Griekenland 1821 – 2021

 

We blikken even vooruit. Naar 25 maart 2021. Want dat gaat een feestelijke dag worden voor heel Griekenland. Onafhankelijkheidsdag voor alle Grieken wereldwijd!

De voorbereidingen voor dit jubileum jaar, het blijft niet bij één dagje, zijn gestart ver voor de uitbraak van corona wereldwijd. En zeker vóór de fanatieke zoektocht van Turkije naar gas- en olie voorraden in het Middellandse zee gebied eerder dit jaar. En dan vooral rond de Griekse eilanden voor de kust van Turkije. De spanningen tussen beide landen lopen hoog op. Mede ook door de migranten die al jaren de oversteek van Turkije naar Griekenland proberen te maken. Met alle gevolgen van dien. Waar gaat dit naartoe? Een oorlog? Af en toe drijft zo’n krantenkop naar de oppervlakte. En juist Griekenland 1821 – 2021 gaat over 200 jaar bevrijding van de Ottomaans Turkse bezetter. De verhouding tussen Griekenland en Turkije ná 1821 kenmerkt zich door diverse heftige conflicten. Lees hier een stukje geschiedenis in een notendop.

Het lied ‘As kratisoen i hori’ – (Laat de dansen doorgaan) is gekozen vanwege de nogal roerige Griekse geschiedenis. Ook met buurland Turkije. De organisatie van Greece 2021: ‘We  kozen voor dit lied omdat het onze gemeenschappelijke reis op unieke wijze beschrijft’ aldus de president van Greece 2021, mevr Angelopoulos-Daskalaki.

De reis van de Grieken gaat door en ze zullen blijven zingen en dansen en genieten van het leven. Misschien juist in deze tijd de allerbeste keuze??? In dit zeer vreemde corona jaar is Griekenland nog eens extra zwaar getroffen op financieel economisch vlak.

Hoop doet leven!

Veel plezier met deze video clip, speciaal gemaakt voor Griekenland 1821 – 2021.

 

 

Anita

 

4 gedachten over “Griekenland 1821 – 2021

 1. Wat een mooie videoclip. Volgend jaar een bijzonder jaar voor de Grieken.
  Hopelijk een goed jaar, een vrij jaar.
  Met alle beperkingen, zorgen die er nu wereldwijd zijn is dat toch wat we willen.
  Anita en Albert het allerbeste !
  Hartelijke groet van Margriet

  1. Dank je wel Margriet, voor jou ook het allerbeste en een gezond en vrij jaar! Zonnige groetjes Albert&Anita

 2. Prachtig prachtig Anita. Als je dit hoort en ziet wil je toch ook mee zingen en dansen en Griek zijn?? 25 maart 2021 schrijf ik in de agenda.

  Groeten uit Hoofddorp,
  Richard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.