Een vingerknip en het paasweekend op Kythira is al weer voorbij. Het is ons nog gelukt om vóór het weekend een verfissende duik in zee te nemen, pas half april, en dat is erg laat voor ons doen. Het was een paar dagen super stralend weer en dan begint het te kriebelen voor die eerste verfrissende duik van het jaar. Het paasweekend was zacht en zonnig met woest dreigende wolken die vanuit het westen over het eiland werden geblazen. Gaat het regenen? zo wordt ons dan door ‘de westerlingen’ vaak gevraagd. Nee hoor, roepen we dan dat zijn ‘gewoon’ wat Kythiriaanse wolken.
Met Nederlandse, Belgische en Griekse gasten in het guesthouse was het weer een gezellige Europese mix. Helemaal tijdens de expositie van Marie Anne op zaterdagochtend in onze binnentuin. Het gezelschap breidde zich uit met nog meer Grieken en Nederlanders maar ook Engelsen en Amerikanen. Met negen verkochte stukken kan Marie Anne met recht spreken van een succes. Geinspireerd door Kythira heeft ze met haar schilderijen de juiste toon weten te raken bij diverse mensen.
Nea Devtera, nea Triti, nea Tetarti…nieuwe maandag, nieuwe dinsdag, nieuwe donderdag…zo zijn we op Kythira de week na Pasen begonnen. Na een weekend vol met processie’s, kerkdiensten, vuurwerk en een uitgebreide paaslunch op zondag, met heel veel lekkere hapjes en uiteraard lam en roodgeverfde eieren, zijn de eilanders nog niet helemaal klaar. De icoon van Kythira wordt twee weken lang rondgedragen, van dorp naar dorp. Een priester begeleidt de route en de volgelingen zijn de dorpelingen en wie o wie maar mee wil lopen. De icoon van Kythira is tijdens de vastenperiode, de 40 dagen voor Pasen, in het kerkje Mirtidiotissa in Chora en wordt al wandelend teruggedragen naar het hoofdklooster Mirtidia/Mirtidiotissa.
Op Kythira worden traditie’s hoog in ere gehouden, niet alleen tijdens het Griekse Paasfeest en alle weken en maanden er aan voorafgaand. In de eerste week van april waren we aanwezig bij twee begrafenissen. Een buurman van 90 en de moeder van een vriend, zij werd maar liefst 100 jaar. De kerkdiensten in Aroniadika en in Fatsadika waren druk bezocht door jong en oud, inclusief de koffie/borrel na afloop, met respect voor alle gebruiken en tradities en het gedeelde verdriet. Wist je dat in Griekenland iedereen wordt begraven? De Grieks-Orthodoxe kerk is fel tegen crematie. Toch is er in 2016 een wet aangenomen die toestaat dat je gecremeerd mag worden. Nu nog een crematorium, tot op de dag van vandaag bestaat die nog niet in Griekenland.
Anita
Zin in een Grieks eiland? Zin in Kythira?
Klik hier voor een Last Minute of probeer eens een Fly Drive
Het Paaslam
We krijgen er door deze beelden helemaal veel zin in!!
Maar eerst Jaap’s pensioen inluiden en dan komen we!
Jaap en Greetje Ringrose
Dat is nog eens nieuws, geniet van alle feestelijkheden en tot heel snel Greetje en Jaap. Albert&Anita