Grieks pasen 2011

Even puzzelen. Waar dit strandje is staat op het bordje hieronder.

Het strand Vroulea in het Zuiden. Ben je er ooit geweest? Zeker een aanrader. Er veel op uit in april was nodig want inmiddels weten we wat de uitdrukking: ‘april doet wat ie wil’, ook in Griekenland betekent. Wat het weer betreft hebben we onze portie wel gehad. Mist, kou en regen, klinkt dat als een leuk Grieks eiland? Brrrr… een extra trui en de verwarming aan was hard nodig. Tussen de mistflarden en regenbuien door scheen gelukkig wel veel zon. Zie hieronder het Paasweekend van 23,24 en 25 april. Dat ziet er lekker zonnig uit! Echter aan de kleding valt te zien dat er een koude en pittige wind stond.

 

Traditiegetrouw ging op Paaszondag ’s morgens om 8.00 het lam aan het spit waarbij onze vriend Takis, de hoofdkok was. Onze eilandvrienden en vriendinnen hadden we uitgenodigd zo rond een uur of 13:00, wetende dat de eerste al om 12:00 uur op de stoep staan.

Die ochtend hadden we nog wel het eea te doen. Elke ochtend zit vol met werk en klusjes maar deze keer waren er speciale paas activiteiten. Ten eerste moesten we natuurlijk aan de slag met het voorbereiden van de paaslunch. Al brachten alle genodigden wel wat mee, zoals salades, tomatenkeftedes, tiropita, Grieks paasbrood, rode eieren en nog veel meer. Voor ons was echter het belangrijkste om op tijd op vliegveld te zijn. Het Heilige Licht uit Jeruzalem zou namelijk met het vliegtuig worden ingevlogen. Dat is een speciaal moment in het Grieks-Orthodoxe geloof.

De priesters van Kythira kwamen zelf het licht brengen. Het was nog een heel gedoe om alles brandend te houden vanwege de stevige wind. De priester – pappades – zijn hier (foto onder) omringd door heel veel ‘pakmannen’ en zeker de burgemeester.

 


Op het vliegveld liep iedereen met kaarsjes en lantaarntjes om het heilige licht over te nemen en dan maar hopen dat de harde wind het net overgedragen vlammetje niet zou uitblazen. Wij stonden in ieder geval paraat met fototoestel…nooit gedacht aan een kaars of lantaarn. Onze Griekse gasten waren wat slimmer en brachten het Het Heilige Licht van Jeruzalem van het vliegveld mee naar ons Guesthouse, Het Licht werd letterlijk bij ons ‘ingereden’. Zo hadden wij op eerste Paasdag de hele dag de kaarsjes branden welke wij daarna prompt vergeten zijn en zo gingen de kaarsjes vanzelf uit…..als dit maar goed gaat de rest van het jaar.

Op het strand in Agia Pelagia, zie foto boven, staan de lammeren aan het spit in rijen opgesteld.

Ondertussen gingen we nog even ‘aan’ bij Griekse vrienden die ook in de voorbereiding zaten voor de Paaslunch met maar liefst drie lammeren aan het spit….baas boven baas.

Van al dat heen- en weer geren bleven we lekker warm. Rond 14:00 uur was het gezelschap compleet en de laatste Grieken waren gearriveerd. Een blik van hen op het lam en ze wisten zeker dat moet nog een uurtje…. tenminste dat vonden zij.

Takis, de hoofdkok, stond er op dat hij de kop mocht hebben. Hij liever dan ik. Ogen, tong en hersenen zijn een delicatesse, en alles ging op.

Iedereen keek smachtend naar al het lekkere eten maar vooruit met de geit eh lam dan wachten we nog even. We nemen nog een wijntje. Na het uur kwam er nog 30 minuten bij en nog eens 20 en en zo ging dat nog even door. Om een uur of vijf konden we aan tafel.

Verkleumd, verwaaid en een beetje teut genoten we van de verrukkelijke Paaslunch. Het lam was wat te gaar…tenminste dat vonden wij. Volgens de Grieken was het lam precies goed.

Pasen in Griekenland

Het Griekse paasfeest is beslist de moeite waard om mee te maken. Het begint al ruim voor de grote week = megalo efdomada voorafgaand aan het Paasweekend met Carnaval = Apokries. Na het carnaval volgt schone maandag, de officiele eerste vastdag van de ca 40. De laatste week voor Pasen is elke dag groots, grote maandag, grote dinsdag etc. Elke dag zijn er speciale kerkdiensten en dat wordt intensiever naarmate de week verloopt. Op woensdag en donderdag, voorafgaand aan het paasweekend gaat iedereen naar hun families en/of de eilanden om het Paasfeest te vieren.

