Alle nieuwsberichten 2008

maart 2015, Kythira

Beste lezer,

Onderstaande nieuwsberichten komen van ons oude blog. Het verouderde blog. Het allereerste nieuwsbericht staat helemaal aan het eind. Om terug te kunnen lezen wat wij in het spannende emigratie jaar 2008 hebben meegemaakt scroll je naar beneden, dan begin je bij het begin. Omdat het allemaal korte verhaaltjes zijn, en hier en daar best grappig of herkenbare Griekse gekkigheden, hebben wij deze nieuwsberichten overgenomen in het vernieuwde blog. Opdat er niets verloren gaat.

In 2008 zijn we definitief geemigreerd, hebben we grond gekocht en is de bouw van het Guesthouse gestart, tevens is de renovatie van ons Eerste Griekse huis begonnen en waren we een zomer Beach Boy and Girl op het strand van Kapsali en nog heel veel meer… Uitgebreidere verhalen lees je onder de menu knop Van Emigratie tot Heden.

Albert&Anita

 

 

 

Een Gelukkig, Gezond en Groen 2009

Saturday, December 27, 2008, 04:49 PM


Het nieuwe jaar lonkt. Nog een paar dagen en dan is het turbulente jaar 2008 voorbij. Voor de hele wereld een heftig jaar. De financiële wereld op z’n kop. Het kan in 2009 toch alleen maar verbeteren? Of is dat schijnhoop?
Het enige wat wij, in ons micro-economietje, weten is dat wij in 2009 opengaan met Fos kai Choros. Zullen wij het redden om in augustus klaar te zijn voor de allereerste gasten?
In januari, rond de 20e, zit eerst de verhuizing naar ons eigen huis in de planning.
Op nog kortere termijn is het Oudejaarsavond. In Nederland altijd een speciale dag. Niet in het minst omdat Jacqueline dan jarig is en wij niet langs Assen kunnen zonder een gebakje te scoren. Om daarna in Apeldoorn bij Ingrid haar zalige zelfgebakken oliebollen te verorberen met (te) veel wijn. Op die eerste frisse, verwachtingsvolle dag van het nieuwe jaar werden ook altijd de families bezocht. Hoe zal dat op Kythira gaan? Als het net zo gezellig wordt als onze eerste Kerst op Kythira dan kan het niet meer stuk. Lang leve het internet-tijdperk waar wij nu in leven. Ontzettend bedankt voor alle hartverwarmende mailtjes, weblogberichtjes, kaartjes en sms’jes in 2008. Blijf ons volgen in 2009 want het wordt echt spannend in het nieuwe jaar.
Voor de echte Griekofielen die geen Grieks spreken Gelukkig Nieuwjaar op zijn Grieks is:
Chronia Polla of Kali Chronia of Kales Jiortes.
Albert&Anita

Velden vol groen in december


[ reactie toevoegen ] ( 4 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 497 )


KALA CHRISTOEJENNA – Zalig Kerstfeest

Wednesday, December 17, 2008, 07:49 PM

Vieren Grieken wel kerst? Een vaak gestelde vraag de afgelopen week.
Het is niet zo uitgebreid als in Nederland maar kerst wordt zeker gevierd. De kerstliederen of Kalanta lijken op West-Europese kerstliedjes. De kinderen zingen deze in ruil voor snoep of geld. De enige familiedag is 25 december met traditioneel gevulde kalkoen op het menu.
Dit jaar vieren wij Kerst op Kythira en er hangt zelfs kerstversiering langs de straat. Een paar jaar geleden was dat er zeker nog niet. De etalages van de winkels zijn veelal ook in kerstsferen omgetoverd. Bij binnenkomst in de, toch altijd al overvolle, supermarkt struikel je eerst over alle kerstengeltjes en kussens. De spulletjes zijn net allemaal even wat anders dan in Nederland en beslist niet zo overdadig. Het ”kerstgevoel” bij Albert en mij is er nu nog niet. Misschien komt dat volgende week wel als we stevig nadenken over het Kerstdiner. Met een stuk of 12 gaan we er een Internationale Eerste Kerstdag van maken.
Een kerstkaart uit Nederland viel vandaag wel op de mat(hing aan de deur zoals dat hier gaat), zo leuk. Dank jullie wel Jean en Ina. De chocoladeletters die we vorige week ontvingen van mijn ouders was ook al zo`n verrassing en vooral zo lekker(hollands). Wie verrast ons nog meer?

