Het Paasweekend

Het is zo ver het is Pasen. Op Goede Vrijdag is er in veel dorpen, na de kerkdienst s avonds, een processie. Het denkbeeldige graf van Christus, epitafios, wordt dan door het dorp gedragen. Met het gezang van de priester, de vele volgelingen en overal brandende lichtjes is het heel indrukwekkend. Op vrijdagavond gaan wij naar Chora.

Het gaat hier om het icoon, zo prachtig versierd, die wordt rondgedragen als zijnde het graf van Christus.Wij kijken vol bewondering naar de klokkenluider.

In Chora zien de straatjes er prachtig uit.

Na Goede Vrijdag volgt er een stille zaterdag, het einde van de vastentijd is in zicht.
Op paaszondag wordt de wederopstanding van Christus gevierd en is de vastentijd definitie voorbij. Om 7 uur in de ochtend gaat het lam aan het spit zodat er uitgebreid geluncht kan worden. Wij hadden drie lunch uitnodigingen! Het was prachtig weer dus op tijd op pad.


Albert mocht/moest ook even draaien, het was er nogal heet zo boven die kolen.

 

 

Zijn velletje, nee niet van Albert, van het lam.

 

 

Lekkerrrr!? kokkoretsi, geroosterde darmen
Ondertussen liepen wij een rondje over de prachtige boerderij van Dimitris die hij met veel liefde in jaren heeft opgebouwd. Er zijn naast veel olijfbomen ook ezels, een pony, een koe met kalf, honden, katten, gansen, kippen, konijnen en pauwen

en schildpadden. Van de 60 eieren is er eentje goed uitgekomen. De drie volwassen schildpadden liggen lekker ergens in de bossen.
.
Op naar het tweede lunch feestje. In het Noorden achter Gerakari.Tijd voor de echte lunch. Een beetje ongeorganiseerd? ogenschijnlijk is iedereen met iets anders bezig. Allemaal waren we tegelijk de tafel aan het dekken. Een tafell vol met heerlijke salades en als kroon op de maaltijd: Het Lam.
Er was gewoon veel te veel eten. De restanten van het lam werd keurig verdeeld.

Voor het derde feestje op zondag, het was inmiddels 19.00 uur, haakten mijn ouders af. Wij ook want we zagen dat Tipsie heel erg ziek was. Maandagochtend is Albert direct met hem naar de dierenarts gegaan. Een operatie waarbij een liter pus uit zijn lijfje is gehaald. Zo zielig. Terwijl hij steeds magerder werd, was er in zijn lijf ergens een hele dikke bult.

Na de operatie

 

Volgens de dierenarts, Catharina, kwam hij aan een ontsteking door de beet van een andere kat. Dat was tenminste de meest logische theorie. Als bedankje, nog altijd veel te mager, bracht hij ons een paar dagen later dit diertje.

SONY DSC

Ogenschijnlijk dood maar bij het opvegen, met stoffer en blik, schoot het diertje er vandoor. Wij erachteraan want als hij ergens onderkruipt ben je verder van huis. Uiteindelijk hebben we hem levend en in shock(vast) buiten kunnen zetten. Tipsie keek ons daarna heel verontwaardigd aan.

 

 

 

 

Na Paaszondag wordt de icoon van Kythira,  gedurende twee  weken over het hele eiland gedragen. Van dorp naar dorp. Zo ook in Frilingianika.

 

De week na pasen zijn pa en ma nog een keer verhuisd omdat de eigenaresse haar familie op bezoek kreeg voor een bruiloft. Het appartement in het dorpje Kastrisianika was mooier en groter en nauwelijks duurder. Met als slagroom op de taart; uitzicht op ons guesthouse. De eigenaresse, met haar inwonende vrijgezelle zoon van midden dertig, waren buitengewoon gastvrij. Zij spraken geen woord engels en pa en ma geen woord Grieks. De tsipouro (raki) en zelfgebakken koekjes kwamen al snel op tafel. Om de tongen los te krijgen en zo kregen we een een leuk gesprek met ons als een soort vertalers, voor zover mogelijk.

Anita

3 gedachten over “Het Paasweekend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.