Van dorp naar dorp

 

 

Wandelen van dorp naar dorp

Van dorp naar dorp

 

Vamvakaradika, Aroniadika, Kastrisianiki (alledrie op de foto hierboven) Aloïzianika, Tzoannianika, Frilingkianika, Gerakitianika, Pitsinades. Duizelt het je al?

Zelfs voor een Griek kunnen het tongbrekende dorpsnamen zijn. Probeer ze ook nog eens te onthouden. Best lastig. Wat dacht je van Pitsinades, ons dorp, en het dorpje Pitsinianika? (een dorpje richting het zuiden). Zulke op elkaar lijkende namen zorgen gegarandeerd voor verwarring.

 

 

Aroniadika

Mooie oude straatjes van dorp naar dorp

 

 

In de winter, als wij er tijd voor hebben, vinden wij het heerlijk om door de dorpjes te struinen. Elk jaargetijde is geschikt om fantastisch te kunnen wandelen van dorp naar dorp op Kythira. Er zijn maar liefst meer dan 60 en ja ze hebben allemaal van die prachtige namen. Behalve de hoofdstad Kythira! dat is toch wel gewoontjes. In de volksmond noemen we het Chora, wat vertaald ‘land’ betekent. De dorpsnamen hebben soms een betekenis zoals Potamos, rivier. Een ander voorbeeld is het dorp Aroniadika. Die naam is tot stand gekomen vanwege de voorname familie Arony die daar toen woonde.

 

 

Frilingkianika

De blauwwitte streepjes kun je niet missen!

 

 

De bovengenoemde acht dorpjes hebben een ding gemeen: ze liggen allemaal rondom ons huis cq guesthouse. Inmiddels is er een prachtige wandelroute ontstaan die je als vanzelf langs en door de dorpjes leidt. Je hoeft de namen niet te onthouden, je volgt gewoon de blauwwitte streepjes en de houten paaltjes van Kythera Trails, voorheen Kythera Hiking.

 

 

Pitsinades

Griekse droomhuisjes op je pad

 

De wandeling van dorp naar dorp stelt nooit teleur vanwege de afwisseling in de dorpjes en groene natuur en olijfgaarden. Je kunt ook ieder moment besluiten om een andere afslag te nemen of wat uitgebreider door een dorpje te wandelen. De wandeling heeft geen vaste start- of eindplek, je kunt beginnen waar je maar wilt. In principe is het een lange rondwandeling van een paar uur. Echter de ervaring leert dat het makkelijker korter te maken is en ook nog veel langer. Vooral als er foto’s worden genomen, er een praatje wordt aangeknoopt met een dorpeling, of er wordt gestopt voor een lunch in de natuur, of bij een kafeneo.

Niet voor niets is het een van mijn favoriete wandelingen geworden vanwege:

++ weinig hoogteverschillen

++ veel natuur

++ veel traditionele dorpjes met schitterende details

++ minimaal een kafeneo en twee restaurantjes op de route

++ van een half uur tot een hele wandeldag

 

Het wandelnetwerk op Kythira breidt zich steeds meer uit. Het spectaculaire zit hem niet in de moeilijkheidsgraad van de gemiddelde wandeling. Wel in de rust en ruimte, en de stilte. Waar vind je dat nog? En we wonen op een schoon eiland, er is weinig zwerfafval langs de weg. Laten we dat vooral zo houden.

Tot op Kythira! En als je komt neem je wandelschoenen mee of op z’n minst een paar stevige gympen.

Anita

**wil je meer weten over wandelen op Kythira? Klik dan op de tekst hieronder

Individueel wandelen? boek een studio of suite bij ons. 

Groepswandelen? doe mee aan de StilteWandelingen en Mindfulness in het voorjaar

 

 

Wandelen op Kythira

Kafeneo Grigorakis in Aroniadika, in de zomer.

 

 

 

 

Share
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.