Voedsel voor oog en maag

 

Albert is niet slank meer….maar mager….en gespierd. Wat wil je ook de hele dag is hij buiten aan het werk met hout, steen en zand. Zijn haren wapperen vanzelf in de krul en het grijs oogt blond.

 

Tezamen met een frisse buitentint op z`n kop ziet hij er uit of hij net op vakantie is geweest. Dat wil ik ook. Echter mijn haar hangt in pieken om mijn hoofd, een bosje stro noem ik het. Mijn nagels breken af en de huid van mijn handen is net schuurpapier. Mijn neus is roodverbrand…echt een plaatje….. En kwam daar een Franse gast die naar ons verleden vroeg. Toen we vertelden dat we beide meer dan 20 jaar in de financiële dienstverlening hebben gewerkt riep ze verbaasd en spontaan uit: “But you look like teenagers”. Kijk daar worden we vrolijk van en zodoende gooien we op al het tuinwerk nog eens extra schepje(zand). Onze steengroeve, om en rond het guesthouse, gaan we omtoveren tot een ware oase van kruiden, olijf- en fruitbomen en zowaar zijn we bezig met een groentetuin.

 

Geen wilde bloem, wel heel mooi en ze ruiken vooral zo lekker

 

Wilde bloemen op Kythira
Bijen orchideetjes oftewel Ophrys

 

Wilde bloemen in Griekenland
Bijen orchideetjes oftewel Ophrys

 

Klik hier voor de Wilde bloemen van Kythira

 

De door ons geplante zaadjes en bloembollen mogen nu wel boven komen. Richard en Karin wat een geweldige verrassing die doos vol bloembollen, dank jullie wel. Ik kan niet wachten tot de eerste spriet zich zal vertonen. De geplante vijgenbomen, ze zien er uit als takken waar al het leven is uitgeperst, tussen de olijfbomen zorgen ook nog niet voor een juichstemming. De mandarijn- en sinaasappelbomen hebben het zwaar gehad de afgelopen maanden en zijn nog niet helemaal “geaard” zoals ik dat noem. Nu bekijk ik ze elke dag kritisch en met enig enthousiasme kan ik stellen dat er hier en daar een uitlopertje is waar te nemen. Waar een mens zich al mee bezig kan houden in deze schrale tijden. Griekenland is zonder geld, staat meer dan alleen maar rood. Nederland heeft geen echte regering meer. Zelfs bij de Olympische Spelen raakte die arme Gerard Kemkers en daardoor ook Sven Kramer de weg kwijt.

 

Wilde bloemen in Griekenland
Hele tapijten vol met kamille dat doet het altijd en overal

 

Tijd voor een feestje! Schone maandag – kathari devtera – op 15 februari. Het carnaval – apokries – wordt afgesloten en de vastentijd begint. De Grieken bereiden zich voor op hun grootste jaarfeest; Pasen – Pascha. Dit jaar op vier april op Albert zijn verjaardag. Op schone maandag wordt er uitgebreid gegeten maar geen vlees. Heerlijke schotels met verse vis en vooral veel inktvis. De bekende gefrituurde inktvisringetjes- kalamaria – of gegrilde maar ook in olijfolie en citroen gemarineerde inktvis met spinazie.

 

Schone maandag in Griekenland
Met Marina, Vassilis en Clive op ”jacht” naar eten, alles zit propvol zodoende lunchen we pas om 16.00 uur maar zo lekker.

 

De bekende viskuitsalade – taramosalata – is op die dag een feest om te eten. Goed klaargemaakt is de kleur wit, zeg maar gerust vies wit en niet knalroze zoals de bekende pakjes uit de supermarkt. Het verschil in smaak is trouwens ook dag en nacht. Bij elke maaltijd in Griekenland wordt brood gegeten en op schone maandag is er speciaal gebakken sesambrood – laganes -, de bereiding van dit brood is zonder gist. In de weken voor Pasen wordt het menu steeds soberder. Vis, zuivel, eieren en olie worden van het menu geschrapt.

 

Paddestoelen! vast eetbaar maar zijn ze giftig of niet we laten ze lekker zitten in de zompige bodem

 

Agia Nikita. In het weekend voorafgaand aan Schone Maandag is het kerkje in Kalamos open. We hebben kennis gemaak  met de buitengewoon aardige ”koster” van 86 die gekleed gaat alsof hij op de Noordpool woont.

