Adopt a Cat op Kýthira

EEN GEZONDE, STERKE ÉN GELUKKIGE KATTENPOPULATIE OP KYTHIRA.
IS DAT EEN DROOM OF REALITEIT?

 

Hello world!

 

Ik ben dol op die eigenzinnige knuffels. Twee Griekse kattenkopjes lopen er bij ons rond. Er staan altijd brokjes, en op diverse plekken vers water, voor ze klaar. Als ze nat van de regen binnenkomen droog ik ze af. Als ik eens eentje een paar uur ‘kwijt’ ben loop ik al ongerust rond. Elke dag krijgen ze een lekker kattenhapje en vaak met een beetje olijfolie. Ze slapen bij ons in de slaapkamer, in de koudere maanden zelfs bij ons op bed! Als een kat op ons plekje ligt gaan we ergens anders zitten. Een vreemd miauwtje en ik ren…kortom het ontbreekt ze aan niets, ze zijn onderdeel van ons huiselijke leven.
Probeer dit een Griek maar eens uit te leggen, die heeft een andere insteek wat betreft (huis)dieren. Een kat of hond woont niet in huis maar buiten en houdt ratten en ander ongewenst bezoek op afstand. Overigens wil dat niet zeggen dat een Griek niet goed voor ze zorgt. Dat doen ze zeker wel maar op hun manier.

 

 

Twee jaar geleden, in 2012, is Adopt a Cat ontsproten uit het brein van Irene. Met als doel een gezonde, sterke en gelukkige kattenpopulatie op ‘ons’ eiland. Ik ga Irene eens nader aan de tand voelen over haar bedrijf.

 

 

We maken een lunchafspraak. Ik pik haar thuis in Mitata op, want voor een lunch aan zee in de decemberzon is elke reden geldig. Al onderweg spot ze iedere kat, die ze ook nog blijkt te kennen. En elk enigszins verlaten huis springt bij haar in het oog: “Hey Anita, ken jij dat huis daar?” Van de vele wandelingen over het eiland ken ik inderdaad meer de dorpjes en hun panden dan de plaatselijk katten. We maken rechtsomkeert. Op zoek naar de juiste weg naar dit verlaten pand.

 

 

Wat wil ze hier mee? met een verlaten pand?

Irene vertelt dat ze druk op zoek is naar een kattenopvang. Adopt a Cat wordt dit jaar omgezet in een Stichting. Zo worden haar mogelijkheden en kansen voor het aantrekken van geld groter. Geld is nodig, veel geld, voor het opzetten van een kattenopvanghuis. Geen overbodige luxe voor Irene als je weet dat ze thuis 28 katten verzorgt!

 

Dit zijn er slechts 7….

 

Even wat achtergrond informatie over Adopt a Cat

Adopt a Cat heeft in totaal meer dan 61* katten op de lijst staan, medio december 2014. Inclusief de 28 bij Irene thuis. De overige geadopteerde katten zijn elders ondergebracht. Bijvoorbeeld in Agia Patrikia, het haventje achter Agia Pelagia. Dat kan omdat de eigenaar van de werf er regelmatig komt. Hij geeft de katten te eten in de door Irene speciaal geplaatste voer containers.

* Vanaf december 2012 heeft Adopt a Cat in totaal 400 katten gesteriliseerd en ingeënt. Velen hebben een baasje, een thuis, of lopen in een groep mee zoals in Agia Patrikia.

 

Een voercontainer is simpel bij te vullen met droogvoer. Dop er af schroeven en zak legen. Op de foto zie je voercontainer in de haven van Agia Patrikia, nabij Agia Pelagia. In Agia Pelagia zijn nog eens drie voercontainers, twee in Kapsali, één in Livadi en een in Milopotamos.

 

Irene heeft een afspraak met de eigenaar van de werf, een Griek. Hij zorgt voor het eten en zij hoeft alleen maar af en toe langs te gaan om te controleren of alles goed gaat . Alle kosten worden betaald door Adopt a Cat.
Alle 61 katten van Adopt a Cat zijn ingeënt, gesteriliseerd en ‘horen’ bij iemand. Die iemand is een kattenliefhebber die heel graag wil dat zijn of haar Kythiriaanse katje het goed heeft op het eiland. En dat voor nog geen 5 euro per maand. Mensen van over de hele wereld weten Irene inmiddels te bereiken. De allernieuwste hit is dat iemand een kat van Adopt a Cat cadeau doet! Dat is nog eens een leuke verrassing om te krijgen!

 

Wie wil er niet zo’n knuffel cadeau!

 

“Irene, vertel, waarom is het zo belangrijk dat er een gezonde kattenpopulatie op Kythira komt?”

