Zeeschildpad, caretta caretta

 

Afgelopen week heeft een zeeschildpad, caretta caretta, haar eieren begraven op het strand van Agia Pelagia. Net achter de strandbedden en parasolletjes. Niet echt een handige plek zou je zo denken. De zeeschildpad trekt zich niets aan van de drukte om haar heen. Haar instinct brengt haar naar de plek waar ze zelf ooit geboren is. Daar graaft ze een kuil en legt haar eieren. Dat kunnen er wel 100 zijn. Over ca 60 dagen komen de kleintjes uit hun ei gekropen, en zullen zich richting zee begeven. Althans, als ze niet afgeleid worden door het licht van de restaurants en auto’s (zorgt voor desoriëntatie) vanaf de boulevard. Of verpletterd worden onder de voeten van badgasten. Bereiken ze de zee dan zijn er weer andere gevaren, visnetten, plastic in zee wat ze aanzien voor een kwal, en de natuurlijk vijanden: menige vis lust wel een jong schildpadje. Ook de mens is een bedreiging want het vlees van de zeeschildpad wordt beschouwd als een delicatesse (ik sla even over). Of de schildpad wordt door vissers als bijvangst weer overboord gekieperd. Van al die 100 gelegde eieren wordt er uiteindelijk één volwassen.

 

Zeeschildpad, caretta caretta
Feitje: mannetjes zeeschildpadden komen nooit aan land. De vrouwtjes moeten wel om hun eieren te leggen. Foto Kythiraïka.

 

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Kom je naar Kythira deze zomer dan gaarne het afgebakende stukje strand in Agia Pelagia met rust laten. (zie foto hieronder) Vanaf half juli gaat het spannend worden, wanneer breken de eieren? en proberen een heleboel ieniemienie schildpadjes zo snel mogelijk de zee te bereiken. Laat ze het zelf doen want deze eerste krachtsinspanning vergroot hun levenskansen. Je kunt hooguit een licht op zee laten schijnen zodat ze weten welke kant ze op moeten lopen.

 

Zeeschildpad, caretta caretta
Agia Pelagia mei 2018, foto Dimitris Baltzis

 

Dit is niet de eerste keer dat een zeeschildpad haar eieren begraaft op het strand van Agia Pelagia, of in Kapsali (2013) en wie weet waar nog meer op Kythira. Er zijn vast een paar strandjes waar (bijna) geen mens komt, omdat deze alleen vanaf zee te bereiken zijn, en waar wel een zeeschildpadnest kan zijn. Dat zien we dan niet.

Hieronder een aandoenlijk filmpje. De Mens kan erg dichtbij komen. De vrouwtjes zeeschildpad is hier op haar kwetsbaarst.

 

 

Alvast een fijne zomer, met veel zon en zee en schildpadjes. En neem een tas mee voor je boodschappen want de (gratis) plastic tasjes zijn in de ban.

Anita

Bron: Kythiraïka

 

 

 

 

8 gedachten over “Zeeschildpad, caretta caretta

 1. Bijzonder toch, dat deze dieren gedreven worden door hun instinct om terug te gaan naar hun geboortegrond om daar hun eigen eieren te leggen! En wat bijzonder toch Anita, dat jij ons daarvan op de hoogte houdt! Is het net of ik eventjes bij jullie ben, terwijl ik op dit moment nog niet zelfstandig naar de winkel kan! Maar dat komt wel weer, zoals ik ook wel weer naar jullie komt! Heel veel liefs uit Groningen.

  1. We leven en voelen met jou mee en wensen je een heel voorspoedig herstel. Ik zie je over een paar maanden al weer huppelend door de binnenplaats gaan hoor…zeker weten. Veel liefs ook van Albert, Anita

 2. Genoten van de gastvrijheid van Albert en Anita, het prachtige eiland, de vriendelijke bevolking.De suite was helemaal af. Top. De ontbijten van Albert onovertroffen.Wat een creativiteit. Dank jullie wel. Een week met een gouden randje.
  Lieve groetjes Riet en Frank

  1. Dag Riet en Frank, wij vonden het heel bijzonder om jullie als gast bij ons te mogen ontvangen. En dat wij op die manier konden bijdragen aan een heerlijke vakantie op jullie (en ons) geliefde Kythira. Dank jullie wel. Lieve groeten terug Albert&Anita

 3. Afgelopen vrijdagavond(22 juni) hebben wij in Agia Pelagya op het strand vlak bij de plek waar de eieren liggen een zeeschildpad gezien

  1. Hallo Greet en Louis, dit zou kunnen betekenen dat er nog een nest is gemaakt. Alleen de vrouwtjes schildpadden komen aan land met maar een reden: hun eieren leggen. groetjes Anita

 4. Ik ben reuze benieuwd hoe het afgelopen is met de eieren van de zeeschildpad. Zijn ze al uitgekomen?

  1. Dag Greet en Louis, er is in ieder geval eentje gesignaleerd die over het strand kroop. En waar een ‘schaap’ over de dam is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.