Om meer kerken van Kythira te kunnen zien klik dan hier

 

In Nederland is/was het wit en koud. Op Kythira waait het en is de winter zacht geweest. Het vliegtuig Athene – Kythira ging een paar keer niet. De boot was een maand uit de vaart. Niet door de wind maar door onderhoudswerkzaamheden. Als er een boot minder gaat dan is de supermarkt met versprodukten minder goed bevoorraad. Vooral als het de boot is die dagelijks de route Neapoli-Kythira en Kythira-Neapoli vaart. Probeer dan met die ene tomaat nog maar eens iets lekkers te brouwen. Nu zijn de tomaten hier mega groot en fantastisch lekker. Tomaten zijn zomergroenten maar zelfs in de winter staat er bij ons regelmatig een Griekse salade – Choriatiki – op het menu.

 

Heineken is hier favoriet?

 

Sowieso is het altijd een hele belevenis om één van de supermarkten op Kythira te bezoeken. De paden zijn zo nauw dat je nauwelijks met jezelf en een mandje door het pad kunt. De boodschappen vallen er vanzelf in: Griekse slimmigheid? Is je mandje vol dan zet je die alvast bij de kassa. Sta je eindelijk, na veel gewurm, bij de kassa om af te rekenen dan is het opletten geblazen. Er is altijd wel iemand die volkomen onverwacht uit een andere hoek komt aanzetten, bijna onmogelijk maar het is wel zo, en zijn of haar boodschappen als eerste wil betalen. Voor je het weet gaat het hele dorp aan je voorbij. Grieken zijn buitengewoon assertief. Er is een supermarkt waar er winkelwagens zijn: Gikas. Op de hoofdweg van Aroniadika naar Potamos tegenover de BP pomp.

De supermarkten staan overvol met uiteraard allerlei Griekse produkten. Er is meestal een versafdeling met kaas, olijven en eieren. In de diepvries liggen veel octopussen, tongvis, filodeeg en onverpakte(!) kippebouten. De “buitenlandse” produkten staan overal wat tussendoor. De calvé-pindakaas(4,40) en de Gouda kaas(5,50) zijn er in overvloed. Bami en noodles zijn geheel onbekend. De heinz tomaten ketchup is hier te koop maar wij zijn overgestapt op de Griekse. Lekker….een flesje is zo leeg. De non-food afdeling is ook een interessante. Spreien, kussens, olijfolie-blikken, schoenen, kaarsen. Je kijkt je ogen uit.
Qua prijzen is het opletten geblazen waar je wat koopt dat geldt voor food en non-food. Zo kun je thuis komen met vaatwastabletjes van 12,90 en in een andere supermarkt betaal je voor hetzelfde pak 7,50. De honing kan ook gigantisch verschillen. Dan heb ik het niet over de beroemde Kythiriaanse tijmhoning a 22 euro per kilo. Dat is een verhaal apart. Nee gewoon de honing voor dagelijks gebruik. Nu kopen we het voor 4.80 per kilo maar dat is wel even zoeken.

We noemen het ‘ons’ natuurlijke Amfittheater. Naast ons huis achter de cipressen.

 

Al met al zijn de dagelijkse boodschappen niet goedkoop. Vreemd genoeg kun je heerlijk uit eten gaan voor 10 euro per persoon, inclusief wijn. Dat doen Grieken dan ook vaak en het liefst in gezelschap van vrienden of familie. In de winter is het sociaal samenklonteren een ware hobby.

 

Een ander deel van de bevolking gaat op pad met mes en mand. Chorta plukken. De heerlijke wilde eetbare (groene) groente van venkel, wilde spinazie, herik, brandnetel er zijn wel 70 soorten. Zodra de eerste herfstregens zijn gevallen kun je plukken, t/m de lente. Het wordt gebruikt in allerlei gerechten. Van salades tot de meer bekendere hartige taart – spanakopita. Mijn favoriet is de geblancheerde chorta. Het is dan boterzacht en het lijkt op een bord vol spinazie. Het wordt veelal lauwwarm opgediend. Naar eigen smaak wordt het verrijkt met citroen, olijfolie en peper en zout. Dit auhentieke gerecht: CHORTA, met de klemtoon op de o, klinkt voor onze Nederlandse oren niet lekker maar dat is het zeker wel. Een Grieks maal zonder wilde groenten is ondenkbaar bestellen dus. Kalí órexi – eet smakelijk!

Anita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.