De chocoladewinkel van Rena

 

Een begrip op Kythira is de chocoladewinkel van Rena in Livadi. De geur van warme chocolade en vers gebak komt je al van verre tegemoet. Iets kiezen uit het overvolle en smaakvolle aanbod is een lastige klus. Het liefst zou ik roepen: Doe van alles maar wat! Zalig veel ingemaakt fruit in een ‘jasje’ van pure chocolade, en noten, maar ook traditioneel Grieks gebak en zelfgemaakt ijs. Het is allemaal even lekker en als we ‘richting zuid gaan’ kunnen we de verleiding nooit weerstaan om een doosje lekkers voor onszelf, een kleintje hoor, mee te nemen. Het is ook de beste keuze om mee te nemen als je bij iemand op bezoek gaat. Of je wilt iemand ergens voor bedanken. Een doosje van Rena is herkenbaar aan de glanzend donkergroene met goudkleurige verpakking, op afstand zie je al wat iemand voor je heeft meegenomen.

Dat was ooit! Na 23 jaar hard werken in haar winkel gaat mevrouw Rena met pensioen. Inmiddels is de zaak heropend en is begin 2017 overgenomen door een Kythiriaans stel. Ze waren nog niet open of wij stonden op de stoep. En de o zo bekende goed gevulde vitrine’s glimmen ons tegemoet en zie daar al mijn favorieten zijn er nog. En nieuwe taartjes! Deze keer lopen we de winkel uit met twee doosjes, onder het mom van proeven moet,  weliswaar in een nieuwe verpakking. De naam van de winkel is ook gewijzigd: ‘to gliko spiti sto livadi‘ – het zoete huis in Livadi vrij vertaald de snoepwinkel in Livadi.

 

De chocoladewinkel van Rena
Zoals het was en toch ook weer niet…(foto komt van de nieuwe eigenaren)

 

Ik hou van zoet en de Grieken zelfs nog een beetje meer. Op Kythira zijn meer snoepwinkels dan bakkers. En de bakkers hebben zo ook hun geheel eigen aanbod van koekjes en ijs. Dan zijn daar nog alle thuis gemaakte taartjes, marmelade’s en ingemaakt fruit en daar gaat allemaal veel suiker in en in een enkel geval honing. Standaard  heb ik minimaal 1 kilo suiker in voorraad. Iemand brengt een tas vol mandarijnen, citroenen of ik heb zelf een boom vol met fruit zoals kumquat, kweepeer en vijgen. Er wordt veel uitgedeeld maar op een gegeven moment is daar de verzadiging. Verwerkt met suiker is het langer houdbaar en zo heb je in de winter en tijdens de vastenperiode, dan is de roep naar zoet hoger, altijd een voorraadje energie en iets wat super lekker is. Inmiddels zijn er diverse kant- en klaar produkten voor gebak te koop, ook in Griekenland. Heel jammer. Tip: kies altijd voor de huisgemaakte, spitiko, taarten en vruchten en marmelade’s. Die zijn zonder conserveringsmiddelen en vreemde zoetstoffen, je proeft het verschil.

 

De chocoladewinkel van Rena
Niet aleen chocolade maar ook baklava (foto van de eigenaren)

 

Bij deze mijn drie favoriete ‘snoepwinkels’ op Kythira én ze zijn het hele jaar open:

To glikó spíti sto Livádi in Livadi, Tis Maria’s in Kalokairines (met filiaal in Livadi maar in Kalokairines bevindt zich tevens de workshop) en vrij nieuw patisserie (?!) Gliká kè Kaló in Kondolianika.

Een eervolle vermelding gaat naar het kafenion in Aroniadika, die bij ons om de hoek. Vanaf april maken ze zelf, naar (groot)moeders recept, overheerlijke sinaasappeltaart, rewani(griesmeeltaart), walnotentaart en appeltaart. De taarten worden ambachtelijk gebakken in grote ovenschalen, tapsi, geheten. Mjammie ik heb er nu al weer zin in.

Anita

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.