De dag nadat…

…61% van de Grieken tekenden voor een OXI tijdens het Griekse referendum. Een nee met verschillende achtergronden. De een wil de drachme terug. Een ander vindt dat Duitsland te veel macht heeft in de EU, of dat het Europese beleid on-democratisch is. De schulden van Griekenland zijn veel te hoog en onbetaalbaar. Of…”We zijn er destijds, in 2001, ingeluisd door de EU, we voelen ons vernederd, ik hou van mijn vaderland…” Zo kan ik nog wel even doorgaan. Is dit voldoende om dan Nee te zeggen? Of heeft de uitspraak van Tsipras, geen Grexit bij een nee de keuze bepaald? Het doet er niet meer toe, het is een helder signaal van de Grieken. De onderhandelingen met de EU zijn weer hervat, althans morgen is er een gesprek tussen Griekenland en de Eurogroep. Een nieuwe deadline is 20 juli, Griekenland moet dan een betaling doen van 3.5 miljard euro.

De Griekse minister van financiën, Varoufakis, is opgestapt (dat zou hij in eerste instantie alleen doen bij een Ja) net als voormalig minister president Samaras, leider van de Nea Dimokatia(ND). Beide heren vinden het belangrijk dat ze de weg nu vrij maken voor respectievelijk Tsipras danwel een nieuwe leider voor de ND. De vraag is alleen welke weg? De komende dagen en weken of misschien wel maanden zullen we het weten.

SAMSUNG
Heeeeerlijk even een duik in zee en zonnebaden.

 

Vanochtend hebben we wat extra ingeslagen bij de supermarkt, rijst, meel, pasta, ingeblikt vis, linzen en nog wat andere vooral erg lang houdbare produkten. De schappen liggen hier nog overvol en volgens de vrolijke winkelbediende blijft dat ook zo. Het is er een komen en gaan van vooral heel veel Grieken en weinig toeristen. Te weinig. Ondertussen zijn de banken nog steeds gesloten (en blijven dat deze week). Een Griek kan 60 euro per dag opnemen en De Vakantie staat voor de deur. Zal men op tijd geld van de bank hebben gehaald voor de vakantie? En/of zal er toch nog ergens een potje zwart geld in huis liggen. Dat laatste kan ik nu van harte toejuichen gezien onze volle agenda voor het guesthouse in juli en augustus met vooral Griekse gasten. In deze tijd van het jaar staat de telefoon roodgloeiend bij ons. Dit jaar even niet. Mocht iemand afzeggen dan krijgen wij dat nooit meer geboekt. Die hele grote belasting nota ligt nu heel erg diep weggestopt. Een mens moet een beetje anticiperen op de toekomst toch? Was dat met een Ja bij ons anders geweest? Ik geloof het eigenlijk niet. Het grote verschil is dat Tsipras zich nu sterker voelt staan in zijn onderhandelingen dan ooit tevoren, gesteund door het Griekse volk.

Anita

5 gedachten over “De dag nadat…

  1. Anita, wat heb je dit weer mooi opgeschreven. Zo integer en oprecht.Wij voelen met jullie en de Grieken mee.

  2. Goed en mooi geschreven. Zo is het precies. Extra boodschappen in huis halen in heel verstandig. Leef heel erg met jullie mee. Liefs mam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.