Cistus creticus

  De allereerste keer dat ik dit bloemetje zag, de cistus creticus, was tijdens ons rondje Mani in 2008. Ik stond met open mond te staren naar de intense kleur en de verkreukelde bloemblaadjes, als verfrommelde stukjes papier die weer waren opengevouwen.     Is dit bloemetje wel echt? Vroeg ik me toen af. Ik raakte het voorzichtig aan. De bloemblaadjes vielen meteen op de grond. Verdikkeme wat stom. Toen ik goed om me heen …

Cistus creticus Lees meer

De enige echte Griekse Vissoep

  “Zal ik volgende week vissoep voor jullie maken?” vraagt Evanthia Protopsalti van restaurant Skandia. Zelfs na de zojuist verorberde lunch loopt het water ons al in de mond. “Ja graag” roepen we alle vier in koor met glimmende oogjes (oa van de wijn). Het is half januari, het is zondagmiddag en het is gezellig toeven en warm en knus, zo naast de houtkachel van het restaurant. We hebben net besloten dat we dit iedere …

De enige echte Griekse Vissoep Lees meer

De granaatappel

    Als ik ‘granaatappel’ google zijn het vooral de indrukwekkende gezondheidseffecten die dit bijzondere stukje fruit kenmerken. Een voedingsbom eerste klas. Vanwege hun vele zaden staat de granaatappel symbool voor vruchtbaarheid. De eerste afbeeldingen van de granaatappelboom zijn gevonden op grafschilderingen van de Egyptenaren van 2500 voor Christus. Een levenselixer dat onsterfelijk zou maken volgens de oude Egyptenaren. Daar wil ik best een pitje van, of ik pers het tot een sapje. Onsterfelijk zijn …

De granaatappel Lees meer

Dákos

  “Psst Anita, wat is dat voor gerecht?” Vraagt vriendin Els fluisterend en knikkend naar het tafeltje naast ons. “Het lijkt wel pizza!”  Ik kijk naar het gerecht op het betreffende tafeltje in de ‘mezzedopolio’ waar we ons bevinden,  een stelletje zit zichtbaar te genieten van hun eten. Als ik zo naar het gerecht kijk, heel even maar hoor, dan lijkt het inderdaad op een hele dikke pizza met een gigantische laag tomatensaus. “Dat zijn …

Dákos Lees meer

De tomaatjes van Albert

  De tomaatjes van Albert hebben het ‘vakblad voor natuurlijk tuinieren‘ gehaald! Daar zijn we best een beetje trots op. De tuinliefhebber heet het blad en volkstuinvrouw nr 1 in Nederland, Caroline Zeevat, heeft het recept opgenomen in haar eigen rubriek. Hoe dat zo? En waarom zijn de tomaatjes van Albert zo bijzonder? Iedereen die bij ons in het guesthouse met enige regelmaat een ontbijt heeft besteld weet wat ik bedoel. Zo ook Caroline. De onwetenden …

De tomaatjes van Albert Lees meer

Eetbare wilde planten

  Eetbare wilde planten heb ik leren eten in Griekenland, én ontzettend waarderen én ik ben er verslaafd aan geraakt. Het is niet alleen de heerlijke smaak maar ook het feit dat je vanaf begin maart de natuur in stapt en het met handenvol tegelijk kunt plukken. Buiten dus, in het wild. al groeit het als vanzelf in onze olijfboomgaard.  Wat een vreugde. Goed wassen, even koken, uit laten lekken en serveren met flink wat olijfolie, …

Eetbare wilde planten Lees meer