niet Grieks) en citroentaarten(half Grieks) verorberd. We hebben namelijk sinds acht maanden weer een oven. En niet te vergeten 4 volwaardige kookpitten. De gebruiksaanwijzing van de oven is alleen verkrijgbaar in het Grieks. Ondanks het merk Zanussi zijn dergelijke elektrische ovens in Nederland nagenoeg onvindbaar. Een gebruiksaanwijzing in het Engels bestaat ook niet. Nu is de oven niet ingewikkeld dus we redden ons er prima mee en kunnen met de gebruiksaanwijzing ons Grieks testen. De Nederlandse gebruiksaanwijzing geleverd bij de spiksplinternieuwe wasmachine en vaatwasser waren heel wat….anders. Het uittrek-boekje bij de wasmachine is meer onhandig. Een meter lang met tekst van links naar rechts op de voor- en achterzijde. Wat je wilt weten staat altijd aan de verkeerde kant. Wie verzint zoiets? De gebruiksaanwijzing van de vaatwasser is weliswaar een handig plat boekje maar wat al die tekens op het frontpaneel betekenen staat er niet in. Het ging alleen over het indelen van de korven. Google gaf (weer eens) uitkomst.

Mandrake

 

Dark grape Hyacinth

 
Ondertussen hebben we aanloop van bekenden die nieuwsgierig zijn naar het eindresultaat van ons eerste Grieks huis. Meestal combineren we dat direct met een bezoek aan ons guesthouse om ook daar de laatste ontwikkelingen te laten zien. Opvallend detail is dat de buitenlanders, die permanent op Kythira wonen, door ons worden rondgeleid en de Grieken? Die zijn al diverse malen op eigen gelegenheid gaan kijken.

 

Ons Kasteel, oftewel Fos kai Choros, Licht en Ruimte

 
Er is nog een onopgelost mysterie van ons Frili-huis: wie heeft de hoofd-waterkraan uitgezet? In Griekenland is het gebruikelijk dat alle meters aan de buitenkant van de huizen zit. Alleen de stoppenkast zit in huis. De hoofdkraan van het water zit ook buiten. Op een dag zaten wij urenlang zonder water in de veronderstelling dat er ergens werkzaamheden waren (als je in Griekenland woont denk je daar als eerste aan of aan een staking). Om 7 uur ’s avonds hadden we nog steeds geen water. Na wat rondbellen zijn we toch maar eens gaan kijken naar de hoofdkraan. Het probleem was met 1 draai opgelost. Alleen wie heeft toch de hoofdkraan omgezet??

Anita

TAXI!!!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.