Animal Aid Kythira

 

Animal Aid Kythira
Januari 2023 een kattenclubje in Pitsinades

 

Tijdens mijn dagelijkse winter wandeling kan ik zo maar door wel zeven verschillende buurdorpen lopen. Extra leuk is het als ik een van de buren tegenkom. Soms passeren we elkaar met een enkele groet maar vaker is er tijd voor een gesprekje en/of krijg ik weleens een stukje pita toegestopt. Zelfgemaakt. Er wordt dan van me verwacht dat ik meteen ga proeven:”en? en? hoe smaakt het ?”… Met mijn mondvol kan ik niet anders dan goedkeurend knikkend, ondertussen krijg ik hele recept opgelepeld.

Wandel ik bij onze buurvrouw Panajiota langs dan loop ik vaak even bij haar naar binnen om de laatste nieuwtjes uit te wisselen. Vaak zit ze te eten of is ze aan het koken. De deksels worden dan van de pannen gelicht om me te laten zien wat er op het vuur staat. Veelal gevolgd van wie ze het vlees heeft gekregen en de groente. Of ik dan ook wat wil. Als er verse kaas en eitjes zijn gebracht dan deelt ze graag uit. In al die jaren zijn er zo al heel wat bakjes met eitjes van haar huisje naar de onze gebracht. Voor niets gaat de zon op want de volgende dag belt ze met dan in alle vroegte al weer op om te vragen of we een vers broodje of yoghurt kunnen brengen. Maar goed, ik dwaal af waarover ik werkelijk wil schrijven.

 

Animal Aid Kythira
Januari 2023 Moeder Koe met zoonlief in Pitsinades

 

Nieuwe buurtgenoten, een paar koeien met hun kalfjes. Ze grazen flink van het winterse sappige gras al lijken ze geen kilo vetter te worden. Heel anders dan de koeien in de wei in het Drentse landschap waar ik ben opgegroeid. Er is nog meer jong grut in Pitsinades. Afgelopen week zijn er twee lammetjes en twee geitjes geboren in de stalletjes van buurman Manolis. Moeder Geit en Moeder Schaap staan op scherp om hun pas geboren kroost te beschermen.

 

Animal Aid Kythira
Januari 2023 Moeder Geit met haar vijf uur oude geitenkindje in Pitsinades

 

Met dik 3000 inwoners op Kythira zijn er naar mijn idee evenzoveel dieren op het eiland. Misschien wel veel meer. Van wilde geiten tot aan onze schandalig verwende maar o zo lieve huiskatjes. Er is slechts één dierenarts op Kythira die er voor alle dieren is. Denk ook aan een aangespoelde dolfijn, een uil met een lamme vleugel, de koeien, de ezeltjes en natuurlijk nog veel en veel meer dieren. Petje af. Haar kliniek in Livadi zit altijd bomvol met honden, katten en vogels, een soort ark van Noach. Een enkele keer ligt er een geit of schaap voor de deur herstellende van een operatie. Los van het geld dat elk jaar, tijdens een strandfeestje, wordt ingezameld tbv de dierenkliniek, is er nu nog meer hulp voor de dieren op Kythira. Animal Aid Kythira is een feit! Dat dit een eerste stap is lees je hieronder in de introductiebrief van december 2022.

 

ANIMAL AID KYTHIRA

 

Beste dierenvrienden van Kythira,

Zoals de meesten inmiddels al weten is de Filozoiki Kythiron (F.K.) officieel gesloten. We willen jullie allemaal bedanken voor jullie zeer gewaardeerde steun en genereuze donaties in de afgelopen jaren. Van 2015 tot 2018 werd in totaal € 5.173,00 aan de F.K. geschonken, waarvan:

– € 3.905,00 bijgedragen aan het Catch-Neuter-Release Programma Voor Zwerfkatten op Kythira van de enige lokale dierenarts Katerina Stathatos

– € 504,00 betaald voor speciale vallen en kooien

– € 690,00 betaald voor professionele kosten

– € 74,00 diverse uitgaven

Al snel na de oprichting van de F.K. in 2015 werd duidelijk dat dit niet de juiste soort organisatie was voor de behoeften van Kythira. Aangezien het enige doel was om de zwerfkattenpopulatie op het eiland aan te pakken. Uiteraard is het goed om zoveel mogelijk katten te vangen en deze te steriliseren en soms zelfs te castreren. Echter de hele ethiek van een filozoiki (letterlijk vertaald ‘vrienden van de dieren’) gaat in de basis veel verder dan alleen de katten. Kythira heeft een grote zwerfkattenpopulatie en er is veel tijd, aandacht en geld nodig om het onder controle te krijgen en te houden, waar we overigens in de toekomst graag aan bij willen blijven dragen. Wat destijds nog belangrijker was, is dat het de organisatie ontbrak aan een goede structuur die nodig is om een ​​op vrijwilligers gebaseerde groep efficiënt te laten werken. Aldus werd er besloten om de F.K. stop te zetten en alle  (on)mogelijkheden opnieuw bekijken om wél een goed gebruik van mankracht, ondersteuning en geld te kunnen maken. Het duurde twee lange jaren om de F.K. te sluiten, voornamelijk vanwege de pandemie in 2020, én net zo lang om de nieuwe organisatie ‘Animal Aid Kythira’ op te richten.

Animal Aid Kythira (Dierenhulp Kythira) is een non-profit organisatie met slechts drie bestuursleden, en is opgericht om zoveel mogelijk dieren op Kythira te helpen en hun leefomstandigheden te verbeteren.

