Paksimadi

 

Knapperige licht gezouten broodjes met de volle smaak van olijfolie. Eén graai in de zak en je blijft door eten. Een plakje kaas er op en je hebt een razendsnelle lunch en met wat olijven en feta een lekker borrelhapje. Ideaal om mee te nemen voor een wandeling. Zo uit het vuistje, lekker, makkelijk en goed voor de bloedsuikerspiegel. Wat dacht je van een sappige zelfgemaakte tomaten salsa? Uitsmeren over zo’n broodje, strooi er een beetje feta, oregano en kappertjes over en je hebt de zomer op je bord. ‘Dakos’ heet dat gerechtje. Of hak zo’n knapperig broodje in kleinere stukjes, zalig door een salade, iedere salade. Een verbeterde versie van de croutons. Wat dacht je van een broodje fijnmalen en door het gehakt kneden. Je home-made Griekse gehaktballetjes ‘keftedakia’ zijn nog nooit zo lekker geweest.

 

DSC00822 (1024x751)

 

En dan is er de zoete versie. Met amandel en honing of sinaasappel. Knapperige koekjes, nee niet mierzoet maar precies goed, het doet je prompt de Italiaanse cantuccini vergeten. Verslaafd raak je er aan. Maar waar aan precies? Aan de Griekse ‘paksimadi’, en dan vooral die van Kythira,  klik hier voor een filmpje van twee minuten. ‘Ton Kythiron’, die zijn gewoon het aller- allerlekkerst. Een uniek lokaal produkt, iedere bakker op Kythira heeft zijn eigen recept, en ze gaan de hele wereld over. Mee naar huis in de reistassen van de toeristen. Of in de auto van de Griekse toerist al zijn ze in sommige supermarkten op het vaste land gewoon te koop. Staan daar tussen al die zakken paksimadia, Kreta heeft een grote produktielijn, die van Kythira, dan zijn wij ook best een beetje trots. Onze voorraadkast puilt uit van de paksimadia, in verschillende smaakjes, en grote en kleine varianten. Voor ieder moment wat wils.

 

SAMSUNG

 

Het allernieuwste smaakje van de bakker in Karavas is de donkerbruine, bijna zwarte variant zie hierboven. Met een lichte chocoladesmaak, beetje kaneel en wat sesamzaadjes. Oei, wat zijn die lekker. Weet je waar ze van gemaakt zijn? Van de peulen van de Johannesbroodboom! De peulen, johannesbrood, worden gedroogd en daarna fijn vermalen tot meel. De bakker in Karavas bakt er paksimadia van.

 

DSC00680 (1024x699)

 

De Johannesbroodboom kun je niet missen op Kythira, of toch wel? Want deze altijd groen blijvende en indrukwekkende boom, zie foto hierboven, loop je zo voorbij. Gek toch want bij nadere beschouwing is dit een heel mooie boom. Inmiddels staan er vele in onze tuin want Albert is vanaf het allereerste begin dat we hier wonen gefascineerd door deze boom.

De peulen met de herkenbare chocolade smaak werden in tijden van schaarste gebruikt als snoepgoed. Leuk om te weten is dat de zaden van de Johannesbroodboom, Ceratonia Siliqua,  allemaal (nagenoeg) hetzelfde gewicht hebben en zijn gebruikt als gewichtjes voor precisiemetingen van bijvoorbeeld goud. Vermoedelijk komt het woord karaat van het Griekse woord ‘keration’ = vrucht van de Johannesbroodboom. ‘Gharoeppi’ noemen ze de boom op Kythira.

Eet smakelijk!

Anita

NB: 1 paksimadi, 2 paksimadia

Mijn huisgemaakte Kythiriaanse cheese cake! Met de paksimadia van de johannesbroodboom en de zachte Griekse kaas mizithra. Heerlijk.
Mijn huisgemaakte Kythiriaanse cheese cake! Met de paksimadia van de johannesbroodboom en de zachte Griekse kaas mizithra. Heerlijk.

 

2 gedachten over “Paksimadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.