De granaatappel

 

De granaatappel
Eind mei, begin juni de prachtige bloemen van de granaatappelboom.

 

Als ik ‘granaatappel’ google zijn het vooral de indrukwekkende gezondheidseffecten die dit bijzondere stukje fruit kenmerken. Een voedingsbom eerste klas. Vanwege hun vele zaden staat de granaatappel symbool voor vruchtbaarheid. De eerste afbeeldingen van de granaatappelboom zijn gevonden op grafschilderingen van de Egyptenaren van 2500 voor Christus. Een levenselixer dat onsterfelijk zou maken volgens de oude Egyptenaren. Daar wil ik best een pitje van, of ik pers het tot een sapje. Onsterfelijk zijn hoeft niet zo nodig van me, wel gezond ouder worden. Dat de granaatappel meer is dan een ‘super food’ alleen lees je hieronder: een stuk fruit met een verhaal.

 

De granaatappel
Eetbaar vanaf eind september.

 

Kom je eind september naar Kythira dan vind je de eerste granaatappels, vers van de boom, te koop op de markt. Of je treft ze aan in een variatie op de Griekse salade. De pitjes uit de granaatappel wel te verstaan. Ook lekker met feta, zoet & zout. De granaatappelboom is van zichzelf niet heel mooi, behalve als de eerste bloemen verschijnen. Grote rood-oranje schoonheden. Niet plukken voor in een vaasje, is mijn advies, want na de bloem verschijnt de vrucht. Piepklein als je de bloem in ogenschouw neemt. Dat vruchtje behoort te groeien of het verdwijnt gewoon. Dat laatste overkwam ons de afgelopen drie jaar maar dit jaar hebben we meer geluk. Een boompje vol granaatappels. De boom hebben we gekregen van een Griekse vriend. Voor ons trouwen. Met de hoopvolle woorden: op een vruchtbaar huwelijk…We waren toen de veertig al ver gepasseerd.

 

De granaatappel
Mooi van buiten en mooi van binnen.

 

Snij een vruchtje open en je ziet dat het tot de nok toe vol zit met rode sappige en vooral glibberige zaden. Een geduldwerkje om ze allemaal schoon uit de appel te krijgen. Aangezien mijn geduld erg beperkt is pers ik de appel liever. Met de hand, anders wordt het sapje te bitter vanwege de vellen. Voor een vol glas heb je drie granaatappels nodig. Dat gaat me te ver, dan is mijn boompje zo leeg. Ik pers er nu elke dag eentje en heb zo mijn dagelijkse gezondheids boost en het is nog lekker ook.

In de Griekse mythologie heeft de granaatappel alles te maken met het ontstaan van de voorjaarsbloei en het tot stilstand komen van de natuur in de wintermaanden. Demeter, godin van de landbouw, haar dochter Persephone en Hades, de god van de onderwereld, weten er alles van.

Demeter werd ook beschouwd als godin van de vruchtbaarheid en alles wat op de aarde groeide aan bloemen, planten en vruchten heeft men aan haar goedheid te danken. Demeter kreeg een dochter samen met Zeus: Persephone. Ze groeide gelukkig op in de nabijheid van haar moeder en andere godinnen tot Hades (de broer van Zeus) verliefd op haar werd en haar ontvoerde. Op het moment dat ze bloemen aan het plukken was opende de aarde zich en nam Hades haar mee naar de onderwereld. Zo werd ze de koningin van de onderwereld. Haar moeder Demeter was radeloos, ze zocht overal op aarde. Uiteindelijk vroeg ze de zonnegod Helios om hulp, de zon ziet immer alles, en die wist te vertellen dat Hades haar dochter had ontvoerd. Demeter werd zo boos en liet alles uit haar handen vallen. De aarde werd onvruchtbaar en het ging slecht met de landbouw en niets wilde meer groeien. Er brak hongersnood uit. Zeus begon zich er nu mee te bemoeien en beval Hades om Persephone terug te sturen. Hades ging akkoord op een voorwaarde: ‘Je zult je dochter terugkrijgen, op voorwaarde dat zij niet heeft gegeten van het voedsel van de doden’. Persephone had aan een stuk door gehuild sinds haar ontvoering en uit verdriet niets gegeten. Hades ging tandenknarsend akkoord en moest zijn vrouw laten gaan. Maar de tuinman van Hades had nog net gezien dat ze een granaatappel plukte uit de tuin van de onderwereld en daar negen pitten van had gegeten. Dat was voldoende om Persephone voor eeuwig aan de onderwereld te verbinden. Zo zou negen maanden per jaar bij haar moeder verblijven in de bovenwereld en drie maanden in de onderwereld met haar echtgenoot. Demeter ging akkoord en binnen de kortste tijd groeide er weer graan in overvloed, de bomen kregen weer bladeren en alles droeg volop vrucht. Vanaf toen was alles negen maanden per jaar groen en vruchtbaar. Maar de drie maanden van het jaar dat Demeter van haar dochter gescheiden was zou ze alles braak laten liggen en de bomen kaal maken als een teken van rouw.

Anita

Meer lezen over bijzonder fruit uit onze tuin? Kweeperen en Kumquat.

 

De granaatappel
Mijn dagelijkse gezondheids elixer in oktober. En als de appeltjes allemaal verorberd zijn gaan we over op vers geperste olijfolie. November vreugde.

 

Bronnen voor de mythe: De Griekse Mythen van Ilja Leonard Pfeijffer en Griekse Mythologe van Toubi’s.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.