17 Klostes
Film locatie Kythira! Εen geheel Griekse productie. En niet zo maar verhaal maar een waargebeurde tragedie in het jaar 1909. Een massamoord die een schok teweeg bracht in heel Griekenland.
Om het een beetje spannender te maken voor degene die wel eens naar Kythira komen: de moordenaar kwam uit Aroniadika. Het was een vergismoord bovendien. Op weg naar het dorp Pitsinianika, waar zijn oneerlijke werkgever woonde, kwam Antonis L. terecht in het dorp Kalokairines. Daar was net een doop aan de gang. Verblind door woede, frustratie en haat wist hij 15 mensen aan te vallen en te verwonden. Allemaal levens die aan een zijden draadje hingen en waarvan 5 het niet hebben overleefd. Zijn vermoorde moeder en het ongeboren kind van een van de slachtoffers komen daar nog bovenop.
Antonis L. uit A. Een normale man. Een schoenmaker, die bekend stond om zijn vriendelijkheid en vakmanschap maar door leugens en bedrog van alles en iedereen om hem heen meer en meer doordraaide. Hoe een samenleving iemand geestelijk zo kapot kon maken waardoor hij in staat was tot deze afgrijselijke daad.
Over dit gruwelijke verhaal is door Panos Dimakis een boek geschreven: 17 κλωστές (17 draden). De bekende Griekse scenarioschrijfster Mirella (met al 30 jaar een huis op Kythira) heeft er een filmscript van gemaakt. Het leuke nieuws is dat de opnames inmiddels zijn begonnen.
Film locatie Kythira! Naast de echte acteurs zijn er heel veel figuranten nodig en wat een grandioos idee om de Kytherianen hiervoor op te roepen. In grote getalen doen ze mee, wel 80 – 100 personen per keer. De kleding van weleer en een bijbehorend make-upje doen de rest. Alsof we inderdaad 114 jaar teruggaan in de tijd. Onlangs waren ze in Aroniadika dus gingen we snel zelf even kijken. Prachtig om te zien hoe de oude straatjes van het dorp gevuld zijn met Kytherianen die allemaal enthousiast meedoen aan deze productie. En het zijn lange dagen hoor, van 8 uur s morgens tot 6 uur s avonds en heel veel wachten tussendoor, zo wisten een paar figuranten ons te vertellen. Ze krijgen er trouwens een vergoeding voor en uiteraard wordt de inwendige mens ook goed vezorgd. Het sahara zand in de lucht geeft een mooi gefilterd licht (zie foto’s) wat helemaal past in die tijdsgeest. Denk ik.
Ik hou je op de hoogte van het vervolg van de serie.
My Big Fat Greek Wedding
Ander filmnieuws is dat in september My Big Fat Greek Wedding 3 uit komt. Nu echt de laatste. Deze keer is de film helemaal opgenomen in Griekenland. Ik kijk er naar uit om deze heerlijke luchtige komedie te gaan zien. De trailer ziet er veelbelovend uit.
Wie betaalt de veerman?
Ondertussen lees ik een erg leuk boek: Wie betaalt de veerman? Een cadeautje van een schoolvriendinnetje van 45 jaar geleden! Of ik me de serie nog herinner? want die is ook zo leuk, vertelde ze mij. Nou nee dat zegt me helemaal niets. Heb ik die ooit gezien? Ik vraag het me af. Meteen maar even googlen op youtube en zie daar de hele serie is ‘gewoon’ te bekijken. Wellicht iets gedateerd…dus ik hou het eerst bij deze roman. Het verhaal speelt zich af op Kreta. Al is het in de jaren zeventig geschreven zo leest het niet en alle Griekse gebruiken en gewoontes zijn zeer herkenbaar. De hoofdrolspeler Alan is trouwens een buitenlander en daardoor is het des te meer een leesfeest der herkenning. Wil je het boek eens lezen als je op Kythira bent? Ik leen het graag aan je uit. Niets leukers dan een roman te lezen in het land waarin het zich afspeelt.
Zo dit waren alvast wat Kytheriaanse en Griekse nieuwtjes, later meer.
Anita
**Voor filmpjes en video’s van en over Kythira kijk dan hier
Wat leuk Anita. Ik bekeek de serie Maestro bijna ademloos. Echte bingewatcher. Als de nieuwe serie ook zo mooi wordt geniet ik weer. En “wie betaalt de Veerman”, was destijds een prachtige serie op TV. Met erg mooie muziek, spelers en niet te vergeten de locatie! Prachtig. Geniet ervan. Lieve groet, Marij
Gaan we doen Marij. lieve groetjes terug, A&A