Panayotis “Maneas”

 

 

 

Het dorp Trifyllianika, waar de heer Maneas woont.

 

Een van de leukste winkeltjes in Potamos is Maneas Shop. En handig ook want ze verkopen er van alles. Van speld tot aan olijvenvat. Van sloop tot aan bezemstelen. Het is dé ‘winkel van sinkel’ op Kythira.

Toen wij in 2008 ons definitief op het eiland vestigden wisten wij niet beter dan dat Panayotis “Maneas” al minstens 100 jaar op z’n vaste plekje in de winkel zat. Bij het raam achter de kassa. De nostalgie straalde je uit elke hoek tegemoet. En het stof ook. Jaren geleden heeft hij de zaak overgedaan aan zijn veel jongere nicht Aliki. Ze heeft de winkel geordend en opgefrist, zonder ‘de sfeer van toen’ te hebben aangetast.

De heer “Maneas’, eigenlijk zijn bijnaam, is inmiddels allang met pensioen. In deze leuke video kun je zien dat hij optimaal geniet van zijn dagelijkse leven. Wat hij vertelt over ‘babakia’ is een oorspronkelijke methode om diverse soorten groenten en fruit te verbouwen zonder gebruik  te maken van water. Hij heeft zich ook goed voorbereid want af en toe leest hij iets voor vanaf een papiertje.

Veel kijkplezier, Griekse groetjes, Anita

* door James Prineas

 

 

 

**Zin in nog meer video’s van Kythira? klik dan hier

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.