De bouw van ons guesthouse 2

Project FOS KÈ CHÓROS II

1 juni 2009

De laatste maand voor de oplevering! De bouw van ons guesthouse verloopt voorspoedig maar elke dag wordt spannender en spannender. Juli is “proef-draai-maand” en in augustus gaan we echt open. Het is hard werken voor iedereen ook wij moeten ons koppie erbij houden, nog een stopcontact hier, een tegeltje daar, kranen bestellen, matrassen, lakens het is een hele waslijst.
Een walk of fame heb ik gister met onze aannemer gelopen over onze straat/avenue/boulevard, alle bewoordingen die voorbij komen.

3 juni

Na dik 3 uur graven en spitten staan de 12 bomen er. Wel met behulp van 2 Albanese bouwvakkers. We komen nog 2 boompjes tekort, de laan was toch langer dan gedacht.

4 juni

Verder met de electriciteit. Medio mei zijn er extra electriciteitspalen geplaatst nu nog de meterkast. In Griekenland is het gebruikelijk dat de meterkast buiten komt. Zie hier het resultaat.

6 juni

Help! waar is iedereen? In Griekennland is het nu Pinksterweekend veel mensen zijn vrij . Vanochtend waren alleen de electriciens en de schilders aan het werk. Had ik eens tijd om overdag foto`s te maken zonder te struikelen over verfpotten en mannen.

De appartementen van binnen

Zicht naar buiten door de terrasdeur.

De terassen van de studio`s boven.

Onze boompjes staan er zo mooi bij. We komen nog 2 tekort maar die krijgen we van pa en ma Snippe, lief toch. Nu moeten ze ze eigenlijk zelf komen planten, niet dan?

10 juni

De laatste ruimte wordt nu ingericht. Het wordt geen gastenverblijf maar een gezamelijke ruimte voor een ontbijt of een hapje en een drankje. In het midden komt een kookeiland. Buiten komt een terras met traditionele buitenoven.

Onze aannemer was een paar dagen geleden al gestart met het verven van ons plafond. Gelukkig zagen wij dit net op tijd want wij willen hier geen verf maar een beits. Hij wilde toch even zijn eigen ideetje er zo door drukken…Hij heeft goede ideen maar deze ging niet door. De arme schilders moesten de verf er zien af te krijgen en daardoor meteen het hele plafond schuren om kleur verschil in de beits te voorkomen. Uiteindelijk heeft onze aannemer heel erg zijn best gedaan om de juiste kleur beits te mengen. Dat wat we gekocht hadden was nogal oranje…

12 juni

NOG TWEE WEKEN TE GAAN en het is bloedheet maar iedereen werkt knetterhard.
Onze aannemer heeft overleg met de hulp van de timmerman, Abdul, over de keukenlades en deurtjes. Abdul werkt in de avonduren aan de boot van onze aannnemer, een vissersboot, opdat hij in de maand augustus kan vissen; de hele maand!

Abdul doet alleen niet wat hem wordt gevraagd. Hij zegt wel ja maar doet het niet of anders. Aan wie doet ons dat toch denken…

Abdul en zijn kameraard zijn ook keien in het plaatsen van dubbelglas.

Elk glaasje wordt stuk voor stuk keurig geplaatst tussen de raamlatjes. Al het glaswerk staat keurig te wachten.

Het is een tijdrovend werkje.

Heeft de schilder 2 weken geleden de muren 3x gesausd, wat hij ons vol trots heeft laten zien, kan er nu al het eea bij gewerkt worden. Ja het zijn de jongens van de timmerman…..

Verder met de gezamelijke ruimte. Het kookeiland krijgt steeds meer vorm. Er staat al een muurtje om de trap en tegels op de vloer. 

Het is al zo warm en dan ook nog met z’n drieen in een hoekje werken.

Regelmatig wordt er van buiten vers cement gehaald en

tussen de tegels gegoten.

Ondertussen overleggen en doorwerken.

Gatzi wil zo graag op de foto.

Toch handig zo`n bankje buiten. Omdat we deze niet naar beneden kregen in de opslag hebben we hem boven binnen laten staan. Al gauw was dit een prettige luchbank. Nu is het weer nuttig voor het deponeren van allerhande spulen.

