Moudari Vuurtoren

 

Het is al weer even geleden dat er ‘open huis’ was bij de Moudari Vuurtoren in het noorden van het eiland. Deze 25 meter indrukwekkend hoge vuurtoren, een van de hoogste in Griekenland, is waar te nemen vanaf diverse plekken op het eiland. De toren is natuurlijk bedoeld voor de schippers, om de zeelui goed langs Kythira en de zuidelijke punt van de Peloponessos te kunnen laten varen. Gebouwd in 1857 door de Engelse bezetter die toentertijd menig schip zag stranden met alle gevolgen vandien. De vuurtoren werkt nog steeds en wat ooit handmatig ging is nu vervangen door een automatisch systeem. De vuurtorenwachters zijn er voor noodgevallen en onderhoud.

 

Moudari lighthouse, vuurtoren Moudari Kythira

 

Elke jaar op de derde zondag in augustus is het Internationale Vuurtoren Dag, ook op Kythira. Op die dag zijn de vuurtorenwachters Alexandros en Michalis van ’s morgens 9:30 tot s’avonds 21:30 hier te vinden. Dan kun je een kijkje nemen in de vuurtoren, wordt je voorzien van tekst en uitleg en mag je de steile trappen beklimmen. Eenmaal boven buiten gekomen wordt je beloond met een schitterend uitzicht. Je klemt je vast aan de toren want de reling is net zo oud als de toren zelf. Om daar eens lekker tegen aan te gaan leunen is absoluut verboden.

 

Moudari Lighthouse, Kythira
Het gebouwtje op de punt is een 19e eeuwse seinpost. Engelse militairen seinden vanaf hier richting de langsvarende schepen. Bijvoorbeeld om te waarschuwen voor een oorlog.

 

Op die mooie zondagmiddag 21 augustus, vertrokken wij rond vijf uur met een groepje vrienden en bekenden, een gezelschap van Grieken, Italianen, Amerikanen en Nederlanders (wij dus), uit Aroniadika. In een kleine stoet van zes auto’s reden we een toeristische route richting het Noorden. Aangekomen bij de ‘parkeerplaats’ troffen we diverse auto’s aan. Verbaasd vanwege al dat bezoek begonnen we aan de wandeling van ca 2 km, je kunt niet met de auto bij de vuurtoren komen, en zo waar liepen er al mensen terug. Het smalle en stenige pad zorgde voor vele spontane begroetingen waardoor onze opgewonden spanning, om zo snel mogelijk bij de vuurtoren te komen, des te meer steeg. Op dit tijdstip, zo rond zes uur in de middag, is het nog snoeiheet. Eigenlijk te warm om te wandelen maar dat deerde ons niet.

 

Moudari vuurtoren op Kythira
Duizelt het jou al?

 

Aangekomen werden we hartelijk verwelkomd door de vuurtorenwachters en konden we direct de vuurtoren in. Max. met 8 personen tegelijk. Eerst de dames daarna de heren. Boven gekomen zagen we een lange stoet van mensen aankomen en zich een weg banen over het smalle wandelpad. Beneden gekomen stond de hele binnenplaats vol met mensen, mét ticket. Nummertje trekken dus. Wij waren net voor de grote drukte aan of er achteraan want die dag hebben 800 mensen de vuurtoren Moudari bezocht.

 

Moudari Lighthouse, vuurtoren Moudari Kythira
We zijn er!

 

Een bezoek aan de Moudari Vuurtoren is altijd de moeite waard, ook zonder dat je de vuurtoren in kunt. Al kun je het treffen dat een van de vuurtorenwachters aanwezig is én hij tijd heeft om je binnen te laten. Je kunt kiezen voor een korte wandeling, zoals wij nu deden in de zomerhitte, of een langere wandeling van een paar uur. Een mooi rustpunt is dan de vuurtoren met indrukwekkende vergezichten. Onder de vuurtoren ligt het strand, met kerkje, van Ajios Nikolaos. Redelijk te bereiken met de auto of je wandelt er naartoe vanaf de vuurtoren. Een heerlijk plekje in het voor- en najaar.

Anita

*Lighthouses of Greece

 

Moudari Lighthouse
Het is druk op het ‘geitenpad’ van en naar de vuurtoren.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.