De belastingen blijven stijgen

 

Hoe kun je rondkomen van 340 euro per maand? Onze 80-jarige Griekse buurvrouw is ten einde raad. Wederom is er 30 euro op haar pensioen ingehouden. Een bezoekje aan onze accountant voor de jaarlijkse belastingaangifte is ook wel eens leuker geweest. De inkomstenbelasting is met 3% verhoogd naar 29% (een belastingvrije voet bestaat niet in Griekenland). De BTW op overnachtingen is verdubbeld (van 6 naar 13%) op eten en drinken met 10% (van 13 naar 23) en zal nog eens met 1% gaan stijgen.  Daarnaast is er een ‘armenbelasting’ van 1200 euro in het leven geroepen. De jaarlijks vooruit te betalen belasting is verhoogd van 50% naar 75%! Alles bijelkaar opgeteld zijn dat ineens duizenden euro’s extra te betalen belasting. Direct. Wordt het dan toch tijd om een lening af te sluiten om de belasting te betalen? We zijn de Griekse overheid niet.

Naast de financiële crisis is er het afgelopen jaar de vluchtelingen crisis bijgekomen. Dat heef een negatief effect op de belangrijkste indrustrie in Griekenland: het toerisme. De toerist wil genieten van een ontspannen vakantie zonder zichzelf bloot te stellen aan verdriet en terreur. Terecht. Het merendeel van alle vluchtelingen zijn op zoek naar maar een ding: een veilig plekje. En een schoon plekje. De Europese Commissie heeft 83 miljoen euro toegezegd aan de vluchtelingen in Griekenland ter verbetering van de leefomstandigheden. Zal het gewerkt hebben dat er inmiddels heel wat  invloedrijke personen een kijkje zijn gaan nemen op Lesbos tot en met de Paus hemzelf? Ondertussen bedenkt de potentiele toerist zich wel twee keer voor ze een vakantie naar Griekenland boeken.

De burgeroorlog in Syrië en het extreme geweld dat het met zich mee brengt gaat veel verder terug dan 2011. Onze Syrische vriend Yasin, al jaren woonachtig in Duitsland en fervent Kythira bezoeker, vertelde ons dat een broer van hem na twintig jaar gevangenschap vorige week is vrijgelaten. Hij werd veroordeeld voor een politiek delict, tijdens een protestmars, als tegenstander van de toenmalige regering. Afgelopen week liep hij de gevangenis uit in dezelfde kleding als waarmee hij er twintig jaar geleden in naar binnen was gegaan. Hij is vrij en woont nu bij familie in Syrië. Het liefst wil hij zo snel mogelijk naar Istanbul waar ook een deel van de familie na het uitbreken van de burgeroorlog naartoe is gevlucht. Nu nog een paspoort en dat gaat een probleem worden want er wordt totaal niet meegewerkt eerder tegengewerkt. Nog een ‘misstap’ en hij kan zo weer in de gevangenis belanden.

Wij hebben een dak boven ons hoofd, de koelkast is vol, we zijn gezond en we leven in vrijheid en veiligheid op een paradijselijk eiland. De buurvrouw helpen we waar we kunnen, ze wordt hier echt niet vergeten door buren en vrienden.

Anita

Bij de watervallen in Milopotamos. Door het tekort aan regen van de afgelopen winter zijn er geen watervallen. Is hier sprake van een water crisis? Als er geen regen valt drogen de natuurlijke bronnen op het eiland gauw op. Gelukkig kwam er goed nieuws de gemeente heeft opdracht gegeven om op diverse plekken te boren naar water. Op 100 meter diepte is er nabij Potamos heel veel bruikbaar water gevonden, een compleet ondergronds meer zo gaan de geruchten.
Door het tekort aan regen in de afgelopen winter is er geen waterval te bekennen in Milopotamos. Als er geen regen valt drogen de natuurlijke waterbronnen op het eiland gauw op. Is hier sprake van een water crisis? Gelukkig kwam er goed nieuws. De gemeente heeft opdracht gegeven om op diverse plekken te boren naar water. Op 100 meter diepte is er nabij  Milopotamos heel veel bruikbaar water gevonden, een compleet ondergronds meer zo gaan de geruchten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.