De allereerste keer dat ik dit bloemetje zag, de cistus creticus, was tijdens ons rondje Mani in 2008. Ik stond met open mond te staren naar de intense kleur en de verkreukelde bloemblaadjes, als verfrommelde stukjes papier die weer waren opengevouwen.
Is dit bloemetje wel echt? Vroeg ik me toen af. Ik raakte het voorzichtig aan. De bloemblaadjes vielen meteen op de grond. Verdikkeme wat stom. Toen ik goed om me heen keek zag ik veel meer van deze wonderschone bloeiers oftwel rotsroosjes. De wereld van de wilde bloemen in Griekenland, en op Kythira in het bijzonder, opende zich voor mij. En ik wilde ze allemaal leren kennen.
Dat er inmiddels diverse cistus soorten in onze tuin staan te pronken zal je vast niet verwonderen. Mooie groenblijvende struikjes met in het vroege voorjaar een zee van bloemen. Er zijn zes soorten Cistus (Kistos in het Grieks) in Griekenland en speciaal de Cistus creticus, ook wel Cistus incanus genoemd, is een superkruid. Maar dat vernamen we pas een paar jaar geleden.
Cistus creticus thee is drie keer zo gezond als groene thee. Beschermt het hart vier keer beter dan rode wijn en het is een antioxidant die twintig keer sterker is dan versgeperst citroensap. Het is bewezen dat een kopje thee per dag het immuunsysteem aanzienlijk stimuleert.
Het menselijk lichaam heeft dit type antioxidant nodig om giftige stoffen te bestrijden. Wetenschappers hebben ontdekt dat de rotsroos een geschikte combinatie van deze antioxidanten bevat. Het zeer werkzaam is tegen virussen en het bestrijdt schadelijke bacteriën. Het is sterker dan vitamine E en C. Het belangrijkste is dat het het lichaam ontgift én giftige zware metalen elimineert die afkomstig zijn van de rook van sigaretten, tandvullingen en milieuvervuiling. Bovendien is de rotsroos een belangrijk ingrediënt in een homeopathische behandeling, vooral bij stress.
Het is een geweldige ontstekingsremmer en heeft een doordringend, diep aroma dat de zintuigen opent.
Zelfs de oude Grieken waren al op de hoogte van al deze goede eigenschappen. Die lieten hun langharige geiten grazen tussen de cistus struiken. De geiten verzamelden zo (onbewust) de vettige harsachtige afscheiding van de plantjes, ládano of ook wel ladanum genoemd.
Wij plukken de blaadjes vers van de plantjes en laten ze 10 tot 15 minuten trekken in heet water. En klaar is onze super thee. Met stukjes gember, verse (of gedroogde) salie en/of munt, wat er maar voor handen is.
In de Griekse mythologie waren het de Griekse goden en godinnen van de berg Olympus die ruzieden over het plantje. De Griekse goden vonden de rotsroos een medicijn, dat de wonden kon genezen van de oorlogskrijgers. Terwijl de godinnen van mening waren dat de weldadige rotsroos, met de overvloedige roze bloemen, alleen geschikt was voor cosmetische schoonheid. Aangezien ze er niet uitkwamen hebben ze beide eigenschappen meegegeven aan de cistus creticus.
Yamas!
Anita
vraag de Grieken eens of de Cistus ook in de mounten thee zit
Ha Henk, net gevraagd, en nee de cistus zit niet in de Griekse bergthee. groetjes!!!!!
Heel erg bedankt voor deze super interessante info! Ik ga vanaf nu thee drinken van de blaadjes van deze struiken! Hopelijk is de werking ook heilzaam met gedroogde blaadjes? Zonnige groetjes vanuit Pelopenossos!