Hele fijne kerstdagen!
Albert&Anita

Link –> Quick time player


[ 6 reacties ] ( 1213 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 531 )


De olijvenpluk 

Sunday, December 7, 2008, 05:13 PM

Al jaren zijn wij grootgebruikers van olijfolie en is het nuttigen van een olijf bij een goed glas wijn een soort van eh hobby. Dat wij nog eens verslaafd zouden raken aan het plukken van olijven? Elk jaar weer in november!!!

Anita
[ 2 reacties ] ( 662 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 2.9 / 500 )

Een schitterende zonsondergang

Saturday, November 29, 2008, 06:54 PM

Na een prachtige, bijna, zomerse dag konden we nog nagenieten van een ademloze, de zon zakte letterlijk heel snel, zonsondergang.
Genomen in het Noorden bij Routsounas. 
[ 2 reacties ] ( 579 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 574 )


Windmolens vervolg
Friday, November 28, 2008, 05:51 PM

Het artikel uit Athens News is nu te vinden op ons weblog onder
Artikelen .

Anita
[ reactie toevoegen ] ( 16 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 519 )


De Windmolens cq Windturbines voor schone energie

Thursday, November 20, 2008, 04:45 PM

Weet je het nog? De Kythiriaanse toekomst: meer dan 200 windmolens van 150 meter hoogte.
Voor de details kun je naar naar onze weblogberichten van juli 2008 gaan.
Van een artikel in Athens News van 14 november waar wij blij van worden. De Griekse eilanden zijn toch iets minder interessant vanwege de beperkte ruimte, toerisme, natuur en veel cultuur(archeologische gebieden).
Of de bevolking in Noord-Griekenland en meerdere delen van het vaste land er ook zo over denken…
We houden de ontwikkelingen scherp in de gaten.

Albert&Anita


[ reactie toevoegen ] ( 219 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 495 )


De olijven hangen als trossen druiven aan de bomen 

Sunday, November 16, 2008, 06:03 PM

Die vragen er gewoon om om geplukt te worden en dat doen wij dan ook. Overigens is zo`n beetje heel Kythira olijven aan het plukken. Wij zijn nu een week bezig en hebben inmiddels al meer dan 125 kilo olijfjes, goed voor een kleine 25 kilo olijfolie. En we zijn er nog lang niet ik denk dat we het dubbele gaan plukken. Deze week brengen we de eerste lading naar de olijfpers. Dan hebben wij onze eigen olie. Inmiddels hebben we ook al onze eigen vis gevangen, samen met Takis in zijn bootje. Daar kunnen we 3 x van eten. De sinaasappelen plukken we van de prachtige boom van Mie en Fred(die wonen de komende maanden weer in Belgie). Zelfgekweekte pompoen eten we(op z`n Surinaams) bij Frank en Irene en verder staan er veel bomen waarvan de vruchten ongeplukt blijven hangen. Maar wij plukken die gewoon hoor. Midden oktober waren dat nog steeds de amandelen en vijgen en begin november de granaatappeltjes. Zo komt Jan Splinter door de winter. Dat mag ook wel want er wordt hard gewerkt met die 2 projecten van ons. Op sommige dagen zijn er wel 15 mensen op 1 dag voor ons aan het werk(degene die niet aan het olijven plukken zijn). De nota`s stromen ook binnen maar we kunnen wel zien waarvoor we die betalen. Er begint vorm te komen in de gebouwen.
Bij Project Frilingianika en Project Fos kai Choros vind je altijd recente foto`s.

