De Griekse Mythologie

 

Het boek ‘De Griekse Mythologie’ van Toubi’s heb ik al sinds eind jaren 90 in mijn bezit. “…De Griekse mythen zijn niet zomaar “sprookjes”. Zij vertegenwoordigen lang vervlogen tijden, vullen de gaten in de geschiedschrijving aan, maar bovenal zijn ze een graadmeter van een bepaald cultureel niveau….” Zo maar een zin uit het voorwoord. En waarschijnlijk destijds door mij aangeschaft uit pure interesse en ook een beetje om de volgende reden.

Een bezoek aan Griekenland in het algemeen en aan Kythira in het bijzonder maakt het nog leuker met enige weet en kennis van de Griekse mythen.  Kom in gesprek met een Griek en hij of zij heeft een mythe paraat. Bezoek een museum, een archeologische opgraving of een expositie en je wordt vanzelf meegezogen in eeuwenoude verhalen en afbeeldingen van oa de Griekse mythologie.

Het heeft ook diverse schrijvers aangezet tot het bijelkaar brengen van al deze grootse verhalen. Dat heeft een paar mooie boeken opgeleverd die ik met veel plezier heb gelezen. Het boek van Ilja Leonard Pfeijffer: de Griekse mythen is al jaren favoriet bij mij. In slechts 236 pagina’s schrijft hij een ‘meeslepend epos’. En met enige regelmaat pak ik dit boek erbij indien ik behoefte heb aan duidelijkheid over een bepaalde mythe en/of de Griekse goden en helden.

 

De Griekse Mythologie

 

“Het leest als een roman” Zo vertelde mij een gast afgelopen zomer. Ze had het over Mythos. De Griekse mythen herverteld door Stephen Fry. Ik kon nu niet langer wachten. Het 400 pagina’s dikke boek lag al maandenlang boven op mijn stapel leesvoer. Herverteld door de Engelse komiek en journalist Stephen Fry kan het alleen maar een goed boek opleveren. En dat is het.

“…Door de woede van Gaia, de aarde, over de daden van haar zoon Ouranos, de hemel, wordt de godin Afrodite uit het schuim der zee, voor de kust van Kithira, geboren…” Zodoende komt op pagina 39 Kithira* al ter sprake. Het spoort mij aan om het boek in een keer uit te lezen. Er staan juweeltjes van mythes in Mythos maar ik wil toch even kwijt dat ik de Griekse mythen van Ilja Pfeiffer vollediger vind.

 

De Griekse Mythologie
De geboorte van Afrodite. De romeinen noemen het beroemde schilderij van Boticelli (1485): De geboorte van Venus. Een latijnse bijnaam van haar is Cytherea, genoemd naar het eiland Kythira (Grieks:Κύθηρα) waar zij geboren zou zijn, dit eiland was het centrum van haar cultus (bron wikipedia).

 

Mocht je bij ons logeren en zin hebben aan De Griekse Mythen dan leen ik ze met plezier aan je uit.

Anita

*De naam: Cythera, Cerigo (Venetiaanse periode) Kithira, Kythera, Kitira… mijn favoriet is Kythira.

**TIP! Zoek op het weblog naar ‘mythologie’ en je wordt beloond met meer verhalen en foto’s van Kythira

2 gedachten over “De Griekse Mythologie

  1. Weer wondermooi geschreven. Je wordt gewoon verliefd op het eiland en haar verhalen als je er éénmaal bent geweest ❤️

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.