Wist je dat in Griekenland carnaval uitbunding wordt gevierd? Een van de grootste carnavalsfeesten in Europa is het Carnaval van Patras, in het noorden van de Peloponessos. Het is een feest voor jong en oud. Met carnavalsoptochten, met satire, met theateroptredens, met zang en dans, met maskers en met feestjes tot diep in de nacht. Ook op Kythira! Met slechts 3000 inwoners is het een groots feest. Carnaval op Kythira duurt anderhalve week. Van ’tsikno-pempti’ tot ‘kathara devtera’. Van donderdag tot maandag inclusief twee weekenden.
*De betekenis van het woord carnaval, op zijn Grieks ‘apokri-es’, is letterlijk: weg van het vlees.
Carnaval op Kythira
Op ’tsiknopempti’ otfewel: vette donderdag begint het carnaval op Kythira. Alle restaurants zijn volgeboekt en er wordt heel veel geroosterd vlees geserveerd. Op vrijdagavond doet men dat nog eens dunnetjes over. Het eerste carnavalsweekend met optochten, een dj, prachtige uitgedoste kleine en grote mensen en traditionele dans begint in Livadi, in het zuiden van Kythira. Dit jaar waren er maar liefst twee praalwagens met een satirisch stukje over de burgemeester en zijn werkwijze. Ook een beetje met het oog op de aanstaande verkiezingen. Dat kan en mag allemaal met carnaval.
Carnavalsoptocht in Livadi
Het tweede carnavalsweekend wordt gevierd in Potamos, in het noorden van Kythira. Op z’n minst net zo vrolijk en uitbundig als in het zuiden maar met weer heel andere mensen en publiek. Een aantal omliggende dorpen presenteerden zich dit jaar op hele grote praalwagens. Er werd met bloemen gegooid en zelfs met borden! Het was een gekke maar vooral gezellige boel.
Carnavalsoptocht in Potamos
En dan is het ‘kathara devtera’ oftewel: schone maandag. Een nationale feestdag en de eerste vastendag ‘sarakosti’. Een familiedag waarbij iedereen buiten de deur gaat lunchen, dat kan een picknick zijn of in een restaurantje. Op deze dag is het een waar feestmaal met veel lekkere hapjes: ongegist brood, viskuitsalada, octopus gegrild of in azijn, inktvisringetjes, witte bonen, dolmades en nog veel meer. In principe geen kaas en olie. Maar nadat bij ons de drankjes waren geschonken en de eerste gerechtjes geserveerd werd er al gauw een flesje olijfolie bij op tafel gezet.
Carnaval op Kythira? Ja dus, carnaval op Kythira leeft. Het is fascinerend, om als toeschouwer (wij dus), te zien hoe nagenoeg alle eilanders genieten en vrolijk zijn en vol enthousiasme deze (heidense) traditie elk jaar weer voorbereiden en meebeleven. Het is de kern, het kloppend hart, van het Griekse eilandleven. Een laatste uitspatting voor het belangrijkste Griekse jaarfeest. Op zondag 28 april is het Grieks Pasen. Een religeus feest, met veel kerkdiensten en priesters en optochten maar dan met het symbolische graf van Christus.
Fijne lente!
Anita
Lees ook: ons eerste Griekse paasfeest op Kythira in 2008
Hey Anitatje, dat willen we ooit eens beleven. 🙂
Doen! Schrijf alvast in je agenda 2020 dat de laatste week van februari en begin maart, schone maandag op 2 maart, het carnaval op Kythira wordt gevierd.
Wat een feest! Maar voor mij is het altijd feest op Kythira!
lief😍
Wat een leuk verhaal. Wij wisten dit echt niet!Nu maar lekker vasten!
Groetjes Riet Berghuijs
Hallo Riet, zo zie je maar weer, er gebeurt hier van alles in de wintermaanden. groetjes NB: het vasten laten we graag aan de Grieken over…