Anita
[ 1 reactie ] ( 1025 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 500 )

 

Weer terug en er wordt gewerkt! 

Friday, October 24, 2008, 05:11 PM

Maandag 20 oktober kwamen we aan op Kythira. Direct zijn we vol goede moet gaan kijken hoe het er met de bouwprojecten voorstond. Tipota (=niets), alles stond er nog net zo bij als eind september voor ons vertrek naar Nederland. Moe en teleurgesteld hebben we alles op ons in laten werken.
Dinsdag de 21e begon de telefoon echter te rinkelen en na een paar dagen papieren invullen (alweer?) en met beide aannemers en architecten rond de tafel was het dan zover. De bouw van beide projecten is gestart.
Onderaan het kopje ‘Links’, aan de rechterkant van deze pagina zullen wij vanaf vandaag de voortgang van beide projecten gaan bijhouden.
Dat kan nu ook weer want we waren een maand afgesloten van ons internet. Gewoon 10 dagen te laat je telefoonnota betalen en je ligt er hier helemaal uit. De betaling gaat hier cash op het postkantoor of bij het telefoonbedrijf zelf. Wij zijn alleen gewend aan automatische incasso’s dus nota’s verdwijnen ongemerkt de grote stapel; nu dus niet meer!

Er wordt gewerkt in Frilingianika

Dinsdag de 21e; de graafmachine staat klaar en Albert legt uit


[ 3 reacties ] ( 1103 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 497 )


Alweer afscheid nemen

Sunday, October 19, 2008, 09:11 PM

Na 3 weken in Groningen vliegen we over een paar uur via Keulen naar Athene en van Athene naar Kythira. Na 3 weken hebben we voor ons gevoel ‘iedereen’ weer gezien en gesproken en…wederom afscheid genomen. Ook van ons huis in Groningen waar we de afgelopen 11 jaar met zo ontzettend veel plezier hebben gewoond. In Groningen maar ook op die speciale plek zo dichtbij het centrum met zicht op de Martinitoren. Om 19.00 uur hebben wij de deur gesloten en is ons huis klaar voor de nieuwe eigenaren. Maar niet voordat wij voor de zoveelste keer alle kasten en ruimtes nog eens hebben bekeken: Ons Huis. Toch even slikken en nog eens en nog eens….nu is het definitief.
Maar bij paps en mams in Assen is het nog even goed toeven. Het is er zalig warm en er staat een heerlijk maal klaar. Albert maakt nog even van de gelegenheid gebruik om een paar uur te slapen op het gigantische logeerbed. Dat is hard nodig want onze weerstand is met stip gedaald in Nederland. Beide zijn we al 2 weken verkouden. We pikken elke bacterie op die door de lucht vliegt.
Maandag gaan we meteen bij ons huisje kijken, spannend! en laten we weten hoe het er voor staat.

Anita

Afscheid nemen van ons straatje in Groningen

Ons uitzicht op de Nieuwe Kerk in Groningen in herfstsfeer

Een dagje Schiermonnikoog was een must en de zeehonden genoten net zoals wij


[ reactie toevoegen ] ( 90 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3.1 / 516 )