”Een half wilde kat is sneller ziek. Er zijn nogal wat zieke katten. Deze brengen veel zieke borelingen ter wereld. Ze zullen het niet allemaal overleven en moederpoes zal snel weer met een zwanger lijfje rondlopen. Er zijn genoeg hitsige katers in de buurt.
Ander punt is dat een groot deel van de Griekse bevolking denkt dat als je een kat steriliseert dat ten koste gaat van het jaaggedrag. En men wil toch de muizen en ratten op afstand houden. Eén kat is niks want er komt vaak genoeg eentje onder een auto, wordt ziek of leeft maar kort. Zodoende lopen er bij vele Grieken meerdere katten rond, buiten”.
‘Ja zo was het 60 jaar geleden ook bij mijn opa op de boerderij’ vertel ik Irene.
Irene vertelt verder dat men zich niet realiseert dat katten zich razendsnel kunnen voortplanten. Een vrouwtje kan zorgen voor 53 katten in slechts 16 maanden
tenminste als je er niets aan doet. Steriliseren dus.

 

Een gesteriliseerde kat leeft langer en als ze zijn ingeënt en niet meer ziek worden, minder vaak althans, ziet zo’n knuffelbeest er direct mooier uit. En een goed gevuld kattenmaagje zorgt voor een mooie aaibare vacht. Geen teekjes, snottebellen of druipende oogjes. Dat is toch voor iedereen veel prettiger om naar te kijken?
Nog even een dorpsanekdote van Irene: ‘In Mitata hebben we een paar maanden geleden alle katten gesteriliseerd. Een buurman kwam mij speciaal bedanken omdat hij sinds die tijd elke nacht zo heerlijk doorslaapt. Reden er zijn geen lawaaischoppende katers en kattengevechten meer op straat”.

 

Roosje, Krishna, Pukkie en Noor. Alle katten krijgen een naam, hou dat maar eens bij…

 

Hoe reageren de Grieken/eilandbewoners op Adopt a Cat?

Dat is hard werken voor Irene. Zo langzamerhand zet de achterdocht zich om in bewustzijn en het welzijn van de kat in zijn omgeving. Daar hoort een gedegen uitleg bij van Irene aan de katteneigenaar. De Griekse lokale dierenarts is gelukkig geheel op haar hand.

 

En soms is er iets meer aan de hand met een kat. Het gebroken pootje is gezet door de dierenarts en Irene houdt een (scherp) oogje in het zeil.

 

Een uitleg is hard nodig voor de tijdelijk eilandbewoners. Een doelgroep op zich. Het is namelijk ontzettend leuk om wat snoezige katjes om je vakantiehuis/tweede huis te hebben rondlopen in de maanden dat je op het eiland vertoeft. De tijdelijke bewoners zorgen, bij vertrek, slecht voor hun huisdier. Een enkeling zorgt dat buren een oogje in het zeil houdt en regelmatig te eten brengt. Helaas gebeurt het vaker niet dan wel. De katten worden aan hun lot overgelaten en gaan op zoek naar de plekken waar wel te eten is. Of een vrouwtje…Die kattenkluiten produceren veel lawaai.

 

 

Een andere doelgroep, en onwetend, zijn de toeristen. Wie heeft er niet eens zo’n lief schattig katje wat te eten gegeven als je ergens zit te eten? Of in je appartementencomplex even een schoteltje melk klaar zetten voor de katjes? “Ik wel” roep ik meteen(niet eens een toerist, wel onwetend). ‘Niet doen!’ zegt Irene. “Die katten worden zo afhankelijk dat zodra de toeristen weg zijn, incluis de hoteleigenaar, ze er als verloren zieltjes bijlopen. Beter is om de voercontainers te vullen met droog kattenvoer. Zo krijg je geen schooiende katten op je terras of bij je taverne tafeltje maar lief snorrende poezenbeesten die weten waar ze hun eten kunnen halen. Het hele jaar door”.

 

Elfie is mijn favoriet bij Irene thuis.

 

Ik krijg zo de indruk dat er een goede basis is gelegd en dat Irene met Adopt a Cat echt iets heeft neergezet. En het moet gezegd als ik nu in een van de toeristische dorpjes ben dan zie ik louter gezonde katten om heen lopen. Ook onze gasten viel dit het afgelopen jaar op. Punt voor Irene.
Goed om te weten is dat een gesteriliseerde Kythiriaanse kat te herkennen is aan een geknipt oortje. Tevens een internationaal teken dat de kat door een officiele dierenarts gesteriliseerd en ingeënt is.

 

Happy Cats!

 

Wat wil ze bereiken de komende jaren?

