De Olijfboom: ‘Olive, the blessed tree’

De verleiding kon ik niet weerstaan. Een open uitnodiging om, als amateurfotografen, mee te doen aan een foto expositie. Onderwerp de olijfboom: ‘Olive the blessed tree’. Organisator is John Statathos, voorzitter van de Culturele Organisatie op Kythira. Het was begin december vorig jaar dat ik deze mail ontving en de geur van olijven , olijf-pluk-weken in november, zat nog aan mijn handen. Aangezien Albert de meeste foto’s heeft gemaakt maar geen interesse had om ze uit te gaan zoeken doe ik dat. Enthousiast duik ik in ons uitgebreide foto archief. Zeven jaar olijvenpluk foto’s, dat zijn er heel wat en nog veel meer herinneringen. Na een paar dagen kom ik tot de conclusie dat het zo wel heel lang gaat duren. En welke foto is nu mooi, uniek en presentabel? Ik besluit het anders aan te pakken. Ik maak een verdeling in de olijfboom als ‘monument’, die oersterke boom die ons jaarlijks voorziet van heerlijke olie, olijven en brandhout. Een eerbetoon zeg maar. De tweede serie wordt ‘het proces’ van olijf tot olie en last but not least de olijvenplukkers, ”de mensen”.

Zo schiet het uitzoeken op. Lekker doelgericht. De series heb ik ingediend bij John met tekst en uitleg. Alleen met onze foto’s valt er al een expositie te vullen maar dat is erg ondiplomatiek. Half februari krijg ik een berichtje dat er foto’s van ons op de expositie komen te hangen en welke!

SAMSUNG

Op 2 mei jl was de openingsavond. Hieronder zie de foto’s van ons die gebruikt zijn. Uit onze series is er vooral gekozen voor ‘de mensen’ in de olijfboomgaard. Bedankt beste olijvenplukkers voor het poseren dat hadden jullie vast nooit gedacht! Een aantal andere foto’s zijn hier te bekijken.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SAMSUNG

Op de druk bezochte openingsavond kwam er nog een speech van John en van de burgemeester. En zie daar er worden zelfs nog ere certificaten uitgedeeld voor enkele deelnemers. Zo mocht ik ook eentje uit handen van de jonge burgemeester ontvangen.

exh olive

De burgemeester is maar een klein mannetje maar, na bijna een jaar zitting, eentje met grote daden. Er wordt flink gereorganiseerd bij de gemeente en zeker administratief. Dat hebben wij gemerkt met twee vette nota’s die we ontvingen. De eerste was nogal verrassend: toeristenbelasting voor alle horeca- en hotelondernemers op het eiland. Of we direct even willen betalen over de afgelopen vijf jaar! Slik. Een week later kwam er een achterstallige rekening van het waterverbruik. De gemeente heeft administratief al een paar jaar achterstand op het versturen van deze nota’s. Had dus, want inmiddels zijn de nota’s verzonden, en direct betalen ‘parakalo‘!

exh olive certificate

Het goede nieuws is dat de burgemeester een van zijn medewerkers uitleent aan de foto expositie. Zodat iedereen die nu op het eiland is tussen 18;30 en 20;30 een kijkje kan nemen. Inmiddels is de eerste expositie week al weer voorbij. Het krijgt een vervolg middels een zomerronde. Van 1 juli – 8 augustus, dagelijks van 9 tot 9 in het Mercato, Chora/Kythira. Iedereen is welkom.

De samenwerking tussen de gemeente en de Culturele Organisatie krijgt een vervolg. Er komen nog meer exposties over de tradities en de mooie produkten van Kythira.

Anita

Deze foto, gemaakt door Rob Oudshoorn, is onderdeel van de expositie.  Mijn favoriet.

Deze foto, gemaakt door Rob Oudshoorn, is onderdeel van de expositie. Mijn favoriet.

exh olive tree list

Iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de expositie is genoemd. Er waren honderden foto’s om uit te zoeken en dan blijkt de ruimte beperkt te zijn. De expositie zorgt voor positief opbouwende kritiek onder de eilandbewoners. Dat is geweldig want zo gaat elke expositie weer een beetje beter worden én zal de bijdrage van de Kythirianen stijgen. De verwachtingen zijn hooggespannen.

 

 

 

 

 

Share
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

2 reacties

  1. Wat geweldig om jezelf op een expositie terug te vinden! Dat had ik inderdaad nooit gedacht of verwacht. Ook erg leuk dat alle deelnemende fotografen een heus certificaat kregen. Jammer, dat ik de expositie zelf niet kan bezoeken .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.