Boom Plant Dag

 

Op vijf december zijn er driehonderd bomen geplant op initiatief van de middelbare school op Kythira. Een project van een aantal jaren want om driehonderd bomen te planten, die allemaal gestekt zijn van de oorspronkelijke begroeiing, is een hele klus. Het cruciale moment is altijd dat iemand met dit geweldige idee op de proppen komt en er iemand is die de boompjes kan leveren. Leraar Dimitris kwam met het idee en de tuinspecialist van het eiland, Thanassis Samios, zorgde voor de levering van 300 boompjes. En zo ontstond er een heel project. Op twee plekken achter het dorp Milopotamos zijn de boompjes geplant geplant. Juniperus Phoenicea, in het Grieks ‘o kédros‘ een conifeertje, cederboom oftewel de jeneverbes. Meer een struik dan een boom. Ooit was dit gebied bekend om haar karakteristieke cederboom bos, want deze struikjes kunnen uitgroeien tot bomen. Helaas hebben wij dit nooit gezien omdat de bosbrand, ver voor onze komst naar het eiland, bijna alles heeft vernietigd. Wij zijn vol verwachting over deze nieuwe beplanting, al ‘verdwijnen’ de 300 boompjes in het grote geheel. Elk boompje is omsingeld met een stuk gaas, om te voorkomen dat loslopende geiten van een sappig kerstmaal gaan genieten, en zo kan iedereen de jonge aanplant makkelijk (terug)vinden.

 

Gearriveerd in Limnionas! Jong en oud komen helpen om een boompje te planten.

Gearriveerd in Limnionas! Jong en oud komen helpen om een boompje te planten.

 

Als onderdeel van het project, en om vrijwilligers te werven, was een boom te adopteren voor slechts 15 euro, eenmalig. Iedereen begrijpt dat deze 300 bomen in een mum van tijd ‘uitverkocht’ waren. Hoe kan dat ook anders want wie wil er niet een ‘eigen’ boom op Kythira? En we krijgen er nog een labeltje bij ook. Op 5 december waren wij present om onze geadopteerde bomen te planten en die van vele vele anderen die niet de mogelijkheid hadden om nu op Kythira te zijn.

 

Eerste klus: het op maat maken van de stukken beschermingsgaas.

Eerste klus: het op maat maken van de stukken beschermingsgaas.

 

Het was een prachtige zonnige dag en zo togen wij met een behoorlijk grote groep vrijwilligers naar het verzamelpunt in Milopotamos. Vandaar vertrok een deel naar Panajia Orfani en een deel naar het vissersdorpje Limnionas om op elke plek 150 boompjes te planten. De gaten waren al gegraven en het leek vrij simpel. Boompje in het gat, zand er in, gaasje er om als bescherming tegen de geiten, label er aan en klaar. Ware het niet dat een stuk ijzer in grond vol stenen slaan niet overal even soepel ging. Er was een grote behoefte aan kleine stukjes ijzerdraad om het gaas, alles knipten we ter plekke op maat, goed vast te zetten en om het labeltje aan het boompje te hangen. Leraar Dimitris bleef maar heen en weer lopen om te vragen wat er nodig was. Ondertussen bracht iemand vers water en mandarijnen en de eigenaar van het strandtentje arriveerde en bood iedereen een drankje van het huis aan. De brandweer kwam langs om de jonge aanplant van een flinke plens water te voorzien en nu is het wachten op regen. Daar ziet het niet naar uit want het is vooral zonnig en droog op het eiland. Dat wordt wekelijks een ritje naar ‘onze’ boompjes. Beslist geen strafl. Al met al was de klus rond drie uur geklaard en werden we uitgenodigd voor een after-drink in het kafeneon in Platanos. Daar stond een tafel vol met lekkere hapjes en verfrissingen. Wat een mooie dag en fantastische samenwerking die zeker voor herhaling vatbaar is.

Anita

Trotse bomen bezitters.

 

 

Share
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.