Op goede vrijdag is er ’s avonds een mis in de kerk. Nu heeft ieder dorp wel een of meerdere kerken. Op Kythira kun je kiezen waar je naartoe wilt Chora en Avlemonas zijn indrukwekkend.  Goede Vrijdag is de dag van rouw. De dood van Christus wordt herdacht. De icoon van Christus wordt op de Epitafios gelegd, wat het graf van Christus symboliseert. De Epitafios wordt door het dorp of de stad gedragen en veel inwoners van het dorp lopen mee met de processie. Dit jaar zijn we met z’n allen naar Pitsinades gegaan. Rond 21 uur begon de optocht van Pitsinades naar de grote kerk in Aroniadika, de weg was prachtig verlicht met fakkels en lantaarns. In Chora, april 2008. zijn we nu twee keer geweest en volgend jaar staat Avlemonas op de planning.

Het Heilige Licht

Op zaterdag voor Pasen, ’s middags, gaat de Orthodoxe Patriarch binnen in het Heilige Graf in Jeruzalem. Niemand anders mag mee naar binnen. Binnen zal hij de Heilige Vlam ontvangen uit de hemel. De patriarch draagt speciale gebeden voor en blijft wachten op het licht. Op een bepaald moment zal het Heilige Licht op bovennatuurlijke wijze een olielampje laten ontbranden. De Patriarch steekt hiermee de kaarsen aan. Daarna verdeelt hij het Heilige Licht onder de vertegenwoordigers van de andere orthodoxe kerken. De heilige vlam wordt naar Athene gebracht met een vliegtuig van Olympic Air en vandaar gaat het naar alle kerken in alle uithoeken van Griekenland. Tegen middernacht heeft elke kerk de Heilige Vlam. Behalve Kythira, en diverse andere eilanden, want dat kwam pas op zondagochtend. Maar het kwam.

Zaterdagavond is de Paasmis in de kerk. Iets voor middernacht gaan alle lichten in de kerk uit. Dan komt de priester achter de Iconostase vandaan met een kaars die door het Heilige Licht uit Jeruzalem is aangestoken is. Om middernacht luiden in heel Griekenland de klokken: het heilige licht is aangestoken en iedereen mag zijn meegenomen kaars hiermee aansteken.  Vanaf 24:00 uur mag er weer gegeten worden. Op het menu staat de Griekse paassoep Majeritsa(orgaanvleessoep).

En dan is het Paaszondag en is het een feestelijke dag met veel eten, drinken en dans.

Crisis

Het paasfeest is uitbundig gevierd of toch iets ingetogener dan andere jaren? De crisis in Griekenland is groot en dramatisch. Er is geen geld anders dan geleend geld. Hoe dit terug te betalen?

Tulpen op Kythira. Deze staan in het noorden achter Gerakari.

Het plan om eilanden te verkopen is door minister president Papandreou weer uit de kast gehaald. Nu heeft Griekenland heel veel eilanden dus er mogen best een paar van de hand zou je denken. Triest is het wel als dit echt gaat gebeuren. Naar ons idee is het allerbeste exportproduct van Griekenland: Griekenland als vakantieland . Sowieso zon, zee en en strand in de warme zomermaanden. Echter de focus kan veel meer komen te liggen op de maanden oktober t/m april. Het is dan heerlijk toeven op de zuidelijker gelegen eilanden. Veel zonuren en de weersomstandigheden voor (lange) wandelingen zijn dan ideaal. Fietsen, eventueel een duik in zee, wat cultuur snuiven of in het zonnetje bijbruinen met een goed boek en een glaasje ouzo bij de hand. Tot rust komen op Kythira is niet zo moeilijk. Georganiseerd (groepsverband) kan ook want onze lijst met alternatieve vakanties wordt steeds langer en dat het hele jaar door. De eilanden zijn bij uitstek geschikt om een vakantiegevoel te hebben. Op het vaste land is de oude cultuur te bewonderen. Griekenland Ideaal Vakantieland Het Hele Jaar!

Anita

De langste waterval (eh stroompje) op Kythira is bij Steno Avlaki. Ik sta bovenaan.

Het prachtige strandje van Steno Avlaki.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.