Nat en Bruisend

 

Wat een geluk! Een natte winter op Kythira. Maar wat wil dat nu precies betekenen? De hele dag regen? Dagen achterelkaar flinke stortbuien? Nee, zo is het niet helemaal. Er zijn beduidend meer droge en zonnige dagen dan dat er regendagen zijn. En een regenmeter hebben wij niet. Wél voel ik het aan de kleffe en hier en daar kleiige aarde in de tuin, we zitten voornamelijk op een rots, en zie ik het aan het keramiek van de potplanten. Doorweekt. Voor een wandeling kijk ik eerst naar het weerbericht, blijft het droog? Dat heb ik diverse winters niet hoeven doen.

 

De eerste knapperige warme oliebollen, en wat zijn ze lekker! Een makkie dit jaar met de Koopmans mix voor dummies. Toch wilde het beslag niet rijzen. Hadden wij nu net die mix pakken zonder gist gekocht (Koopmans was vergeten gist toe te voegen aan een bepaalde reeks)? Nummers controleren, alles goed. Snel oliebol-bak- specialist vriendin Ingrid gebeld. Heb je wel lauwwarm water gebruikt Albert? Nee dus. Oplossing: zet de schaal in een voorverwarmde oven van 30 graden. Top tip! Al snel kwamen het beslag bubbelend en bruisend omhoog.

 

Echte vrieskou (tot wel -7) hebben we gevoeld in Nederland, in december. Voor de kerst én voor de lockdown arriveerden wij in Eindhoven (heerlijk klein en overzichtelijk vliegveld, echt een aanrader). Met 5 uur vertraging van Transavia was de autoverhuurder om half acht ’s avonds al naar huis. Zonder een berichtje naar ons te sturen! Foei. Gelukkig was de balie van HERTZ wel open. Al bood de man ons in eerste instantie een automaat aan, dat zijn we niet gewend. Kwam hij even later, nadat we verteld hadden op Kythira te wonen, toch nog met een schakel auto op de proppen. Bleek de eerste de beste persoon die we spraken in Eindhoven een Griek te zijn! Jiannis van HERTZ komt van Kefalonia, nou daar gaan we volgend jaar weer een auto huren.

 

 

Yamas! Met de kerstdagen in Nederland. Feest bij Albert’s moeder en met mijn ouders aan de wandel in de zon. Al was het ontzettend koud en waren wij inmiddels snip-snotter-verkouden…

 

Twee dagen later ging Nederland in lockdown, alle winkels dicht en een beperkt aantal bezoekers per dag per huishouden. Het werden tien drukke  maar superleuke en gezellige dagen met familie en vrienden die tijd voor ons hadden en niet in isolatie zaten vanwege veelal een dochter/zoon die besmet was geraakt. Dit jaar geen groot familie kerstfeest maar veel kleine gezelschapjes, quality-time! Wat een gekke wereld is het toch. En een klein wereldje. Zo blijkt de nieuwe tandartsassistente (ja we gaan nog altijd naar de tandarts in Nederland) half Grieks te zijn. Kythira kent ze. Want in 2016 vierde ze er een bruiloft bij El Sol Hotel en een oom blijkt een huisje te hebben in Neapolis, bij ons ‘aan de overkant’.

 

 

Gelukkig Nieuwjaar!

 

 

Uiteraard ging de oliebollenmix in de koffer mee naar Kythira. Op de 31e zaten we gezellig het oude jaar te vieren met bruisende bubbels en dito gezelschap. Warme vers gebakken oliebollen, Griekse nieuwjaarstaart ‘vasilopita’ en op 1 januari een detox duik in zee. Het was een nat en bruisend begin van 2022!

De Griekse nieuwjaarsduik is officieel op 6 januari, driekoningen. “Epifania” of “Theofania” noemen ze dat. Het zegenen van de zee gebeurt door een priester die, onder het zingen van gebeden, een kruis aan een touw in het water gooit. De dappere dodo die dan in het water springt, en mochten er meerdere zijn als eerste het kruis te pakken krijgt, wordt nog eens extra gezegend door de priester. Vanwege de stijgende corona gevallen op Kythira, met name onder de jeugd, was de hele epifania viering niet officieel aangekondigd. De burgemeester zat zelf op Antikythira. Toch werd er op meerdere plekken een kruis te water gelaten van Platia Ammos tot aan Kapsali. Het is per slot van rekening een nationale feestdag en de Kytheriaanse wateren moeten wel gezegend worden want hoe kunnen we anders het jaar doorkomen?

Na al het officiele gedoe is het tijd voor ontspanning en op Kythira is dat veelal een lange lunch met vrienden. Dat laatste hebben wij gedaan. Heel veel bekenden zien en elkaar “chronia polla, kali chronia” wensen. Dat is toch ergens op het eiland uit de hand gelopen. Na 6 januari stegen de corona gevallen met stip… De bakkerij in Potamos moest 10 dagen op slot.

 

Het zegenen van de zee in Kapsali. Foto van Photo Cerigo, Renata Pandazidou

 

Ondertussen beginnen de boekingen voor het nieuwe seizoen flink op gang te komen. De eerste Grieken bellen al voor het voorjaar en aankomende zomer. Uit andere Europese landen reserveren gasten snel een plekje bij ons en voor de week StilteWandelingen en Mindfulness zit het guesthouse vol maar we hebben nog plek in externe accommodaties. Ben je geinteresseerd? Wacht dan niet te lang om een plekje te reserveren. Het nieuwe jaar 2022 is voor ons op vele fronten bruisend van start gegaan. Dat wensen wij jou ook!

Gelukkig Nieuwjaar! Καλή Χρονιά…

Tot op Kythira!

Albert&Anita

 

*Kijk hier voor alle Speciale Vakanties 2022 op Kythira

*Voor de veerboot- en alle vliegmogelijkheden klik hier 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.