Dubbel Gevoel

Wednesday, October 8, 2008, 11:04 PM

Inmiddels zijn we anderhalve week in Nederland en het is heerlijk om familie en vrienden echt te zien en te spreken. Overdag zijn we met heel veel practische dingen in de weer, immers ons huis moet leeg en schoon zijn voor we weer naar huis gaan, naar Kythira. En de avonduren…die staan vol geboekt met schandalig lekkere etentjes bij al die lieve familieleden en vrienden. We worden verwend met culinaire lekkernijen en bovenal is het erg gezellig. Toen we van Kythira weggingen eind september waren we nieuwsgierig hoe het zal zijn om na 9 maanden terug te keren naar Nederland. De eerste indruk was: wat veel auto`s! en ze rijden zo keurig in strakke rijen over nog strakkere asfaltwegen. Daarna dachten we wat een regen en zo donker: wie doet het licht toch eens aan? En als we door het drukke maar gezellige Groningen lopen zijn we weer heel erg anoniem. Op Kythira kunnen wij(al niet meer) niet door een dorp of lopen of met de auto voortbewegen zonder een bekende tegen te komen.
Voor het overige is het net of we lange tijd op vakantie zijn geweest in Griekenland. De realiteit is dat het andersom het geval is; wij zijn op vakantie in Nederland. Het verlangen om nu terug te gaan naar Kythira is er zeker en is groot. De warme zon uiteraard. En hoe gaat het met onze kat? en hoe is het met de bouwerij? Sinds we van onze kat-oppas hebben vernomen dat alles goed gaat met Tipsie en alle wilde katjes die bij ons als wel bij onze kat-oppas zijn aangelopen is dat alvast een geruststelling. Wat er met de bouwerij gebeurd blijft wat vaag. Op onze ruine zit nog steeds geen dak, volgens onze kat-oppas. Volgens onze aannemer is hij in de Kamara bezig met de electriciteit. Dat is binnen dus dat kan niemand zien. Nou wij maken ons er hier in Nederland niet druk om, we zien het wel vanaf 20 oktober. We gaan nu weer genieten van deze korte maar erg leuke tijd in Nederland.

Anita

NB: hieronder de nota van de Griekse tandarts

Griekse tandarts Yannis heeft mij(Anita) een kies gevuld op Kythira. Nederlandse tandarts Hans was niet onder de indruk van deze ONE FEELING. Er zit nu weer een echte vulling in mijn kies.

 

Er zit beweging in onze projecten.

Thursday, September 25, 2008, 01:45 PM

Een paar dagen na ontvangst van onze bouwvergunning voor Frilingianika is men ook gaan graven op ons grote stuk grond. Hebben we 9 maanden gewacht op de bouwvergunning voor de 2 huisjes en dan denkt onze aannemer binnen 3 maanden de vergunning voor het grotere project te hebben?! In al zijn enthousiasme is hij alvast gestart.

[

We hebben ook een nieuw vriendinnetje; PiePie(dubbel griekse P). Ze zat op ons dak van de Kamara heel hard te piepen. We geven haar nu te eten en zo is ze niet meer bij ons weg te slaan. Omdat we vandaag naar Nederland gaan zorgen onze buren, Fred en Mie, voor zowel Tipsie als Piepie.

Albert&Anita

[ 1 reactie ] ( 861 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3.1 / 516 )


Kanie Krio! (het is koud)

Wednesday, September 24, 2008, 05:48 PM

Afgelopen zaterdag was het 14 graden en de hele dag regen…brrr. Te koud voor september. Henk en Wia en Dirk, een dag later, hebben we wel met het zonnetje erbij uit kunnen zwaaien. Bedankt voor jullie gezelligheid en Wia? smaakt de wijn al weer?

Ondertussen is ons ADSL uit de lucht en zitten we nu in een Kafeneon op een open wireless internet onze mail bij te werken. Want nieuws is er zeker. Onze bouwvergunning voor Frilingianika is binnen en maandag as gaat men echt beginnen. Geweldig allemaal maar wat wil het geval, de komende weken zijn wij in Nederland om daar ons huis leeg te maken en op te ruimen. Laten wij onze Griekse aannemer zijn gang gaan zonder ons toezicht? We hebben afgesproken dat hij het dak, de deur en de vloer gaat doen en pas verder gaat als wij terug zijn. Het lijkt ons een duidelijke afspraak maar hoe zien de Grieken dat?!

Tot gauw,
Albert&Anita

De bloei in september 
[ reactie toevoegen ] ( 77 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 506 )


Wat hebben wij gedaan deze zomer?

Tuesday, September 16, 2008, 10:35 AM

Over onze eerste zomer op Kythira, die voorbij vloog, lees je alles onder Zomerverhalen 2008.
De bouwvergunning van Frilingianika is er nog steeds niet omdat….weer veel “smoezen”. Wij worden er niet warm of koud meer van wat toch ook wel zijn voordelen heeft, gewoon rustig afwachten.

