Zomerverhalen 2009


Hoe waren nu onze eerste maanden als gastheer en gastvrouw van Guesthouse Xenonas Fos ke Choros?

Het was leuk, vermoeiend, intensief en vooral heel erg wennen. Eigenlijk lagen we in juli al op apegapen en toen stonden we nog maar aan de start, de echte pret moest nog beginnen. Hadden we een keuze? nou dit was onze keuze. Gewoon meegegaan in het ritme en dat hebben we gedaan.

Het geeft veel voldoening als wij de gasten zien ontspannen. Dat ze genieten van de comfortabele appartementen en van het mooie eiland. En dat ze dat aan ons vertellen. Dan zijn we best een beetje trots.

Was het in juli nog relatief rustig zo gingen we vanaf begin augustus helemaal los. Doorlopend vier appartementen verhuurd aan Grieken en Nederlanders. Vier appartementen verhuren is de maximale bezetting echter ons eigen appartement was er ook nog. Immers we wonen nog steeds in Frilingianika…
De verleiding konden we niet weerstaan. Vanaf half augustus hadden we vijf appartementen verhuurd. Zo hadden we direct een stok achter de deur om deze bewoonbaar te maken.

Er wordt nog volop gewerkt in juli. Zie hier Mandy die een gat boort voor de pijp van de houtkachel.

Praktisch?

Van een eerste stressige juli maand naar een extreem drukke augustus. Deze werd gevolgd door een nog drukkere september maand. De vermoeidheid van 7 dagen in de week werken en de vele feestjes in augustus begint dan toch toe te slaan. We zijn per slot van rekening geen 20 meer.

Wat kun je verwachten?

In ieder geval veel was. Lakens, kussenslopen, handdoeken, theedoeken en droogdoeken. Wassen, drogen en strijken, de hele dag gaat dat door. We hebben direct een super strijkmachine aangeschaft van Miele. Het kost wat maar dan heb je ook wat.

Wasmachine, wasdroger en de strijkmachine links. Natuurlijk was ik te gehaast en kreeg ik de vingers ertussen, flinke brandwonden.

Dagelijks het schoonmaken van de kamers. Elke dag een quick-clean en om de 2 a 3 dagen schoon beddengoed. Dat klinkt allemaal erg overzichtelijk echter schijn bedriegd. Onze gasten spreken ons regelmatig aan met vragen over: Waar heen te gaan? of gewoon even kletsen over koetjes en kalfjes. Daarnaast komt er heel veel spontaan bezoek van Nederlanders, Grieken, Italianen, Fransen, Belgen, Denen, Zwitsers en allemaal even nieuwsgierig naar het gebouw. Om te huren of gewoon om even rond te kijken. We geven graag een rondleiding en als een appartement vrij is gaan we binnen kijken. Ondertussen 1001 vragen aan het beantwoorden. Zo vliegen de uren razendsnel voorbij.

Hoezo vol?

Vanaf midden juli stond de telefoon plotseling roodgloeiend voor te maken reserveringen. Dus bleef ik in de ochtend in Frilingianika en ging Albert alvast naar het Guesthouse. Op één van de eerste ochtenden was het zo’n gekkenhuis, de telefoon bleef maar gaan. Neerleggen en weer oppakken. Ons agenda-systeem was nieuw, mensen wilden reserveren en prijzen weten. Al gauw had ik een hele lijst met terugbellers. Om 12 uur heb ik Albert gebeld. “Help! De reserveringen lopen uit de hand”. In twee  dagen tijd zaten we voor augustus  helemaal volgeboekt. De telefoon bleef daarna maar gaan en al gauw kwamen er ook verzoeken voor september. Het was een compleet gekkenhuis. De telefoon is sinds half september weer rustig. De gastenverblijven maken we gereed voor de komst van familie en de olijvenplukkers eind oktober. Daarna de kerstdagen die we op Kythira vieren en met de vrienden van het eiland in ons Guesthouse. Gasten die er dan toevallig zijn kunnen gewoon gezellig mee doen.

Nog een extra druktemaakster in huis; Mavromatti uit Athene

Ontspannen?

Bijna elke dag hebben we tijd gemaakt om naar zee te gaan en te zwemmen. Meestal ergens tussen 3 en 7 uur. Afkoelen in de zee, het stof afspoelen, een middag-dut en daarna weer vol energie aan het werk.

Het is prachtig op het strand. Jammer dat er altijd auto`s te ver het strand oprijden en dan vind je weinig terug van deze bloemenpracht.

Tijd voor wat leuke, grappige en bijzondere momentjes als gastheer en gastvrouw.

– Veel spullen zijn nieuw en heb je ooit bedacht dat bijna op elke nieuw glas, pan of bord een bedrijfssticker zit? Soms wel twee! Krijg die er maar eens af. Eerst pulken met je nagels daarna de nagellakremover en/of benzine. Wil het dan nog niet dan de schuurspons met CIF. Niet alles wordt van dat laatste mooier hebben we ontdekt. Oef. Uiteindelijk blijkt gewoon afwasmiddel het meest effectief en brengt het minste schade aan.