23 juni 

Alle raampjes zitten erin, jippie. Geen waaierige gaten en minder stof/zand binnen. Wanneer kunnen wij gaan schoonmaken? Als alle mannen weg zijn maar wanneer is dat?
Zie hier de nog ongevulde electriciteitsleidingen.

In elke kamer komt een dergelijk net kastje. De electricien is druk geweest want dit ziet er al heel goed uit.

Het aanleggen van alle afvoer en waterpijpen is ook een tijdvreter. Gelukkig heeft de loodgieter een flinke hulp van zijn 10 jarige zoon. Die heeft inmiddels 3 maanden vakantie.

We hebben water! Tenminste uit deze keukenkraan stroomt het. Nu de rest nog.

27 juni

De waterleiding was vandaag nog steeds niet gemaakt. De slaapkamer stond nog blank, dat is Grieks, dat wordt niet schoongemaakt, we hebben wel waterdichte kasten. Gister was ik aan het zoeken naar een dweil. Niet te vinden. Ik heb iedereen de kop gek gezeurd om sleutels zodat ik bij onze prive-spullen kan. Nergens te vinden en Albert zat in Athene. Vandaag lagen de sleutels op de gebruikelijke plaats. Wie heeft hier een grapje met mij uitgehaald? Vast niet O Mikros(de kleine) dat is de liefste bouwvakker die er is. Dennis is zijn naam echte naam hoorden we vandaag.

Het was echt mijn dag gister want ook heb ik steen en been geklaagd over het foei-lelijke terras wat is aangelegd. Het is het zand van ons favoriete strand, idee van de aannemer, maar de kleur kleurt niet bij de rest. Om mij/ons te overtuigen werd er hard geschrobt met een spulletje.
Albert sluit het water aan.

Uiterste concentratie.

Als je toch bezig bent dan meteen de schoenen ook een douche.

29 juni

De kapotte waterleiding is weer gemaakt. Nog een beetje afwerken en zo ontstaat een beetje meer Griekse stijl met hier en daar wat scheuren en gaten. Bij het openbreken van de drempel ontdekte men, tot ieders verbazing, een paar lege buizen. Hier had de electriciteit voor de buitenverlichting doorheen gemoeten, tenminste dat was ooit ons plan. Echter de electricien heeft er niet meer aan gedacht. Het terras is aangelegd en wij hadden ons er al mee verzoend(wel in overleg met de aannemer). Wij vinden het veel leuker om de lampen onder aan de Pergola te hangen.

Ons mini-straatje vanuit de apothiki = opslag. Nog heel wat ongevulde buisjes.

Tijd voor een groepsfoto. Poseren doen ze graag. Speciaal werd er een bal uit de auto gehaald. Alsof we een potje aan het voetballen waren ipv zorgen voor de oplevering van ons huis.

De zoon(10) van de loodgieter helpt zijn vader nog steeds elke dag. Vooral de grote bus op en van het terrein rijden vindt hij prachtig.

30 juni

De gezamelijke ruimte! Het kookeiland in het midden, tegen de achterwand 2 ruime spoelbakken en links de trap naar beneden naar ons kantoor, de opslag en de toiletten. 

De zonneterrassen krijgen iets meer schaduw middels een pergola. Rechts is men al begonnen.

2 juli

HIJ en zijn pergola!
Ze zijn prachtig geworden.

Gister was alles een grote bende. Het was aarde(voor de planten), cement en heel veel bouwvakkers. Zon, zee en strand staat nu-even-niet op onze agenda. We proberen de studio`s schoon te maken, lampen en haakjes monteren en alle electrische apparaten uit te proberen. Inmiddels zijn we keien in het snel doorlezen van gebruiksaanwijzingen. Ondertussen loopt er nog van alles binnen. De loodgieter, aannemer, de schilder er zijn altijd nog dingetjes die vergeten zijn of gewoon niet werken. Tussen de bedrijven door lopen er ook nog wat enthousiaste passanten(vakantiegangers) rond die wij tracteren op een rondleiding(bij gebrek aan een werkend koffiezet apparaat).

6 juli

De rust is een beetje teruggekeerd op Fos ke Choros immers er zijn gasten. Afgelopen zaterdag hadden we alles net op tijd klaar. Terwijl Albert naar het vliegveld reed om ze te begroeten was onze aannemer nog een spiegel aan het monteren en deed ik een poging om met wat tierelantijntjes de “finishing-touch” te geven.