Anita ;) 
[ reactie toevoegen ] ( 113 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 520 )


TA PODILATA!

Sunday, September 7, 2008, 11:18 AM

oftewel: De Waterfietsen. Zaterdag 6 september was onze laatste werkdag met de waterfietsen en kano’s. Ze zijn allemaal al opgeruimd voor volgend jaar. We hebben er van genoten, van geleerd en vooral gezien hoe Grieken in een werksituatie met elkaar omgaan.
Vanochtend hebben we eerst heerlijk uitgeslapen en dat leek, en voelde nog meer, al een eeuwigheid geleden. Zeven dagen in de week werken zonder een dag vrij is wel iets waar ik onze Griekse baas enorm om bewonder. Panayotis zit zo vol energie en hij gaat maar door dag-in dag-uit en dat nog maar sinds 28 jaar…..
Het werk op het vliegveld heb ik (Anita) ook stopgezet. De komende weken komt er veel bezoek maar is ook de verwachting dat de bouw van Frilingianika gaat starten. Inmiddels hebben we een hele lange lijst van “Things To Do”.

Nog even mijn nieuwe telefoonnummer: 0030 69 82 95 40 34 (Grieks nummer).

groetjes
Anita


[ 2 reacties ] ( 607 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 2.9 / 527 )


Onze laatste dagen als Beach Boy and Girl

Tuesday, September 2, 2008, 09:26 AM

en als Life-Guards. Blijkt achteraf dat onze Griekse baas nog ergens een vaag dealtje had gesloten met de havenpolitie dat wij ook een oogje in het zeil zouden houden op alle badgasten. Wisten wij natuurlijk niets van, hoorden we gisteren pas voor het eerst. Stel je voor dat er iemand verdronken was. In ieder geval stoppen we pas zondag 7 september met de waterfietsen, ondanks dat het nu erg rustig is. Twee weken geleden hadden we nog een wachtlijst voor de verhuur nu zijn we blij als er iemand langs komt. Maar we houden `poli prozochi` en blijven over het water turen.
Een schildpad met een doorsnee van een meter hebben we al een paar keer voorbij zien zwemmen. Zo nu en dan steekt hij zijn hoofd (zo groot als een mensenhoofd) boven water en kijkt wat er op het strand gebeurd. Het schijnt overigens dat zijn grote broer ook in de baai rond zwemt. Hem hebben we echter nog niet mogen bewonderen.
We zijn inmiddels gewend aan het regelmatige uitvallen van de electriciteit en daarom hebben we als back-up een gaskookstel aangeschaft met bijbehorende gasfles. Onze buitengewoon aardige buurman George (Yiorgos) heeft geholpen bij het aansluiten. Nadat hij de gaskraan per ongeluk volledig opendraaiende in plaats van dicht zijn we we allen even heel hard naar buiten gerend, wel met de gaskraan weer dicht uiteraard.
Vanochtend zitten we voor de verandering eens zonder water in Frilingianika. Blijkt er een waterleiding gesprongen. Inmiddels is er een grote graafmachine gearriveerd om een handje te helpen bij het vinden van het euvel. Na een dag strand is een douche wel aangenaam we zullen het vanavond wel merken.
Waar we nog steeds op zitten te wachten is de laatste check van onze ruine in Frilingianika. Volgens onze aannemer gaat dit morgen 3 september gebeuren, echt waar!

