De doodsteek voor het kleinbedrijf?

 

Als de geplubiceerde belastingen en te betalen (sociale) verzekeringspremie’s voor 2017 doorgaan is dat de doodsteek voor het kleinbedrijf in Griekenland. De verandering (lees: verhoging) zit voornamelijk in de betaling aan een pensioenfonds en ziektekostenverzekering. Een verplichte (aftrekbare) bijdrage van maar liefst 27% over het bruto inkomen met een minimum van 585 euro per maand. De inkomstenbelasting begint bij 26%, zonder een belastingvrije voet. Als je het doorrekent gaat iedere kleine zelfstandig ondernemer, volgend jaar, rond de 50% van zijn inkomen afdragen aan belastingen en premie’s. Over iedere euro! Blijft er nog iets over om van te leven?

Voor ons gaan deze nieuw regels uiteraard ook gelden. In 2016 waren we al verrast door de forse BTW verhoging, na de vele diverse belastingverhogingen van alle voorgaande jaren. De BTW over inkomsten uit verhuur* ging van 6% naar 13%. Hoe meer kosten je maakt des te meer je de BTW tegen elkaar weg kunt strepen. In de praktijk werkt dat natuurlijk niet zo want hoe veel kosten kun je maken? Wij hebben een ontzettend goed lopend bedrijf, beter dan we ooit in onze stoutste dromen hebben kunnen verzinnen. Dat de belastingen elk jaar zo verhoogd worden kwam ook niet voor in die dromen. Eigen schuld dikke bult zul je misschien denken, had je maar niet naar Griekenland moeten gaan. Dat klopt, dat was een keuze. En met die keuze zijn we iedere dag nog heel erg gelukkig want ons leven samen, hier op Kythira, is in alle opzichten geweldig. Met altijd vrolijk vakantievierende gasten om ons heen is er veel positiviteit in ons leven. Af en toe de realiteit onder ogen zien en concluderen dat het voor het bestaande kleinbedrijf steeds moeilijker wordt is een moment van reflectie. Dat jonge Grieken een leven kunnen opbouwen in Griekenland is bijna onmogelijk. Zeker als je geen startkapitaal hebt. Jonge Grieken vertrekken naar het buitenland, indien mogelijk, of gaan juist de belastingen ontduiken, het bekende ‘zwart werken’. Ik zeg niet dat dat laatste meer is als in Nederland of België, maar de overheid werkt het wel in de hand. Die gedachte komt met enige regelmaat ook in mij op. Hoe overleef ik anders?

 

De doodsteek voor het kleinbedrijf?
Begin mei 2016, zonsondergang vanaf het guesthouse

 

Wat als er geen kleine bedrijfjes meer zijn? Denk aan die taverna met dat zalige eten, dat mooie kledingwinkeltje, die gezellige cadeauwinkel of gewoon een kopje koffie op een terrasje drinken? Wat als die er niet meer zijn? Hoe leuk zijn dan nog die kleine en onbekende eilandjes, zoals Kythira. Is het nog aantrekkelijk genoeg en leefbaar? Dat geldt ook voor de groep eilandvrienden cq welgestelden met hun grote vakantiehuizen, wat hebben die hier nog te zoeken?

Het Griekse huishoudboekje staat ver in het rood en nieuwe (grote) bronnen van inkomsten zijn nog steeds niet gevonden. Het betreft hier niet louter de hoogte van de schuldenlast, immers de rente is enorm laag, maar waar het vooral aan ontbreekt in Griekenland is een goede bron van inkomsten. En het toerisme dan? Zeker het toerisme is de enige bron. Toch? En laten we wel wezen het seizoen is veel te kort. Griekenland is ‘booming’ in juli en augustus maar wie kent Griekenland op een andere manier? Ik ben hier juist gaan wonen vanwege al die overige maanden, de verzengende zomerhitte ten spijt.

De huidige minister van Toerisme in Griekenland, Elena Kountoura, is heel fanatiek. Ik geloof zeker dat de campagne ‘Greece! a perfect holiday destination 365 days a year ‘ op den duur zal gaan werken, op de lange duur. Hoe moet dat nu op de korte termijn? Niet door de het kleinbedrijf de nek om te draaien en de belastingen en verplichte bijdrage’s te blijven verhogen. En niet te vergeten de grote groep gepensioneerden, vooral de 65+ is/wordt gigantisch gekort. Wat dan wel?

Anita

*ook voor Airbnb heb je een registratie nodig bij de Griekse toeristenorganisatie en dus de belastingdienst.

Lees ook: Failliet Griekenland 2010

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.