Krabbels V

 

Het zal wel komen van het regelmatige  wandelingetje in de omgeving dat ik af en toe een euforisch vakantie gevoel ervaar. Sta ik ineens in een dorp waar ik in tijden niet ben geweest. Zo’n dorpje als Kypriotianika bijvoorbeeld. Het ligt erg hoog en de vergezichten zijn formidabel. Ineens hoor ik een dorpsbewoner roepen: ‘hé Anita!’. ‘Ha George’, antwoord ik verrast, ‘je bent er nog?’ Door corona is de reis naar zijn vrouw in NewYork uitgesteld. Vol enthousiasme laat hij me zijn nieuwste stuk tuin zien. Veel snoeiwerk. De grote stukken hout worden gebruikt als haardhout, voor de koelere dagen en avonden. De kleine stukken gaan in de vermaler. Mulch voor de grond. Vorig jaar is Albert daar ook fanatiek mee begonnen. Al het snoeiwerk in de verhakselaar. Perfecte bodembedekkers. Dat houdt het vocht goed vast. Tijdens de hete zomermaanden zag ik meteen het verschil bij een paar olijfbomen. Geen gele bladeren vanwege de uitputtende droogte.

 

In Kypriotianika met zicht op Mitata en de vallei van Paleopolis.

 

Een corona regel in Griekenland is dat je ook buiten een masker moet dragen. Tijdens een wandeling bungelt het lapje losjes aan mijn arm. Mocht er een horde eilanders aankomen dan zal ik hem op de juiste plek aanbrengen. Vooralsnog is die kans erg klein. De meeste eilanders zijn in november olijven aan het plukken. De ouderen blijven zo veel mogelijk in en rond hun huis. De schrik zit er een beetje in op Kythira want in oktober zijn er een aantal corona besmettingen geconstateerd en helaas is er een oudere dame aan overleden. Heel Griekenland zit zeker tot 30 november in lockdown.

 

olijven plukken in Griekenland
De allereerste olijven vangst in 2020. Veel groene olijfjes voor een lekker pittige olijfolie

 

Een paar maanden geleden hebben we de speciale-olijf-pluk-vakantie-weken geannuleerd.  Met pijn in het hart. Ik geniet altijd van deze bijzondere maand. Van de opgetogen gasten die van een dag olijven harken in een boomgaard moe maar voldaan thuis komen. Samen proeven van de versgeperste geurige groene olijfolie in de olijfpers. Het is al jaren de afsluiting van ons guesthouse seizoen. Nu vertrokken de laatste gasten al begin november. Alleen noodzakelijk reizen is het advies. Ooit zal alles weer ‘normaal’ worden.

Aan de andere kant is het pure luxe dat we nu meer tijd hebben. Daar maken we dankbaar gebruik van voor diverse projecten die ons dagelijks bezig houden. Van een renovatie projectje tot aan de geplande windparken op Kythira. En wat dat laatste betreft is er een kleine doorbraak gekomen in Griekenland. Een netwerk van burgemeesters hebben de koppen digitaal bijelkaar gestoken. Er is een besluit opgesteld tegen de geplande windparken én ondertekend door alle netwerk burgemeesters. Inclusief die van Kythira.

Geschiedenis is geschreven.

Blijf gezond en gelukkig.

Anita

*klik hier om meer te weten te komen over de windmolens op Kythira

**in april 2021 verwachten we de eerste gasten weer te kunnen en mogen ontvangen

***Lees hier meer Krabbels

 

olijven plukken in Griekenland
De eerste verse olijfolie is geperst en geproefd! Heerlijk. We gaan nog een paar dagen door met plukken….

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.