Wijn en Olie

Iets anders doen op Kythira is een bezoekje brengen aan het wijnlokaal* in Kalokairines. Er is op dit moment een grote bedrijvigheid op Kythira gaande met het aanleggen van wijngaarden. De Griekse wijnen zijn heerlijk maar buiten de Griekse grenzen onbekend. Er wordt weinig geexporteerd en de Grieken houden zelf ook wel van een wijntje. Het wijnlokaal op Kythira maakt jaarlijks oa twee heerlijke wijnen van lokale druiven. Probeer eens een lokaal gebottelde fles.

 

 
Het pand van de buitenkant…ooit een taverna hebben wij vernomen.

 

 
…een deel van de presentatie…

 

 
…van half augustus tot eind september is de pluk en is de fabriek in werking…

 

 
…alles wordt zelf geproduceerd, gebotteld en opgeslagen…

 

 
…proeven kan ook vraag het de aardige eigenaresse Katerina…

 

 
…wij discussieren over geur en smaak…

 

 
…Albert geniet. Het is dan ook zijn verjaardag vandaag.

 

 

* In 2015 is het wijnlokaal in Kalokairines helaas gesloten. Direct heeft zich ook een nieuwe geopend: Firrogi. En is te vinden op de hoofdweg van Aroniadika naar Potamos.

 

 

Het is begin april en heeeeeel koud maar niet voor Mavromatti want ze draagt hier nog haar wintervacht.

 

 

 

 

Het is begin mei en broer Lukas kwam op bezoek, en pa en ma Snippe waren er én De Mist, zie foto boven, liet zich ook graag zien en die waren we meer dan zat. Voor een lekker hapje met een lokaal wijntje gaan we naar Sxoleio in Agia Pelagia, dan zijn we de mist al snel weer vergeten.

 

Ondertussen bleef het in Nederland mooi en warm weer. Zo vervelend voor de gasten als ze denken op vakantie te gaan naar warm en zonnig Griekenland. Dit voorjaar niet, op Kythira zit je in de mist. Echter iedereen bleef opperbest gestemd want zoals een van onze gasten zei: op Kythira is altijd wel ergens een plek te vinden waar de zon schijnt en dan ga je die kant op (als je behoefte hebt aan zon uiteraard). En zo is het ook. Kythira is een eiland om er op uit te trekken. In de ochtend kijk ik altijd even rond wat de beste zon-hoek is, dat was wat lastig met al die mist, en in combinatie met wind, of geen wind, waar het goed toeven is. Begin mei hebben de plekjes met weinig wind en veel zon de voorkeur. Nu, zo eind mei, kan het al behoorlijk heet zijn en als je dan net een lange wandeling denkt te maken kan dat wat tegenvallen. Te heet! Zo is er weer te veel zon en te weinig wind. We klagen niet hoor! Geen denken aan. Het is gewoon een kwestie van meegaan met het weer-ritme en daar je persoonlijk programma op afstemmen.

 

Een week is zo kort daar gaan Lukas en Erwin al weer, terug naar hun gezinnetjes.

Omdat we nu al weer heerlijk in zee zwemmen, dat proberen we dagelijks te doen, worden huid en haar flink op de proef gesteld. Detail maar wel grappig is dat het lijkt wel of we elk jaar sneller bruin worden en het zeewater steeds kouder brrr. Het beneemt je af en toe de adem maar het is zeer verkwikkend. Opdrogen in de wame zon en dan lekker smeren. Liefst met een factor. Er zijn badgasten die zich insmeren met olijfolie, om extra snel bruin te worden. Daar zit natuurlijk geen beschermingsfactor in en het lijkt me onder de brandende zon best heet worden op je huid. Nee, ik ga dat niet uitproberen. Wel gebruik ik olijfolie voor mijn haar. Insmeren met olijfolie, tijdje in laten trekken en dan uitspoelen en wassen. Volgens de kapper op het eiland is een nachtje in laten trekken nog beter. Olijfolie is ook ieaal om gezicht en decollete mee schoon te maken. Wel flink naspoelen met lauw warm water anders blijft de geur wel hangen.

Een lofzang aan de olijf(olie) is zeker op z’n plaats. Iedereen kent de positieve inwendige eigenschappen van olijfolie, enkelvoudige en onverzadigd. Anders omschreven: gezonde vetten. Ik citeer uit een van mijn kruidenboeken: Bescherming tegen cholesterol absorptie uit voedsel, door de provitamine A en vitamine E is het beschermend voor hart en bloedvaten. Goed bij constipatie en maagzweren. Uitwendig is olijfolie geschikt voor ieder huidtype maar vooral een droge huid zal ervan profiteren. Ideaal voor de gevoelige huid omdat de olie huidvriendelijk is. Olijfolie werkt verzachtend op huidverhardingen. Dat maakt de olie prettig bij verzorging van psoriasis en eczeem. Olijfolie verzorgt en versterkt nagels en haren en gaat huidschilfers op het hoofd tegen. Olijfolie met rozemarijn is effectief bij roos. Door de wondhelende en kalmerende eigenschappen is olijfolie een hulp bij de behandeling van de ontstoken huid, insectenbeten en gesloten brandwonden. Als wrijfolie wordt olijfolie van oudsher toegepast bij blauwe plekken, verstuikingen en reumatische aandoeningen.
Toe maar wat een veelzijdigheid. Laat iedereen nu toch wel een flesje in het keukenkastje hebben staan tussen de pasta’s als luxe product. Zet nu ook eens een flesje in het badkamer/medicijnkastje.

Dit brengt mij dan meteen op onze olijven pluk in november die ga ik nu weer met hele andere ogen bekijken. Wat we daar jaarlijks aan het doen zijn is letterlijk het beste uit de natuur halen en optimaal gebruiken. Het is nog leuk werk ook en we hebben altijd heel veel lol. Je bewondering stijgt nog meer met de volgende weetjes.
De olijfboom is een van de oudste door de mens gecultiveerde bomen. De olie wordt al duizenden jaren gebruikt er zijn bewijzen gevonden van 3700 v chr. Het bijbelse verhaal van de duif die na de zondvloed met een olijftwijg naar de ark van Noach terugkeerde heeft ervoor gezorgd dat de olijftak een symbool van vrede werd.
In de Griekse mythologie is de eerste olijfboom geplant door Athena, godin van de wijsheid. Toen de stad Attica werd gebouwd dualleerde zij met haar oom Poseidon, god van de zee, over de vraag wie de beschermgod van de stad zou worden. Elk van beiden zou de stad een geschenk geven en de Atheners mochten kiezen welk geschenk zij nuttiger vonden. Poseidon stak zijn drietand in de rotsen van de Akroplis en deed een bron ontspringen. Athene plantte de eerste olijfboom. De Atheners kozen haar.

Na al deze verhalen wil je toch ook komen olijven plukken, meegaan naar de olijfpers en daarna je eigen olijfolie proeven? Inschrijven voor de Olijf-Pluk-Weken kan nu, klik hier .

Anita

Tot slot

Het is 12 mei en een feestdag in het klooster nabij ‘ons’ dorpje Pitsinades. Osios Thodoros wordt vandaag vereerd en het is een hele happening. Priesters, de burgemeester, het Philharmonisch orkest en vooral heel veel eilanders komen jaarlijks af op dit gebeuren.

De foto’s zijn gemaakt door pa Snippe.

Bronnen:

De Griekse Mythen naverteld door Ilja Leonard Pfeijffer

Kruiden kweken & gebruiken door Jessica Houdret

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.