Vrolijk (Grieks) Pasen!

Vrolijk (Grieks) Pasen

    Wanneer de zoete bedwelmende geur van de gele brem zich vermengd met wierook en zich verspreidt over heel Kythira, en de lekker ruikende roze jasmijn in onze binnenplaats in volle bloei staat, dan kan dat maar een ding betekenen: het is de grote week voor Pasen. Voor deze feestelijke week komen vele buren en bekenden uit Athene naar…. Lees verder….

Hoogzomer op Kythira

  Het is hoogzomer op Kythira, en toch…het lijkt alsof de zomer nog ver weg is. Er zijn zo weinig eilandgasten dat het meer iets van het voorjaar heeft. Of het najaar. Alleen de brandende zon laat ons letterlijk voelen dat het hoogzomer is. Wat is het ‘schoon’, en zo ‘puur’, en ‘opgeruimd’ (tja wat is toch dat Kythira gevoel?),…. Lees verder….

De terugblik van Dijsselbloem en de vooruitblik van Tsipras

Hoe gaat het nu in Griekenland?

  Eind augustus reisde voormalig voorzitter van de Eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, af naar Griekenland. Nieuwsuur was erbij en sprak met hem en met diverse Grieken. In de video (klik op de blauwe tekst hieronder) van ca 14 minuten heeft Dijsselbloem een persoonlijk gesprek met een vastgoed ondernemer, een historicus en een journaliste. Dijsselbloem: “We hebben te veel gevraagd van de…. Lees verder….

De doodsteek voor het kleinbedrijf?

De doodsteek voor het kleinbedrijf?

  Als de geplubiceerde belastingen en te betalen (sociale) verzekeringspremie’s voor 2017 doorgaan is dat de doodsteek voor het kleinbedrijf in Griekenland. De verandering (lees: verhoging) zit voornamelijk in de betaling aan een pensioenfonds en ziektekostenverzekering. Een verplichte (aftrekbare) bijdrage van maar liefst 27% over het bruto inkomen met een minimum van 585 euro per maand. De inkomstenbelasting begint bij…. Lees verder….

De belastingen blijven stijgen

  Hoe kun je rondkomen van 340 euro per maand? Onze 80-jarige Griekse buurvrouw is ten einde raad. Wederom is er 30 euro op haar pensioen ingehouden. Een bezoekje aan onze accountant voor de jaarlijkse belastingaangifte is ook wel eens leuker geweest. De inkomstenbelasting is met 3% verhoogd naar 29% (een belastingvrije voet bestaat niet in Griekenland). De BTW op…. Lees verder….

Krimpend toerisme

Ons jaarlijkse tripje van Kythira naar Athene zit er al weer op. Jammer, want alles was geweldig. Het weer, het eten, de voordelige hotelaanbieding, we zijn geslaagd voor een groot deel van onze inkopen, hebben inspiratie opgedaan en veel cultuur gesnoven. Het is een bijzondere ervaring om boven op de 25oo jaar oude Acropolis te staan, met als topstuk het…. Lees verder….