Windmolenpark

 

Ineens was daar dat online bericht van de burgemeester. Een vergunning zou zijn afgegeven door de RAE (de energie autoriteit in Griekenland) aan een commercieel bedrijf om een windmolenpark te beginnen op Kythira. Een windmolenpark? Hadden we dat proces 12 jaar geleden al niet de kop ingedrukt? Iedereen sloeg op tilt. Kortsluiting op Kythira. En zoals bleek uit de berichtgeving was het ook voor de burgemeester, een andere dan destijds, een complete verrassing. Hij eist opheldering van de RAE. De bevolking ook!

Vanwege de ’tam tam’ was iedereen er een dag later van overtuigd dat er 200 windmolens zouden komen. Elk 150 meter hoog. We zagen ze al voor onze neuzen heen en weer draaien. Best zichtbaar op de hoogste berg van het eiland, boven Mylopotamos. Ook het gebied achter Logothetianika, Finikies, en daar kijken wij tegenaan. Via de ‘social media’ kanalen was een eerste discussie avond snel georganiseerd. Gevolgd door een tweede. De  burgemeester werd ervan overtuigd om een juridisch bezwaar in te dienen en er is een groep van bezorgde bewoners opgericht: Dynamo Group.

 

 

Dit is niet op Kythira maar ergens anders in Griekenland! Foto Kythera Group

 

 

Wat is er zo erg aan windmolens zou je denken. De argumenten tegen de windmolens zijn nog dezelfde als in 2007/2008. Het zijn veel te veel windmolens voor het kleine Kythira met 3000 inwoners. De opgewekte energie zal verkocht gaan worden aan energiebedrijven over heel Griekenland. En een voordeel voor de Kythirianen is er niet. Heb je ooit gezien hoe een windmolen gebouwd wordt? Dat vereist heel wat breek- en hakwerk. En beton (en dus ook kostbaar water). Natuurgebieden worden verwoest en wegen worden verbreed waardoor het aanzien van diverse dorpjes voorgoed zal veranderen, en we verwachten niet in positieve zin. Staan de windmolens eenmaal dan zal dat gevolgen hebben voor de vogeltrek. En de ervaring, op andere Griekse eilanden, leert dat als de windmolen eenmaal stuk is, het stuk blijft. Het windmolenbedrijf is al lang vertrokken en heeft de centen opgestreken. Kythira is dan voor altijd verpest. Dat is het algehele gevoel op het eiland.

Waarom is dat proces van 12 jaar geleden weer gestart? Omdat blijkbaar een commercieel windmolenbedrijf de juiste papieren heeft aangeleverd. Als één zo’n bedrijf dat kan dan volgen er (vermoedelijk) meer. De afgegeven vergunning, door de RAE, staat los van de praktische uitvoering. De archeologische gebieden, de vele Byzantijnse kerkjes, de meer dan 60 dorpjes verspreid over het eiland. En niet onbelangrijk: de grond op Kythira.  Van wie is de openbare grond op Kythira? In het kort komt het er op neer, nog een mooi overblijfsel uit de Britse periode van 1809 – 1864 (en latere wetgeving), dat openbaar land niet als het juridische eigendom van de centrale overheid wordt beschouwd, maar als dat van het eiland zelf. Onder de naam ‘Eghorios’ (binnenlandse rijkdom van Kythera en Antikythera) werkt dit systeem tot op de dag van vandaag nog steeds. De controle van openbaar land op Kythira wordt verleend aan de gemeente via de gekozen vertegenwoordigers. Dat kan dus een pluspunt zijn in de toekomst. Geen land voor het windmolenbedrijf danook geen windmolens.

 

 

Dit is niet op Kythira maar ergens anders in Griekenland. Foto Kythera Group.

 

 

Er zijn veel vragen en onzekerheden. We zitten aan de beginfase van een jarenlang durend proces maar we staan met z’n allen op scherp. Informatie wordt verzameld, ideeën worden gedeeld en mensen worden wakker geschud. Met spandoeken de straat op gaan is nog niet nodig en zal dat hopelijk ook nooit worden. Het is nu wel een uitgelezen moment om het gesprek te blijven voeren over hoe we Kythira nog groener en schoner kunnen krijgen.

