Zondagochtend

Kom!
En neem hier een kijkje op de zondagochtend markt in Potamos.
Louter lokale ‘dopio’ producten uit eigen tuin en/of keuken zijn hier te verkrijgen. De markt is het hele jaar door ‘open’ en variërend van een(in december) tot en met wel 30 stands(in augustus).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gelovige eilanders bezoeken op zondagochtend de grote kerk in Potamos. Drinken een koffie op de ‘platia’, het grote plein. Of nemen een ouzo met gegrilde octopus(of beide)… Een groot deel van de eilanders, ook veel import, zie je op zo’n ochtend voorbij schuifelen.

 

(foto uit eigen collectie)

Boodschappen doen bij de supermarkt in Potamos, met het altijd aantrekkelijk uitgestalde fruit, hoort gewoon bij zo’n zondagochtend.

Nog even langs de slager voor vlees en kaas. Het meterslange uithangbord van de slager in Potamos is een schilderij op zich. Hier een van hun prachtige beschilderde auto’s.

De bougainville neemt bezit van het “cardphone” huisje.

De winkel met een van de mooiste interieurs van heel Kythira is Maneas in Potamos. Je blijft kijken. Een leuk cadeau is hier altijd wel te vinden. En, voor ons als eilandbewoners, is het ook een winkel vol praktische spullen.

 

 

 

 

Al deze prachtige foto’s zijn half oktober 2014 gemaakt door Caroline Zeevat. Een creatieve geest met oog voor detail. Dat had ik al gemerkt toen ze hier was. Daarnaast is zij dé volkstuin specialist in Nederland. Dat ze al die kennis met ons kon delen, al wandelend door de natuur, was een fijne verrassing. En later volgde dit schitterende boek, door haar geschreven, per post.

(foto uit eigen collectie)

 

Het boek geeft mij al zo veel inspiratie om meteen aan de slag te gaan. De knoflooktenen staan al in een pot met zand. Het uitlopende groen is namelijk een smaakvol alternatief voor bieslook, die ik hier (nog)niet heb, lees ik in het boek. Goh dat wist ik niet.
Het zalige recept voor de kweeperenpasta, membrillo, heb ik meteen uitgeprobeerd, uiteraard van kweeperen uit eigen tuin. En nu ben ik ook nog bezig met een nieuw ontwerp van ons kruiden-pluktuintje. Dankjewel Caroline voor deze ’tuin-boost’.

 

(foto uit eigen collectie)

Kweeperen doen het heel erg goed in de olijf- en fruitboomgaard naast het guesthouse. Kweeperen zijn niet zo uit de hand te eten. Daar moet je iets mee doen. En als je dan 30 van die monsters hebt liggen die mij heel gelig aankijken… Inmiddels staan er heel veel potten met zoet ingemaakte kweeperen in de kast. Waarvan de eerste kilo’s qua smaak meer iets hebben van stoofpeertjes, Albert zijn favoriet, en voor de laatste kilo heb ik eindelijk het allerlekkerste recept gevonden. Heel zoet maar zo lekker met dikke Griekse yoghurt. Of zoals de Grieken het consumeren, een zoet hapje bij de (Griekse) koffie, gliko tou koutaliou Tevens staan er een paar flessen kweeperensiroop. Wat daar mee te doen? Ik heb ze nu ingevroren als waterijsjes, mjammie. Erg lekker waren de gestoofde kweepeertjes met varkensvlees. Voor herhaling vatbaar voor volgend jaar want de kweeperen uit eigen tuin zijn op. Nu verder met de mispel en kumquat of misschien toch de mirte bessen...

Anita

3 gedachten over “Zondagochtend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.