– Elk nieuw apparaat heeft een gebruiksaanwijzing én een garantiebewijs die ergens opgeborgen moeten worden. Televisie met dvd speler, muziek micro-setje, inbouwkoelkast, oven, vaatwasser, koffiezetapparaat met filter en waterkoker. Alles x5 en soms zelfs x6 (ook voor de gezamenlijke ruimte). Hup eerst maar in een grote doos.

– De spiegel in de badkamer van een appartement hangt te hoog! Alles is afgestemd op onze lengte maar het bleek dat mensen kleiner dan 1.65 moesten springen om in de spiegel te kijken. Kom je na twee maanden achter! Zal  men op een krukje hebben gestaan of gewoon niet in de spiegel hebben gekeken?

-Eén van onze eerste gasten struikelde op weg naar De Kroeg/ Kafeneon, 300 meter van ons Guesthouse. Benen geschaafd en enkel verstuikt. Het was volle maan en kraakhelder buiten. Of waren het toch die ouzo’s en gebeurde het op de terugweg?? In elk appartement ligt nu wel een zaklampje.

Het cafe/kafeneon/De Kroeg in Aroniadiaka, 300 meter van ons Guesthouse.

-Toch nog spullen tekort! Eind juli gaat Albert nog een dag naar Athene. Om 3.30 in de morgen vertrekt de boot naar de haven van Athene. En ’s avonds om 19.00 vertrekt de boot weer uit Athene. Aankomst Kythira ca 2.00 uur in de ochtend. Het is hem gelukt de auto propvol te stouwen en er wil veel in ons Opel Agilaatje.

-Een Grieks stel kwam elke dag wel heel laat op gang. Rond 14.00 uur in de middag gingen ze pas op pad om `s avonds heel laat terug te komen. Wat bleek hij was gewoon aan het werk. Lap-top bij zich en natuurlijk de mobiele telefoon. Hij werkt in het familie bedrijf van zijn vriendin(ai). Ze hadden 6 nachten bij ons geboekt en op de dag van vertrek kwamen ze weer laat op gang (lekker we hebben vakantie!). Wat bleek zij dachten de volgende ochtend te kunnen vertrekken. Gelukkig hadden wij een nachtje speling met het appartement. Ze konden blijven. En o ja, ze hebben onze kamersleutel wel mee genomen. Ja zulke dingen gebeuren dus ook.

-Het kan hard waaien op Kythira. En als het struikgewas rondom ons pand midden in de zomer dan ook nog kurkdroog is, is barbecueën met windkracht 7 misschien toch niet echt verstandig. Samen met onze gasten een meer beschut plekje gezocht.

BBQ bij ons thuis in Frilingianika. Hier Vassilis, Petros en Albertaki/Alberto/Albert

– Bordje Parking (parkeren) staat toch duidelijk aangegeven. Op het terrein linksaf. Welgeteld 1 persoon doet dit ook daadwerkelijk. De rest zet de auto vlak tegen het pand zodat ze niet zo ver hoeven te lopen. Iemand presteert het zelfs om het pand heen te rijden, tussen allemaal bomen, putten en leidingen door, om maar zo dicht mogelijk bij het appartement te komen.
Daarom toch maar een grote pot bij de ingang gezet want voor je het weet rijdt men de binnenplaats op en de poort door.

-Die leuke douchekoppen die een waterballet veroorzaken. Sproeikoppen waren het, die alles nat maakten behalve de persoon die onder de douche stond. Snel andere gekocht. Nu heeft ieder appartement een regendouche. Geen klachten.

Dit is de badkamer met de te hoge spiegel en de sproeikop.

-De tuinslang ligt in de groentetuin of tussen de olijfbomen dit om de planten te besproeien en niet om auto’s mee te wassen…Water is kostbaar, opbergen die slangen dus.

-Ineens staat er een heel duur wagenpark voor de deur: BMW’s, Mercedesen, enorme Landrovers en natuurlijk onze eigen witte Opel Agila. Die steekt er een beetje schril bij af. In Frilingianika heeft er iemand tegenaan gezeten. Een beschadiging op een wel heel vreemde plek. Onze buurman, de priester en boer, heeft een klein tankwagentje met een uitsteeksel op precies dezelfde hoogte. Maar ja, een priester zou zich toch wel melden…..

-In juli viel in het guesthouse de elektriciteit steeds uit. Met name als men in een aantal appartementen zich tegelijk ging douchen of als de airco aan ging. Dit kwam doordat we officieel nog niet klaar waren met de bouw en maar over beperkte (bouw)elektriciteit, beschikten. Geen leuk vooruitzicht, wetende dat we in augustus vol geboekt waren. Met hulp van de aannemer, de engineer en voornamelijk de charmes van de vrouw van de aannemer kon meneer Aristides van het elektriciteitskantoor over gehaald worden een ”tijdelijk voorziening” te treffen.