Wordt vervolgd.

Anita

 

Alle informatie van de Dynamo Group over de windmolens kun je lezen en inzien door hier te klikken.

De facebook groep Kythera Group informeert je over de dagelijkse gang van zaken (in het Engels).

De facebook groep Kythira Green Kythira Clean helpt mee aan het bewustwordings proces van een schonere wereld. Te beginnen bij onszelf op Kythira.

 

 

 

6 gedachten over “Windmolenpark

 1. Wat erg dit hoort niet op Kythira daar gaat het eiland aan ten onder. Het landschap wordt totaal ontwricht en het rendement is ook niet erg hoog, kijk hoe Nederland er niet uitziet met windmolen door het hele land en zelfs in zee. Ze geven ook overlast met lawaai en slecht voor de gezondheid voor mensen en kunnen niet altijd worden aangezet.

  Griekse overheid doe dit het eiland Kythira niet aan.

  1. Dank je wel Nils! Vanmiddag hebben we(de eilanders) een overleg met de gemeente. De druk moet oa vanaf die kant opgevoerd worden. Daarnaast zijn er nog veel groene organisaties die hun mening hebben over windmolens. Zoals WWF. Zowel in Nederland als in Griekenland is men geen voorstander van windmolens. Vanwege de grote invloed op de natuur, vogels en vissen etc. Een belangrijk onderdeel van ons(de hele wereld) eco systeem.

   Wat zich nu op Kythira afspeelt is ook aan de hand op andere Griekse eilanden: Tinos, Paros, Andros…

   1. Vreselijk! Daar ook al! Heb me hier rot gevochten tegen de windturbines en verloren. Ondanks dat de vergunning onterecht was verstrekt door de gemeente Rotterdam oordeelde de rechter dat gezien de grote belangen de bouw en in gebruikmaken gewoon doorgang kon vinden. Ook een tweede vergunning voor het zelfde wordt verworpen door de rechtbank maar dat kwam die weer met z’ grote belangen. Toen het bedrijf met geld ging strooien was de zaak verloren. Bewoners konden planschade indienen en dat is merendeel toegekend. Maarja de herrie blijft! De zonlicht onderbreking (slagschaduw), herrie en afschuwelijk uitzicht is gewoon afgekocht.

    1. Het is de windmolenmaffia Ben! De vraag is nog altijd hoe betrouwbaar en efficient windenergie is. Hierbij de link van een onafhankelijk onderzoek in de VS https://www.strata.org/reliability-of-renewable-energy/wind/ Op Kythira is er voortschrijdend inzicht.Tien jaar geleden was 50% VOOR. Nu is 99% TEGEN. Eens kijken of we met 3000 bewoners + de burgemeester dit kunnen tegenhouden(diverse advocaten worden ingeschakeld). Ondertussen wordt er gewerkt aan een alternatief plan. Voor Kythira zelf voldoen 7 windmolens. Dit pad hadden we al veel eerder moeten inslaan. Het enige positieve nu is dat er veel samenwerking is, de neuzen staan dezelfde kant op. Wordt vervolgd.

     1. Windmolens op Kythira ? Ik wist niet wat ik las. Kan dan niets onaangetast blijven. Zo’n schitterend eiland. Maar ja, het levert veel geld op en dat is belangrijk.
      Hier voor de kust van Walcheren staat ook een windmolenparkpark in zee. Ontzettend veel onderhoud ook en als daar op een gegeven moment het geld voor ontbreekt bljjft de zooi in zee liggen. Wat voor veel vervuiling zal zorgen.
      Ik hoop dat de plannen om windmolens op Kythira te zetten niet doorgaan en wens jullie veel succes.

 2. En zo gebeurt er altijd wel iets om je zorgen over te maken. In deze corona tijd, dat kwam er meteen achteraan, hebben we wel tijd om ons te verdiepen in de wereld van Groene Energie en ons daar een mening over te vormen. Samen met nog een aantal eilanders. Mbv een website, presentaties, pamfletten etc gaan we binnenkort het hele eiland over. Wordt vervolgd!!! groetjes Anita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.