Ondertussen wordt er wel gewerkt aan de buitenkant en de ruimtes beneden. Buiten hebben al onze schoorstenen een prachige hoedje gekregen.

Onze plantjes in de groentetuin doen ook hard hun best. Zie hier onze tomaat. Dorstig tiepje.

8 juli

De buitenverlichting is geinstalleerd. Vanavond hebben we het voor het eerst bewonderd.
Beneden.

En boven.
Hier verblijft Casper maar hij zit meer bij Jurrien en Martha.

Daar wordt tenminste lekker voor hem gekookt. Zie hier Jurrien in actie.

Graag had Jurrien zich híer voor ons uitgesloofd. Helaas is de gezamelijke ruimte nog niet helemaal klaar. Zaterdag as. dan is alles klaar, zegt onze aannemer. Nog 2 dagen nè… dat is een droom.

16 juli

Uiteraard is alles nog niet klaar. Gelukkig hebben onze eerste gasten daar weinig van gemerkt. ze waren zo enthousiast dat Jurrrien prachtige foto`s van zijn appartement heeft gemaakt.
Zie hier het resultaat.


Na een paar dagen kwamen eindelijk de tafels en stoelen voor alle appartementen.

Jurrien ging door tot in de nachtelijke uurtjes met het maken van foto`s.

Omdat er een nieuwe gast kwam hadden we al gauw een appartement schoon en ingericht. Jurrien rook dit letterlijk en stond al weer paraat met zijn camera.

Dan nog een laatste foto genomen vanaf het ezelspad. Bedankt Jurrien.

23 september

Twee maanden later! Sorry maar we waren toch alles aan het uittesten en ja we zijn geslaagd. Na een waanzinnige drukke zomer met heel veel leuke en bovenal tevreden gasten werkt alles naar wens.
Wij genoten weer van alle enthousiaste reacties en zo was het cirkeltje weer rond.
Waar logeerde iedereen? Van 1 appartement op de begane grond vind je foto`s in de serie Jurrien(16 juli).
Hieronder de drie andere appartementen.
Begane grond

Het terras

Woonkamer, loungehoek, badkamer

Deel van de afzonderlijke slaapkamer

Twee appartementen op de Eerste Verdieping

Het terras


De zithoek tegenover het bed


Het terras van het tweede appartement op de eerste verdieping.

Links het bed, rechts de keuken en de zithoek kan niet missen.

De badkamer

Binnen nu en twee weken gaan we verhuizen. Er waren nog een paar schoonheidsfoutjes in, uiteraard, ons eigen appartement. Zodra ons appartement toonbaar is komen er foto`s.
Onze aannemer gaat volgende week verder met de buitenboel. Het wordt weer druk met de jongens van de bouw. We begonnen ze al te missen.

2 oktober

Bierflesjes, blikjes, koffiebekers en wat een geklets de hele dag. Het lijken we een stel o….w…. Het zijn de jongens van de bouw!
En wat zijn wij blij dat ze er weer zijn.

De buitenmuren worden geimpregneerd.

Ze werkten met nieuw rollers en die piepten nogal. Zo`n achtergrond piep waarvan je na een uurtje denkt wat irriteert mij toch zo, en dan al dat geklets….Albert! Bires parakalo(Albert biertjes alsjeblieft).

Er worden nog meer muren gebouwd. De stenen komen uit onze eigen grond.

Daarvoor moeten ze wel eerst kleiner worden gehaktn. Erg zwaar werk. Wel fijn om even lekker kwaad te kunnen worden. Nee ik spreek niet uit ervaring het is alleen een beeld wat ik(anita) er bij heb.

4 oktober

En ineens is de muur aan de linkerkant af.

Aan de rechterkant wordt hard gewerkt door Kalos Maestros(de grote meester) en zijn twee hulpjes.

6 oktober

De verhuizing is achter de rug en vanavond slapen we voor het eerst in ons nieuwe huis in onze eigen slaapkamer annex relaxruimte.

7 oktober

Wat een kleurenexplosie brengt de zonsdondergang teweeg. Het lijkt bijna onecht zowel op de foto en om het in het echt te zien. Schitterend – Katapliktika!

