George Tzannes

 

Toen wij voor het eerst van George Tzannes hoorden, was dat omdat we vernamen dat een schilderij van hem voor duizenden euro’s was verkocht tijdens een expositie. Een expositie op Kythira met als onderwerp De Olijfboom. Wij waren net een paar maanden op het eiland, en toen nog onbekend met de kunst(enaars) en creatievelingen die allemaal in meer of mindere mate worden geïnspireerd door Kythira. In de loop der jaren hebben wij er een groot aantal leren kennen.

Ooit dachten wij: “Wie koopt er nu een schilderij voor zo veel geld. Van een olijfboom!” We grapten er wat over. En met jeugdige overmoed dachten wij dat soort dingen altijd zelf beter te kunnen. Nu heb ik, noch Albert, ooit geprobeerd ook maar iets te schilderen en dat is maar beter ook…

Terug naar George die we inmiddels diverse malen gezien en gesproken hebben tijdens de vele feestjes en exposities op het eiland. Zo werden wij uitgenodigd om al zijn werk thuis, in zijn studio in Kypriotianika, te komen bewonderen. Onder het genot van een hapje en een drankje, vertelt George, met grijzend haar in een artistiek staartje, op rustige wijze met veel plezier over zijn werk.

 

De litho 'Goat and Olive Tree'. Een exemplaar is te koop.
De litho van ‘Goat and Olive Tree’. Een exemplaar is te koop.

 

Al bij binnenkomst in de woonkamer wordt je geconfronteerd met een levensgroot schilderij van ons hoofdstadje Chora. Het is zo echt en grandioos geschilderd dat het gevoel van ‘in het schilderij kunnen stappen en door Chora wandelen’ mij even de adem doet inhouden. Bij zijn unieke werken gemaakt met houtskool, van de olijfbomen en olijfboomgaarden met cipressen, ervaar ik datzelfde gevoel.

Dat George zijn vader in 1896 is geboren op Kythira en dat George zelf pas op zijn 25e voor het eerst een maand op Kythira verbleef, legt hij allemaal uit op zijn eigen website. Zijn achtergrond, het eiland Kythira, is tot op de dag van vandaag zijn (enige) inspiratiebron.

Inmiddels hangt er bij ons in de receptie een litho van George Tzannes, ‘Goat and Olive Tree’. Een litho maken is een kunst op zich en deze is zelfs uitgevoerd in verschillende kleuren. Dat maakt dit kunstwerk uniek. George heeft een beperkte oplage gemaakt, allemaal originele lithografische prints (dus niet zo maar een reproductie van een schilderij) en ze zijn te koop! Voor € 350,00 kun je eigenaar worden van dit prachtige kunstwerk.

Heb je interesse neem dan contact met ons op via info@eengriekseiland.nl. En als je op Kythira bent kom gerust langs.

Albert&Anita

 

Aartsengel Rafae geschilderd door George Tzannes in opdracht van priester Samsom uit Aroniadika. Binnenkort is het gehele schilderij te bekijken in de kerk van Aroniadika.
Aartsengel Raphael geschilderd door George Tzannes in opdracht van priester Samsom uit Aroniadika. Binnenkort is het gehele schilderij te bekijken in de grote kerk in Aroniadika.

 

2 gedachten over “George Tzannes

    1. Jammer dat je de Litho niet even in het echt kunt zien. Ik zal het proberen tijdens een skype momentje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.