Thee met tsipouro

 

Zo kan het ook! Een winter met veel regen en wind. Veel eilanders hebben “zoiets nog nooit meegemaakt”. En dan een hardnekkig griepvirus. Ook wij moesten er aan geloven. Arme Albert, die had het echt te pakken. Hij ging kruipend over de grond van bed naar toilet en terug. “Veel thee drinken”, meldt een Griekse vriend. “Met een flinke scheut tsipouro”(raki). ” Zal ik je een paar kilo brengen Anita?”

 

Thee met tsipouro

Liters drinken wij van die heerlijke Griekse bergthee. Zonder tsispouro. Helaas groeit het niet op onze heuveltjes maar is het gewoon te koop op de markt. Dus ben je hier, sla dan wat in want voor 1,49 per zakje is het pas echt genieten. Voor degene met een wat ruimere beurs is het online te bestellen.

 

Vrienden uit Nederland kwamen half februari op bezoek, er was af en toe een karig zonnetje te zien. Best wel sneu. Vooral die ochtend zonder electriciteit! En dat is best onhandig. Ze waren nog niet vertrokken of de zon begon te schijnen. En daar hebben we de afgelopen week ontzettend van genoten. Vol spanning kijken we uit naar de laatste (?!) winterse storm. Die trekt van Noord Griekenland richting zuid. Kythira en west Kreta krijgen het te verduren. Althans dat zijn de voorspellingen. Op het moment is het buiten windstil en zacht.

Ergens zijn we niets meer gewend, of op Kythira verwend?! Een familie bezoekje aan Schiermonnikoog in januari was pas echt koud. En tja, hoeveel weken met echt een goede regen en wind hebben we netto gehad? Hooguit vier? Januari en februari mogen best een beetje winters zijn. Het belangrijkste is dat je je huis warm kunt krijgen én droog kunt houden. Ik lees over verzakkingen van een miljoen huizen in Nederland vanwege de hele droge zomer. Verzakte huizen vanwege de droogte, of deze winter de nattigheid, komen bij ons gelukkig niet voor. Je huis regelmatig impregneren, om vocht buiten te houden, is een te adviseren klusje.

 

Thee met tsipouro

Een wandelingetje in Pitsinades in februari. De schaapjes waren blij met een passant. Foto van Wia.

 

Het goede nieuws is dat de voorjaarsbloemetjes over elkaar heen buitelen. Net zoals de schaapjes en de lammetjes. Carnaval is in aantocht en dat geldt ook voor de lokale verkiezingen. De strijd om het burgemeesterschap is begonnen. Met regelmaat zie je hier en daar een kafenio vol met politieke praatgroepen.

En het andere nieuws is dat we een nieuw eettentje in ons dorp Aroniadika hebben. Maro heeft haar zaak verkocht! Al wil ze wel weer ‘iets nieuws’ ergens op Kythira beginnen. Na een maand lang hard werken hebben de jonge en enthousiaste nieuwe eigenaren, begin februari, “Souvlike” (soev-like) geopend. De souvlaki is er voortreffelijk, hoe kan het ook anders! De salade Souvlike en de ‘skepasti’ zijn al onze favorieten. Het is best even wennen om daar te zitten zonder dat Maro in de keuken staat.

De jongens hebben een kleine kaart maar alles is perfect klaar gemaakt en zo lekker. En ze bezorgen zelfs aan huis!

 

Thee en tsipouro

Nieuw in Aroniadika!!!!!

 

Inmiddels regent het flink. Ik schuif een appeltaart in de oven voor een zondagse lunch bij vrienden. Ik anticipeer alvast op een paar uurtjes, of zelfs een hele dag, zonder electriciteit anders had ik de taart zeker zondagochtend gebakken.

En dan nu: tijd voor thee. Met tsipouro. Fijn weekend!

Anita

 

 

Share
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

6 reacties

 1. zijn jullie weer opgeknapt?
  in het nieuws lees ik dat het op Kreta erg slecht weer is geweest de afgelopen dagen, en bij jullie?
  Restaurant I Maro is onherkenbaar, de nieuwe eigenaren zijn flink aan het werk geweest de afgelopen maanden. hopelijk kunnen we in november zelf proeven hoe de souvlaki smaakt.
  groetjes van Henk en Jenny

  • Anita Snippe

   Goedemorgen Jenny en Henk, we zijn helemaal opgeknapt. Dank jullie wel. En het weer is inmiddels weerook, ouderwets zonnig. Het was even heftig in Griekenland met verstromingen op Kreta, aardverschuivingen op Santorini en sneeuw op Lesbos!!! Bij ons, op Kythira, bleef het bij een hele harde wind. Wij kwamen er nog genadig van af. Tot in november!!! groetjes ook van Albert.

 2. Anita, zoals je schrijft maak je zelfs van de kou en griep een gezellig gebeuren. Ik hoop dat de warme zon jullie gauw weer beter maakt. Ik ben benieuwd naar die Griekse thee. Zoals je wellicht week zijn wij de afgelopen weken erg verwend met het weer en de temperatuur.
  Ik heb het al eerder gezegd maar ik hoop jullie over niet al te lange tijd weer te ontmoeten, en dat op Kythira natuurlijk.
  Ik wens jullie een goed voorjaar en de groeten van Martha en mij aan jou en Albert.

 3. Jeetje, wat een verschil met Maro! Dit ziet er lekker fris en fruitig uit. Heb nu al zin in november, want als alles goed gaat hoop ik dan 2 weken te komen! Die Griekse thee vind ik niet echt lekker, maar misschien wel als ik me ziek zou voelen (je weet maar nooit). Wat een ellende met griep en slecht weer! Ik zag beelden van overstromingen op Kreta. En, zoals je zegt, hier in Groningen en Drenthe zakt de grond door droogte en/of aardbevingen. Geniet van het mooie weer, de lammetjes en de prachtige voorjaarsbloemen.
  Liefs van Christina

  • Anita Snippe

   Leeeeuk Christina. Twee weken lekker olijven plukken dat kunnen we organiseren, zonder al te veel tussendagen. Gaan we mee aan de slag. De bloesem zit al in de olijfbomen en normaal gesproken pas in mei. De houden de olijf ontwikkeling in de gaten en jou op de hoogte. liefs Anita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.