Als eerste de Stichting. Dat is louter nog wat papierwerk. We kijken elkaar even aan en schieten beide in de lach. Allebei weten we dat het papierwerk in Griekenland tergend langzaam gaat. Maar goed als de Stichting staat dan kan ze verder in gesprek met de gemeente. Er kunnen subisidies vrijgemaakt worden voor een kattenopvangcentrum. Voor tijdelijke gezonde dieren, ja ook honden, en voor een langer verblijf de echt zieke en zwakkere huisdieren.
Een ander plan is om PetCare verder te ontwikkelen. Eilandgasten die tijdelijk weg zijn kunnen hun huisdier langs brengen. Een zorg minder voor de diereneigenaar.
Enthousiast vertelt Irene dat ze net een studie Homeopathie voor Diergeneeskunde is gestart. Natuurlijk zal ze altijd eerst de dierenarts raadplegen en gaat ze niet zelf dokteren. De studie is een geweldige ondersteuning om haar kennis over dieren én kruiden verder uit te breiden. Dat laatste had altijd al haar interesse.

 

 

Irene en Adopt a Cat
In december 2007 zei Irene definitief gedag tegen haar woonplaats Eindhoven. Ze kwam thuis op Kythira! Met een hoofd vol plannen om te doen, en te laten, op het eiland. Er is van alles ondernomen en gedaan. Haar bekendste ‘merk’ is ’tis Irini’s’: home made marmelade’s en likeurtjes. Te koop bij haar thuis of op de markt in Potamos. Daar is ze elke zondagochtend te vinden van april t/m oktober.
Ergens in de beginjaren is het zaadje voor Adopt a Cat al geplant. Alleen had ze het nog niet door. Er kwamen bij haar huis regelmatig katjes aanlopen. Bedelend. Zonder vaste verblijfplaats. Ze was toen helemaal in de ban van haar Nederlandse hond Sjoebert. Helaas ging het steeds slechter met haar lieve huisdier. Zij werd zieker en zieker en overleed. In de tussentijd werd ze geconfronteerd met een afschuwelijke kattenmoord. Een aanloop moederkat had ze met haar borelingen ondergebracht in de opslag van haar huis voor een beetje bescherming. Op een ochtend trof ze de jonge katjes aan met afgebeten kopjes. Een woeste kater was hier te werk gegaan. Die had wel weer zin in een vrouwtje. Maar niet in een moederkat.

 

Moederkat Lola! Zij staat symbool voor Adopt a Cat.

 

Hier begon voor Irene de zorg voor de halfwilde katten zonder een thuis. Het werden er steeds meer. Mensen brachten al snel katjes langs en voor elk poezenbeest ging, en gaat, het hart van Irene harder kloppen. Ze kregen een volledige verzorging van eten, inenting en als ze ziek waren bracht ze ze naar de dierenarts. Bij nummer 17 liep het de spuigaten uit. Zo veel katten maar vooral: zo veel kosten. Dat kon niet lang zo door gaan, ze had hulp nodig: Adopt a Cat was geboren.
Zo begon met het neerzetten van collectebusjes in de winkels, het ophangen van posters maar het ging allemaal langzaam. Het geld ging er nog steeds sneller uit dan er in kwam. Sinds ze haar website heeft gepubliceerd en je haar op facebook kunt vinden is de bekendheid van Adopt a Cat in een stroomversnelling geraakt. Nu het geld nog. Alle geadopteerde katten en het laatste nieuws kun je altijd vinden op Adopt a Cat.
Je kunt haar ook volgen op facebook: Irene op Kythira.

 

 

Wil jij Adopt a Cat ondersteunen dan kun je het volgende doen:

een donatie overmaken aan adopt a Cat
een katje supporten kan vanaf 4,60 per maand
een advertentie plaatsen op de website van Adopt a Cat
en heb je nog een ander leuk idee? Kom maar op! Bel of mail Irene.

En als je op het eiland bent:

de voercontainers vullen met brokjes
Irene bellen of mailen als je een aangereden of ziek katje ziet

 

 

Veel succes Irene. Op naar de kattenopvang in 2015!

Anita

Het mailadres van Irene is:
ireneopkythira@gmail.com

Mobielnummer:
0030 6977 6989 19

* alle foto’s komen uit het archief van Irene

** Update 2016

4 gedachten over “Adopt a Cat op Kýthira

  1. Dag Irene.
    Wij zijn vanavond in patrikia geweest, volgens iemand die daar zat, bij de jonge katjes en hun moeder, horen zij bij iemand van de werkplaats aldaar, zijn ze ook vaak binnen en worden ze verzorgd.
    Hartelijke groeten, en succes met je goede werk verder,
    Catherine en Wim

    1. Heel hartelijk bedankt dat jullie zijn gaan kijken .. ik zal het morgen even checken en kom er op terug THANKS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.