Het toeristenseizoen loopt nu echt op zijn einde en ook alle Grieken en buitenlanders met vakantiehuizen op Kythira vertrekken nu. De meeste Grieken wonen nu in Australie of Athene maar zijn vaak geboren en opgegroeid op Kythira. Hierdoor zijn we inmiddels veel te weten gekomen over ons dorpje. Oorspronkelijk werd het dorp bewoond door de families Frilingos (de naamgevers van het dorp) en Notaras met hier en daar een verdwaalde Mavromati (zwart oog). Blijkt dat onze ruine vroeger een schoenmakerijtje was en het kruispunt voor ons huisje een gezellig pleintje waar dansfeesten werden gehouden. Een oud vrouwtje uit het dorp heeft zich nog eens met succes vastgeketend aan de oude pijnboom voor ons huis toen deze dreigde te worden omgehakt ter verbreding van de weg. Zo horen we steeds meer over het dorp en raken we er steeds meer aan gehecht. Dat wordt nog wat als we straks naar Pitsinades moeten….

Albert en Anita

NB: ons Nederlandse mobiele nummer 00 31 – 61 90 35 723
komt per 7 september te vervallen.

Als geheugensteuntje hieronder onze ruine 


[ 1 reactie ] ( 680 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 520 )

 

Allebei op het strand in Kapsali

Saturday, August 9, 2008, 06:56 PM

De hele week zijn we samen op het strand in Kapsali te vinden met de verhuur van de waterfietsen als een soort David Hasselhoff en Pamela Anderson (in hun goede tijd) inclusief verrekijker, brancard en reddingsboei. Dat is erg gezellig zo samen maar ook wel nodig want vanaf het moment dat we er zitten stromen de mensen langs om de fietsen te huren. Voornamelijk Grieken. In een week tijd is ons Grieks al weer een stuk beter. Ondertussen worden we dan uitgenodigd voor koffie’s en feestjes. Dit doen we ’s morgens vroeg of in de avonduren. Elke dag sjees ik ook nog van Zuid naar Noord om een paar uur te werken op het vliegveld voor de autoverhuur en weer terug om Albert bij te staan op het strand. Nu is dit allemaal heel goed te doen als we niet een baas hadden die er niet van houdt dat wij te veel met de klanten praten. Het liefst loopt hij, behalve op ons, ook nog te mopperen op de klanten (stel je voor dat je tevreden klanten hebt die terug willen komen). Verder is onze dagelijkse opdracht: ‘poli prozochi’ (veel aandacht cq voorzichtigheid) en we moeten continue naar de zee staren om de waterfietsen scherp in de gaten te houden. Hier wringt het af en toe maar na een week zijn we gewend aan deze Griekse werkgever(en hij is gelukkig niet de hele dag op het strand aanwezig). Hij spreekt geen Engels dus als hij wat onverstaanbaars in het Grieks gromt zeggen wij niets of roepen we ‘kala'(goed), ‘nai'(ja) of ‘endaksie'(ok).
Laten we het zo zeggen: onze ideeën over serviceverleing zijn totaal andere dan wat wij hier meemaken.

We lopen wel achter met het beantwoorden van al onze mail, geduld allemaal. Skypen doen we weer in september.

zonnige en warme groetjes
Anita en Albert


[ 4 reacties ] ( 708 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 539 )


Albert als Beach Boy

Sunday, August 3, 2008, 12:10 PM

Het is zover. Vandaag is Albert gestart met het werken op het strand van Kapsali: het verhuren van waterfietsen! Om 9 uur vanochtend is hij vertrokken. Om 11 uur belde hij om te vertellen dat het allemaal wel erg vaag was tot nu toe. De waterfietsen liggen klaar, zijn schoongemaakt en nu? Na een maand werken voor Panajotis ben ik een beetje gewend in het werken met/voor een Griek. Als ervaringsdeskundige weet ik dat ze niet uitblinken in communicatie. Het heeft geen zin vragen te stellen want antwoorden krijg je niet(of de verkeerde). Rustig afwachten is het beste want ieder moment kan er flink in het Grieks geschreeuwd worden en dan wordt er van alles van je verwacht: grigora, grigora(snel snel). Alleen wat(?!) is dan nog niet duidelijk. Het is een hele belevenis elke dag. Vanaf maandag help ik Albert op het strand en blijf ik op het vliegveld assisteren met de auto-verhuur. Het zijn drukke maar erg interessante tijden.
Anita

