Paleochora

 

Paleochora wordt gerenoveerd!
Een twee jaar durend project vanaf 2010 tot… Voor meer achtergrond informatie google op: Ohio State Archaeological Excavations in Greece.

 

 

De oude stad was, in vroegere tijden ca 1200 na Chr. bekend onder de naam Ajos Nikolaos later Ajos Dimitrios, ooit een zeer welvarend stadje. Er woonden wel 800 mensen en er waren vele kerken.

 

Eén van de kerkjes en onder dit kerkje van binnen.

 

De bewoners van Ajios Nikolaos voelden zich veilig omdat hun stad was gebouwd op een rots met precies langs de afgrond omhooggetrokken muren die het stadje onneembaar maakte en goed verborgen.

 

De welvaart kwam ter ore aan de zeerovers en piraten, berucht in die tijd. De piraat Chair ed Din, beter bekend onder de naam Barbarossa, roodbaard, was op zoek naar de verborgen stad op Kythira waar veel te plunderen was. Hij heeft het gevonden en een groot deel van de mannelijke bevolking is afgeslacht. De vrouwen, kinderen, ouderen en zwakkeren waren net op tijd in veiligheid gebracht in een spelonk. Totdat een baby begon te huilen.

 

De piraten konden de baby niet horen omdat de grote en sterke Dimitris een dans en zang was begonnen vanwege zijn zogenaamde vreugde omdat Barbarossa hem had laten leven. Dimitris had de baby dus wel gehoord. De baby bleef huilen totdat de moeder het kind heeft kunnen smoren en zo geofferd heeft ten gunste van het volk. De piraten vertrokken en iedereen kroop uit de spelonk. Op dat moment vervloekte de moeder van het overleden kind voor altijd Ajios Nikolaos. Elke kind dat er geboren zou worden zou sterven.

 

De oude stad = Paleochora is nooit meer opgebouwd en er heeft niemand meer gewoond. Als je rond dwaalt voel je magie, zeker als je de legende kent, of daar ter plekke gaat lezen.
Paleochora wordt nu deels gerenoveerd. Je kunt er goed rondlopen en in een aantal vervallen kerkjes vind je nog prachtige fresco’s. Opvallend waren de grote prachtige anemonen die er bloeiden, in januari,  alsof de rijkdom uit het verleden zich nog jaarlijks wil tonen.

Anita

Bron: Paleochora opgetekend door Jorjos Koksma en bewerkt door Ton Lagerwij en Kythera a history door Peter D. Vanges.

4 gedachten over “Paleochora

  1. Pingback: De broers Maneas - Weblog van Xenonas Fos ke Choros - een Grieks eiland
  2. Pingback: De Griekse crisis - blog een Grieks eiland - Kythira

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.