Dagtrip Antikythera

Dagtrip  van Kythira naar Antikythera met de veerboot.(vanwege wijzigingen in de veerboottijden kan het zijn dat een dagtrip niet lukt, kijk op onze website voor de juiste tijden).

Met Walter, Albert en Anita

De hoogste tijd voor een bezoek aan Antikythera. Al jaren lokt dit eiland gelegen voor de kust van Kythira en Kreta. Waarom eigenlijk? Omdat de zon er, vanaf Kythira gezien, zo mooi op schijnt? Of omdat er slechts 45 mensen wonen? Of omdat er ”de eerste computer” ooit is gevonden?

Het mechanisme van Antikythira  dateert van 80 voor Christus. Het mechanisme kon exact de positie van de zon en de maan berekenen gedurende een periode van 4 jaar. Het bestaat uit 24 tandwielen die ronddraaien om 10 assen. 

Of is het misschien om de jongeling van Kythira van 340 voor Christus, het prachtige bronzen beeld van een god of een held ooit gevonden in een gezonken schip vlak voor de kust van Antikythera?

Het mechanisme en de jongeling zijn te zien in het Nationaal Archeologisch museum in Athene. Het museum is een absolute aanrader. 

Antikythira lokt en lonkt! Met een groepje van 6 hadden we ver van tevoren de agenda’s bij elkaar gelegd. Uiteindelijk zijn we toch maar met z’n drieën gegaan. Vanwege drukke schema’s en, niet onbelangrijk, vanwege de ongebruikelijke vertrektijd van 2 uur in de ochtend werd het enthousiasme bij enkelen flink getemperd.

Tijd: 1 uur 55 in de ochtend en het was ontzettend koud in de boot omdat de airco stond te blazen

Dus de rest maar op Kythira gelaten,want we willen wel een leuke dag en geen zeurpietjes op sleeptouw nemen. Dat het vermoeiend zou zijn en er niet op elke hoek een verfrissing te verkrijgen is, laat staan een toilet hadden we op Kythira al bedacht.

Genoeg proviand mee en zeker een ontbijt want de wens was om de zon te zien opkomen op een pittoresk strandje. Albert en ik waren een beetje dom. De avond ervoor hadden wij ons laten verleiden om toch naar een van onze winteravond-bijeenkomsten te gaan die vanwege de gezelligheid gewoon door zijn blijven gaan. Zonder enige slaap voelden we ons om 2.00 uur bij de boot nog erg wakker maar op de boot begon de slaap ons toch te pakken te krijgen. Alleen Walter leek uitgeslapen. Die was zo verstandig geweest om vroeg te slapen en barste van de energie. Om 4.00 uur kwam de boot aan in Antikythira. Het was erg donker en alles was gesloten. De sterren schitterden als nooit tevoren en de melkweg konden we niet missen. We besloten maar te gaan lopen naar het strand Xeropotamos. In het donker de richting bepalen is best lastig. Zaklampje vergeten! Gelukkig waren er nog wat mensen die van de boot kwamen en zo konden we nog snel de weg vragen. Na een uur lopen in het donker en de naamborden ontcijferd te hebben kwamen we na een lange afdaling op het strand aan. Het werd al wat lichter maar waar zou de zon nu opkomen? Achter de rotsen?! Waren wij (of ik) zo oenig om niet te bedenken dat het strand wel eens omringd zou kunnen zijn door rotsen. En dan was er nog die berg aan de oostkant van het eiland die het zich op de zonsopkomst sowieso belemmerde. Terug dus: de eerst lange afdaling werd een langer stijging.

Het werd lichter en lichter en tegen de tijd dat de zon achter de rots vandaan piepte zaten wij op een bankje te genieten van ons ontbijt.


Gelukkig maar want de tassen waren behoorlijk zwaar. Gedurende de dag werden zo ook niet lichter…eerder zwaarder.


Kerkje


Wandelen


Prachtige bloemetjes


Kerkje


Eindelijk! Zicht op Kythira vanaf Antikythira


Nog een kerkje


Veel waterputten


en geitjes


nog meer geitjes


en oude huizen


een stokoude cactus


en Flora en Fauna


Tijd voor een duik,


Het strand(je)


Het Dorp


Mjammie vers fris water


De natuurlijke haven


3 kleine kleutertjes


De zon zien ondergaan


Hoera! de veerboot


Moe maar voldaan.

Onze wens is in vervulling gegaan: Antikythira hebben we gezien en het was goed. Een leuke dag maar ook een gevecht tegen de slaap. Een nacht overslaan, de hele dag in zon en wind is erg vermoeiend. Als de boottijden iets gunstiger zijn dan is het zeker een aanrader. Volgend dagtripje: Elafonissos of Kreta. De meest recente boottijden staan altijd op onze website. Of, nog beter, als je bij ons bent vraag ons naar de veerboottijden en mogelijkheden.

Albert&Anita

 

2 gedachten over “Dagtrip Antikythera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.