[ 1 reactie ] ( 573 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 569 )

 

Vervolg Windmolens

Friday, July 18, 2008, 11:53 AM

Als eerste willen we iedereen bedanken die inmiddels on-line handtekeningen hebben gezet. Elke zondagochtend zijn o.a. Albert en ik te vinden op de boerenmarkt in Potamos alwaar wij nog meer handtekeningen proberen te verzamelen. De meeste mensen, inclusief de Grieken zelf, vinden een paar windmolens niet zo erg. Maar dat houdt dan wel op bij een stuk of 10. Uit gesprekken en interviews met de burgemeester maken wij op dat hij hetzelfde standpunt heeft. Van oorsprong is hij archeoloog en ziet graag dat Kythira met de vele Byzantijnse kerkjes, pittoreske dorpen(66) en vele archeologische gebieden intact en oorspronkelijk blijft. We laten ons met woorden niet in slaap sussen want uiteindelijk beslist men in Athene.

Anita


Ondergaande zon bij Pitsinades met op de achtegrond de Mani
[ 1 reactie ] ( 606 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 2.9 / 621 )


Groene energie is geweldig! 

Tuesday, July 1, 2008, 10:51 AM

Maar overdrijven is ook een vak. De planning is om te beginnen met 80 windmolens met een hoogte van 120-150 meter. Op een eiland waar de hoogste berg 504 meter hoog is zal alleen al het visuele effect dus gigantisch zijn! Hieronder een realistische foto van het toekomstige aanzicht van de bekende badplaats Agia Pelagia. De bekabeling naar het eiland is een dusdanige grote investering dat er verwacht wordt dat als er eenmaal 80 zijn een uitbreiding naar maar liefst 225 windmolens onvermijdelijk zal zijn om de investering er uit te kunnen halen. Voor Kythira zelf zijn 3 windmolens al voldoende om het hele eiland van electriciteit te voorzien. Met aanleg van de molens wordt Kythira officieel een ‘industriele zone’ met alle andere kwalijke gevolgen van dien.
Waarom op Kythira: een belangrijke reden is dat Kythira maar 3000 kiesgerechtigden heeft en de overheid verwacht maar weinig weerstand van de bevolking. De politiek zit in een spagaat vanwege de druk vanuit Athene dus daar is weinig van te verwachten. Het zou eeuwig zonde zijn als een van de laatste echt authentieke Griekse eilanden op deze manier wordt bedorven.


[ 4 reacties ] ( 1014 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 597 )

 

De grond is gekocht

Wednesday, June 4, 2008, 03:11 PM

En waar? Midden op het eiland waar de mooiste stranden, grote en kleine Griekse dorpen gemakkelijk te bereiken zijn. Een plek waar vanaf je de zon ziet opkomen en ’s avonds in de zee ziet ondergaan.
Tussen Pitsinades en Aroniadika. Op bijgaand deelkaartje is de grond blauw gemaakt en zoals de Grieken zeggen: “Stekki mas”.

Na 2 maanden bakkeleien hebben we alle papieren die we nodig denken te hebben om te kunnen en mogen bouwen. Na 2 dagen met de advocaat en notaris te hebben doorgebracht is de grond van ons!

Albert&Anita 
[ 14 reacties ] ( 2692 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 638 )

 

Wat een mooie dag!

Monday, May 19, 2008, 11:47 AM

Het is maandagochtend, de zon schijnt volop, het is een graad of 23 en we zitten in ons eigen huisje in Frilingianika achter ons eigen :) internet!
Om dit te vieren eten we nu van die zalige zoete Griekse gebakjes.
Wat kan een mens toch blij zijn. Ok de verbouwing moet nog plaats vinden maar internet hebben we nu en het werkt nog snel ook.

Anita


[ 1 reactie ] ( 604 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 606 )


Bezoek uit Nederland!

