Een goed begin van 2024

 

Een goed begin van 2024
Griekse trollen! Help! De Kallakantzari breken los…kallakantzari? weet je niet wat dat zijn? lees het onderaan dit tekstje….

 

Voor Albert begon 2024 meteen al goed met het geluksmuntje in zijn stukje ‘vasilopita’. Dé nieuwjaarscake die in ieder Grieks huishouden op 1 januari op tafel staat. Zoiets als oliebollen bakken op 31 januari in Nederland. Een traditie die we er op Kythira overigens in blijven houden want de schare oliebollen fans op het eiland groeit gestaag.

We wensen je een heel gelukkig en gezond 2024!

Onze jaarlijkse en heerlijk verfrissende nieuwjaarsduik, na al die oliebollen en bubbels was zonnig en zalig. Op 6 januari was er de religieuze Griekse nieuwjaarsduik, Epifania of Theofania genoemd. De doop van Jezus in de Jordaan wordt hierbij herdacht en de priesters zegenen ook meteen de zee. Deze traditie vindt op Kythira ook plaats in Avlemonas, Kapsali en in Agia Pelagia en dan steeds met andere duikers.

 

Anita op 1 januari in Diakofti, en op 6 januari de Griekse nieuwjaarsduik in Platia Ammos. Winterzwemmen in Kythira is echt fantastisch.

 

Om 12 uur s morgens stonden wij op de kade in Platia Ammos toe te kijken hoe een van de jeugdige dorpsbewoners de zee in dook om het door de priester in zee gegooide kruis weer op te halen. Chronia Polla, kali Chronia!

Weet je trouwens dat we begin februari precies 16 jaar op Kythira wonen? Ook het guesthouse bestaat deze zomer 15 jaar! Klik hier voor de Suites&Lofts. Daar zijn we best op een beetje trots op. Dat gaan we vieren, dus hou de nieuwsbrief goed in de gaten!

Tot op Kythira, Albert&Anita

Wil je weten wat de kersttrollen in Griekenland precies allemaal uitspoken? Klik op de foto hieronder. 

Kallikantzari: The Trolls of Greek Christmas

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.