10 oktober

De muur is klaar

en aan de oven wordt hard gewerkt.

24 oktober

Sinds 2 weken is er niet meer gewerkt aan de buitenoven en bbq. Het was ook wel goed zo. Zo konden Albert zijn ouders, die hier een weekje waren, in de ochtend ongestoord op het zonneterras genieten van koffie zonder stenen en zand om de oren te krijgen. Er zijn binnen nog wel kleine dingen afgewerkt. Alle kamers hebben nu een werkende televisie. De gasfles is aangesloten. Dit lijkt simpel maar de fles staat buiten en het kookstel binnen, uiteraard. Om hiervoor de juiste man op de juiste plaats te krijgen ben je zo een week verder. Uiteindelijk heeft Albert, mijn handy-man, het toch zelf afgemaakt. In de gezamelijke ruimte hangen de planken aan de muur. Onze aannemer heeft deze persoonlijk in de muur geboord. Als we willen kunnen we er op zitten…

25 november

Zie hier. Om 8 uur in de ochtend zijn ze er weer en er wordt flink gewerkt aan de buitenoven.

28 november

De oven is klaar. De komende weken moet het goed drogen. Daaarna 24 uur lang hout erin stoken en dan….brood, pizza of zelfs een heel lam kan erin.

De basis voor de buitenbarbeque staat ook. Met rechts de bbq en links de wasbak.

Dit gaat natuurlijk niet zonder het vereeuwigen van de poezenpootjes van Tipsie en Mavromatti.

29 november

De fik moest erin. Mannen!

Best gezellig zo, op een zondagochtend tijdens de koffie. De hele dag is het vuurtje aan geweest. Iedereen die er langsliep moest er een blokje hout opgooien om het vuur aan te houden.
Links de kleur van de buitenkraan en BBQ.

1 december

Wat zijn ze nu toch aan het maken?

Spitakia = kleine huisjes om de buitenunits van de inverters weg te werken. Wat planten en potten er omheen dan is er niets meer van die lelijke units te zien.

7 december

We hebben deuren!

Nog een verfje en wat haken om ze vast te zetten. Van de binnenkant ziet het er zo uit.

Albert is lavendel aan het planten. Meer dan 100 plantjes. Wat ruiken ze lekker.

19 februari 2010!!!!

Stof,stof stof en nog eens stof.

Heel fijn geel stof. Het is windstil is dat nou goed of niet?
Deni is al 2 dagen bezig om al het zandsteen te schuren. Hij zal zeker nog 2 dagen nodig hebben. Dan laten we het goed drogen, maandje of 2 zon ofzo, en komt er een waterdicht laagje overheen.
Dat is vorig jaar niet goed gegaan. Het zandsteen was vochtig waardoor de beschermde laag is gaan bladeren. Onze aannemer heeft nog genoeg klusjes bij ons te doen deze kon er ook nog wel bij. We zijn nu nog blijer met de kleur van ons pand. Stel dat we toch wit hadden gekozen dan was nu alles groezelig. Ook het Sahara-zand legt regelmatig een mooi laagje over onze witte auto, dan niet meer wit.

18 maart

Verder met de kleine klusjes. Als ze 1x per maand langskomen zijn we over een paar jaar wel klaar. Of nooit… want dan voegen we steeds wat kleine (onderhouds)werkzaamheden toe.
Hier wordt een extra drempeltje gemaakt om de waterafvoer te verbeteren. Het kan hier regenen…bijna horizentaal. Daar is niets tegen bestand tenzij de afvoer goed is. Dat was bij dit appartement nit goed afgewerkt.

20 april

Een heuse vaste tafel(in wording), een waterput, stenen bankjes en 4 harde werkers. In 3 dagen was de klus geklaard. Voor de afwerking komt er iemand anders. Binnenkort de foto`s van het resultaat.

15 mei

Klaar!

En zo met veel gasten….die `s avonds allemaal zin hadden aan een pizza van Albert en Jurrien.

Zo dit was de bouw van ons guesthouse. Wij wensen iedereen een heel prettig verblijf op het eiland en in het bijzonder bij ons. Tot op Kýthira.

Albert&Anita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.