De AAK is de enige actieve dierenwelzijnsorganisatie op Kythira en hoopt met de lokale gemeente samen te werken om de nieuwe Griekse dierenwelzijnswet te helpen implementeren.

De belangrijkste doelstellingen van de AAK zijn:

– Inkomsten te werven voor het redden, het behandelen en het beschermen van alle dieren op en rondom het eiland. Dwz alle zwerf- en wilde dieren ter land ter zee en in de lucht. Dat zijn ook de schildpadden, dolfijnen en zeehonden die in de zeeën rond Kythira leven. Net zoals de trekvogels, de hazen en egels enz. Ook die hebben soms hulp nodig hebben.

– De lokale gemeenschap bewust te maken van de wettelijke verplichtingen die eigenaren hebben voor het welzijn van hun dieren, in overeenstemming met de nieuwste Griekse dierenwelzijnswet 4830/2021.

– Waar mogelijk helpen bij het verbeteren van de leefomstandigheden van huisdieren en boerderijdieren

– Het publiek, de lokale gemeenschap en de eilandbezoeker, bewust maken van de behoeften van de wilde dieren op het eiland.

Gespecialiseerde apparatuur is dringend nodig voor een goede en doeltreffende behandeling van al deze dieren. Zoals een bloed analyse machine, echografie en een röntgenapparaat. Evenals kooien, vallen en speciale omheiningen voor schildpaddennesten enz. Een verblijf, of zelfs een gebouw, om te kunnen herstellen en te genezen is ook hard nodig. Vooral voor de talrijke vogels die gewond of ziek zijn. Bijvoorbeeld die van de twee jonge flamingo’s die in 2020 werden gered (binnenkort kunt u deze gebeurtenis lezen op de AAK website in wording).

De AAK is een niet op lidmaatschap gebaseerde organisatie maar is afhankelijk van uw vrijgevigheid om haar doelen te bereiken. Het team bestaat uit vrijwilligers die er niets aan verdienen en proberen om de bedrijfskosten tot een minimum te beperken. Op die manier worden donaties gebruikt  waarvoor ze echt bedoeld zijn. Alle bijdragen, hoe klein ook, zullen helpen.

Donaties kunnen worden gedaan op de AAK-rekening bij de Nationale Bank van Griekenland: Animal Aid Kythira – IBAN GR2801103800000038000306787

Om ervoor te zorgen dat we u een ontvangstbewijs kunnen geven, verzoeken wij u vriendelijk uw naam en e-mailadres op de overschrijving te vermelden. Indien u wenst dat uw donatie voor een specifiek doel wordt gebruikt geef dat dan ook aan.

We realiseren ons dat velen van u zich zullen afvragen waar uw donaties naartoe gaan. Bij deze een aantal voorbeelden:

– een jaarlijkse donatie van € 60,00 kan één zwerfkat een jaar lang voeden (twee zakken van 20 kg gedroogd voedsel)

– kattensterilisatie, inclusief vaccinatie & ontworming (exclusief microchip)

    – € 30,00 mannetje

    – € 40,00 vrouwtje

– hondensterilisatie, inclusief vaccinatie&ontworming, afhankelijk van de grootte (exclusief microchip)

     – € 60,00- 100,00 mannetje

     – € 80,00-180,00 vrouwtje

– wilde vogels, reparatie gebroken vleugel en revalidatie, afhankelijk van de omvang

     – € 15,00 -35,00 verband & verdoving

     – € 2,00 per dag voor dagelijkse verzorging,

     – EXTRA, dagelijks vers vlees

– een speciaal hekwerk ter bescherming van de schildpaddennesten (in 2021 waren er meer dan 15 nesten op Kythira)

     – € 15,00 – 20,00 elk nest

We zijn ook erg blij met donaties van zakken droog katten en hondenvoer. En van medicijnen en allerhande dierenbenodigdheden. Een gedetailleerde lijst met de benodigde artikelen en waar ze naartoe kunnen worden gestuurd zal te zijner tijd beschikbaar worden gesteld. Tevens zijn we ook op zoek naar iemand, of een bedrijf, dat ons drukwerk kan printen op papier en op textiel… wie zou ons hierbij kunnen en willen helpen?

Helaas is er geen dierenasiel op Kythira. Dat betekent dat wij geen achtergelaten dieren kunnen opvangen. Maar met de donaties kunnen we proberen om ervoor te zorgen dat ze de hulp krijgen die ze nodig hebben om een ​​gezond en gelukkig dierenleven te leiden.

Voor meer informatie kunt u gerust contact opnemen met ons via aakithira@gmail.com

Alvast bedankt voor uw tijd en hulp!

Giota Andrea, Pauline King & Claire Cremin

ANIMAL AID KYTHIRA

Kythira 80100

Griekenland

 

**lees ook: Animal Aid Kythira, vervolg

 

Animal Aid Kythira
Januari 2021 op de boerderij van Dimitris in Aroniadika. Jong geleerd is oud gedaan!

3 gedachten over “Animal Aid Kythira

  1. Fantastisch! Natuurlijk moeten alle dieren worden geholpen en niet alleen de katten! Hoewel ik natuurlijk wel een zwak heb voor katten! Ik neem aan dat iedere donatie welkom is? Morgen komt mijn pensioen binnen, dan ga ik wat overmaken. Veel succes met de AAK, liefs en groeten uit Groningen!

    1. Ik heb ook een zwak voor de katjes Christina mou, vandaar dat de eerste foto ook een kattenfoto is. Een donatie is van harte welkom, lieve groetjes Anita X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.