Hoe is het op Kythira?

 

Hoe is het op Kythira? Die vraag komt vaker dan ooit binnen via de mail, whatsapp, messenger, viber en alle andere bereikbaarheids appjes. Nou op ‘ons’ Griekse eilandje Kythira is het heel goed want geen corona! Mondkapjes zijn verplicht in openbare gelegenheden en we doen allemaal ons best om afstand bewaren. In het zonnige en warme klimaat op een Grieks eiland is het logisch om afspraken zo veel mogelijk buiten te houden. In dat opzicht hebben we het hier een stuk gemakkelijker dan in de koelere landen. Die vrijheid is pure luxe, dat beseffen we als geen ander.

 

Corona virus Europa
Griekenland kleurt mooi groen. Kythira staat op oranje maar dat heeft alleen maar te maken met het feit dat wij onder de gemeente Attica vallen en dus inclusief Athene (met 5 miljoen inwoners wel besmettingen). Voor een verdere uitleg van dit kaartje verwijs ik je naar European Center for Disease Control and Prevention (ECDC).

 

Na een flinke regenbui eind september lijkt het hier wel lente. Met prachtige najaarsbloemen en groen gras en zelfs de perenboom staat weer in bloei. En vroeger dan dat wij ons kunnen herinneren van de afgelopen jaren: de olijvenpluk is begonnen op Kythira. Door de regen en de warmte zien de olijven er dik en gezond uit. Vanaf 23 oktober gaan wij zelf van start. In sterk afgeslankte groepsvorm.

Met pijn in ons hart hebben we half september besloten om de olijf-pluk-weken niet door te laten gaan. Vanwege de stijgende corona besmettingen kwamen er diverse annuleringen binnen. En vooral heel veel twijfel gevallen. Mogen we wel of niet komen? Testen ja of nee? Moeten we in quarantaine als we terugkomen? En nog vele andere vragen.

Wie weet wat er over een maand gaat gebeuren? Wij niet. Al die onzekerheden maken het toeleven naar een olijf-pluk-week-vakantie-op-Kythira er niet leuker op. Dus hebben wij de knoop doorgehakt. De olijf-pluk-weken 2020 gaan niet door.

 

Hoe is het op Kythira?
Ochtendwandeling met gasten begin oktober. Gezonde olijfbomen met sappig groen gras aan de voetjes.

 

Het is heel sneu voor iedereen die zich hier zo op had verheugd. Het is niet anders lieve mensen. We gaan er gewoon van uit dat we in 2021 de 12e olijf-pluk-weken op Kythira kunnen organiseren. Wil je een keertje meedoen? Neem gerust een kijkje op onze website.

Blijf gezond en blijf vooral optimistisch.

Albert&Anita

**TIP: Kijk ook eens bij alle reportages van de afgelopen jaren. De eerste olijven pluk begon in 2008. Dat was toen de eerste keer voor ons allebei. Al hangend en plukkend in de olijfbomen ontstond het idee voor de olijf-pluk-weken op Kythira…

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.