Het is eind juli, het plein in Potamos, tango dansen en gelukkig zijn er ijsjes.

-Vanwege de droogte werden begin augustus dagelijks waterstops ingevoerd. Omdat dit jaarlijks gebeurd hadden wij voorzien in een reservetank. Echter, zo’n tank heeft een pomp nodig. En deze ontbrak nog. Een dag voordat we vol zaten werd deze alsnog geïnstalleerd. Tijd om adem te halen.

-Onze Italiaanse vriendin bood ieder bezoek, als ze in haar appartement was, een Italiaanse koffie aan. Zo konden wij fijn praten en deed zij de verzorging.

Er is er een jarig hoera hoera dat kun je wel zien dat is Clive, meest rechts.

-Op 19 juli hadden wij ons eerste feestje van Clive die jarig was. Lekker midden op het eiland. Er zouden 10 mensen komen het werden er 30.

-Grappig waren vooral de twee Griekse omaatjes die de hele dag in het appartement verbleven. Dan waren ze aan het kaarten, kibbelen, eten of slapen.

-Er was een doopfeest. De Griekse dames liepen met krulspelden in het haar over de binnenplaats.

-Een gast presteert het om in zijn appartement twee lampen en een glas stuk te gooien. Hij gooit echt nooit iets stuk…

-Drie meiden in een studio. Het was nog lastig om ze er uit te krijgen. De volgende gasten stonden al klaar. Echter er moest eerst nog gepoetst worden. We zijn zo klaar hebben ze wel tig keer gezegd. We kregen spontane zoenen bij het afscheid. Charmant!

-In augustus stond er ineens een afvalbak bij de ingang van het terrein. En om de 2 dagen wordt deze geleegd. Waar die vandaan komt? Blij met onze dorpsburgemeester!

-Grieken drinken graag Griekse koffie, een kopje koffie met de koffiedrab op de bodem. Of wij ook Griekse koffiekannetjes hebben. Hup snel naar de winkel.

-Nederlanders eten ’s morgens graag een gekookt eitje. Waar zijn de eierdopjes?

– Een jong gezinnetje met een kindje van 11 maanden. Elke dag werd er stevig gekookt voor de kleine. Zeg maar gerust dat de groentes worden doodgekookt. Nee dat ruikt beslist niet lekker. Ramen en deuren open tijdens de schoonmaak.

In september een zondagslunch bij Skandia, 1 van onze favoriete restaurantjes

-Onze loodgieter brengt regelmatig wat flessen wijn uit eigen voorraad. Hij spreekt geen woord Engels. Wat voor ons geweldig is want zo oefenen wij tenminste ons Grieks. Er spreken nogal wat Grieken aardig goed Engels. Op een Grieks feest in augustus zien we hem met zijn vrouw. Hij stelt ons voor aan Rita. Die direct vloeiend Engels begint te praten met ons. Wat blijkt hij heeft een Grieks-Australische vrouw . Zelf spreekt hij alleen Grieks. Hij zegt het Engels te begrijpen maar dat betwijfelen wij toch een beetje. Komisch was het wel.

– Tijdens de Griekse feestjes in augustus was het veel en vooral erg lekker eten (home-made) en veel dansen. En vooral op 15 augustus. Dan is het Panajotis en Maria naamdag. Het is dan feest in heel Griekenland.

Hier dansen een Panajotis en Jiota op hun eigen feestje. 

-Vrienden op bezoek. Er wordt voor ons gekookt door Leo en Karin. We eten voor het eerst samen op ons eigen terras. Wat heerlijk…


…om zo verwend te worden en Leo kan heel goed koken.

Op Leo zijn verjaardag gingen we uit eten. Naar Filio men zegt het beste restaurant van Kythira. Helaas alleen geopend in juli,augustus tot medio september

-Onze groentetuin staat vol tomaten, paprika, aubergine en komkommer, en basilicum en munt, mjammie. Dit is al gauw een onderwerp van gesprek. En leidt tot heel veel tips en tricks van de Grieken die (als ze niet in Athene wonen) bijna allemaal zelf hun groente en fruit verbouwen.

-In augustus met Tipsie naar de dierenarts en in september met Mavromatti. Beide zijn gebeten door een van de grote wilde katten.

Mavromatti aan de antibiotica. Albert dient dit elke dat toe…telefonisch??

-Vanaf juli waren er de Full Moon Beach Parties met vrienden en bekenden vrienden. Een nieuw fenomeen? Wel heel gezellig. Iedereen neemt wat te eten en te drinken mee.

-Kijkers voor ons huis in Frilingianika maar nog steeds geen kopers. Dan toch maar verhuren?

Eind september, iets rustiger en weer tijd om te klussen

De zomer van 2009 zullen we nooit meer vergeten!
Albert&Anita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.