Het klimaat op Kythira

Tulpen, rotsroosjes en lavendel.

 

Kythira is het hele jaar door groen. Maart en april zijn de bloemenmaanden met een uitloper naar mei. Afhankelijk van de hoeveelheid regen en zon. In het voorjaar geurt het hele eiland extra lekker naar kruiden en de zoete lucht van de gele brem.

 

Gladiool

 

Orchidee, the wavy-leaved monkey orchid

 

Orchidee, Pyramidal Orchid

 

De bij-orchideetjes, Ophrys

 

Verbascum. De statige gele toortsen zijn goed zichtbaar in het verbrandde deel van de vallei van Mitata (zomer 2010).

 

Er is een misverstand. Overigens zijn er veel misverstanden in en over Griekenland maar die ga ik niet allemaal doornemen. Daar komt geen einde aan. Ik denk namelijk dat er een misverstand is over Het Klimaat. Niet het nu zo veel besproken politieke klimaat maar ‘het weer’ op Kythira dan wel op een eiland. Misschien is het niet eens een misverstand maar meer onwetendheid door het imago wat ons door de media wordt voorgespiegeld. Wie heeft niet de eeuwige blauwe lucht en stralende zon in gedachten als je het hebt over Griekenland. Zon is vakantie en is warmte, zo hebben wij dat toch leren kennen? Griekenland = zon, zee en strand. Heerlijk. Genieten. Dat is het ook maar er is meer, veel meer. Hoe zit dat nu echt met zon, zee, wind, regen en temperaturen?
De zon is er. Kythira staat bekend om de vele zonne-uren, zelfs een van de meeste van het mediterrane gebied. Als het beeld gepaard gaat met hoge temperaturen en het hele jaar zwemmen in zee dan gaat dat niet op. Tot in april zien wij de besneeuwde bergtoppen van het Taigetosgebergte (Peloponessos) en als het heel helder is zelfs die van Kreta. Op 2000 meter hoogte sneeuwt het natuurlijk net zo goed in Griekenland. Vanwege de ligging van de eilanden en met name de zuidelijke ligging van Kythira, de hoogste berg is ca. 500 meter, is de zon voelbaar warm. Om die reden is Kythira is het hele jaar door aangenaam om te verblijven of een vakantie te vieren.

 

Strand Kaladi met helder blauw water

 

Kaladi heeft drie strandjes naast elkaar met heerlijke beschutte, tegen zon of wind, plekjes.

 

Kapsali, de flaneerpromenade van Kythira met dito strand.

 

In april al aan het zwemmen! Het is zulk prachtig weer al is het zeewater nog koud, slechts 15 graden. De zon warmt je lijf na een frisse duik direct weer op.

 

Het altijd fotogenieke strand Sparakariou.

 

Zicht op Antikythira en daarachter ligt Kreta.

 

De zee is volop aanwezig op Kythira, die zie je overal om je heen. Kythira kent ca. 30 stranden van beschutte baaien tot lange wandelstranden. Om nu vanwege de drie-eenheid, zon, zee en strand, het hele jaar in een zomeroutfitje te lopen is een illusie. Er zijn een aantal maanden per jaar dat een spijkerbroek en dikke vesten heerlijk zijn en beslist noodzakelijk. Het is vooral een kwestie van veel laagjes. Zeker als je buiten bezig bent. Of dat nu wandelend is of werkend in een olijfboomgaard. Zodra de zon mee gaat doen is het een kwestie van makkelijk kleding uit en weer aan kunnen trekken. Meestal halen wij in november de spijkerbroek uit de kast en deze gaat er ergens in april weer in.

Seizoenswisselingen genoeg. Dat maakt het eiland voor ons, en wij denken ook voor eilandgasten, extra aantrekkelijk. Wandelen met 35 graden, juni t/m augustus, is af te raden maar in december met een graad of 15 juist zalig. Regelmatig hebben we gasten die de joggingschoenen meenemen. Een training met heuveltje op heuveltje af of een flinke windtegen blijkt goede resultaten te geven. Met de zon erbij is de gevoelstemperatuur al snel hoger. Kythira is bij uitstek een eiland om te ontdekken en op pad te gaan. Ideaal buiten het ‘hoogseizoen’. Een plek om te onthaasten en tot rust te komen.

 

Kythira en haar kerkjes! Albert vindt regelmatig een ‘nieuwe’. Er zat geen deur meer in maar nog wel prachtige muurschilderingen.

 

 

Zie hier drie kerkjes op een rij. Waarvan 2 grotkerkjes.

 

In januari en februari regent het wat vaker. Geen miezerbuien maar meer stortbuien. Als dit samen gaat met een harde wind krijg je horizontale regenbuien. Probeer dan het regenwater maar eens buiten te houden. Zodra het ophoudt met regenen is het ook droog. Pas met dagenlange regen komen er plassen en dat is best zeldzaam. Maart en april zijn uitzonderlijk mooie fiets- en wandelmaanden. De temperatuur ligt zo tussen de 15 en 20 graden. De laagjes kleding is weer een must. De vele bloemen en wilde kruiden geven de buitenlucht het beste en gezondste ‘parfum’ ter wereld. Meestal nemen wij in april de eerste duik van het jaar in zee. Vaak niet meer dan een minuut, de zee in, even kopje onder en hup er weer uit. De temperatuur van het zeewater is dan nog maar vijftien graden. Dat is koud kan ik vertellen. De belangrijkste bescherming is dan tegen de wind. Een beschut plekje is altijd wel ergens te vinden zeker in een van de vele prachtige baaien.

Dan de wind die kan behoorlijk tekeer gaan het hele jaar door. Al in vroegere tijden stond het rondden van kaap Malea, tweede vinger Peloponessos en daar kijken wij tegenaan, berucht om de stormen. Menig kapitein zag er dan ook met angst en beven tegenop. Diep in zee verborgen liggen nog heel wat gezonken schepen met alle daarbijbehorende kostbaarheden. Als we het toch hebben over kostbaarheden…prins Willem-Alexander en prinses Maxima hebben een vakantiehuis gekocht in Griekenland. Op de Peloponessos(Kranidi) op de eerste vinger, de duim. Gelijk hebben ze.

Anita

 

Wie ligt hier lekker te zonnebaden? Mavromatti! Albert noemt haar al Mafje.

 

Beetje hangen in de wind. Liever niet boven een afgrond…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.