Wednesday, May 7, 2008, 11:52 AM

Wat hebben wij de afgelopen week genoten van Jacco, Simone, Vera, Lotte en Niek. Samen geborreld, gegeten(aan lange tafels in de zon), bijgepraat, geknuffeld en heerlijk gezommen in zee. En niet te vergeten Jurrien en Martha die ook een week op Kythira hebben doorgebracht. Het was voor ons een erg relaxte en luxe week. Erg fijn dat ze allemaal enthousiast zijn over de plek waar wij willen bouwen. En ze hebben het eerste plan van onze architect gezien. Maar we kopen niets zonder de juiste informatie op papier. Iedereen is nu weer naar huis, naar Nederland, en vandaag is het meteen een bewolkte dag, dat na 1 hele week blauwe lucht en veel zon. Goed nieuws is dat deze week ons ADSL klaar ligt en dat wil zeggen dat we bijna ons eigen internet hebben. Onze monteur is nu voor een paar dagen in Athene, net nu, maar die paar dagen kunnen er nog wel bij.

Albert&Anita
[ 1 reactie ] ( 1998 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 616 )

 

De hoogste tijd voor een nieuw bericht!

Wednesday, April 23, 2008, 05:55 PM

Maar is er ook echt nieuws?? Albert is een jaar ouder. Ons Grieks gaat elke week weer beter. Onze harde schijf kan niet meer gemaakt worden, we hopen van harte wel dat de informatie teruggehaald kan worden. We leren steeds meer mensen kennen en dat is best handig. Neem bijvoorbeeld de grond die we hebben gekocht. Op 21 april zou de overdracht zijn maar we hebben het een maand vooruitgeschoven o) . We krijgen niet de juiste informatie op papier. Onze advocate is er mee bezig maar ook door de mensen hier worden we geinformeerd en geprikkeld om niet zonder meer akkoord te gaan met mondelinge informatie. We duiken zo steeds dieper in alle Griekse wetten en regels, die zijn er wel. Niet altijd leuk maar wel belangrijk. We wachten nog steeds op onze internetaansluiting, nu alleen nog ADSL, en de bouwvergunning van Frilingianika. Ach en wee horen we dan als we bellen/mailen met vrienden en familie. Toch ervaren wij dat hier anders dat is bijna niet uit te leggen. Verder staat hier het Orthodoxe Paasfeest voor de deur, dit weekend. We merken dat de drukte hierdoor toeneemt. Kythira op z`n paasbest!

Anita
[ 1 reactie ] ( 650 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 679 )

 

Het was me de verjaardag wel.

Wednesday, March 26, 2008, 12:03 PM

En dat is niet omdat ik 40 ben geworden. Wel omdat mijn(anita) ouders nauwelijks voet op Kythirese bodem hebben gezet of ze moesten al het besluit nemen om terug te keren. Door familie-omstandigheden is hun verblijf van 3 weken ineens ingekort naar maar 5 dagen. Zo jammer. De korte tijd die we samen hebben gehad is intensief benut en was heerlijk. In ieder geval hebben ze zelf kunnen waarnemen hoe het ons hier vergaat en dat is gewoon heel erg goed.
Ondertussen hebben wij op mijn verjaardag GROND GEKOCHT, wat een cadeau! Met dank aan pa en ma Snippe en de firma Bartels voor de `adviezen` reacties en luisterende oren. We houden het nog even spannend hoe, wat en waar want de komende weken gaat onze advocaat alle papieren checken. Als we dan een `go` krijgen melden we dat uiteraard zo snel mogelijk.
Anita

NB: bedankt voor alle kaarten(Marjan, Pascal,Beau die van jullie was het eerste hoor en Ingrid de slingers gebruiken we voor Albert op 4-4) mailtjes, telefoon en sms felicitaties, geweldig allemaal. 
[ 3 reacties ] ( 797 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3.1 / 657 )


De laatste foto als dertiger????

Wednesday, March 19, 2008, 06:43 PM

Morgen 20-3-2008 wordt Anita 40 jaar! De bedoeling was hieronder de laatste foto van haar als dertiger te plaatsen. Ondanks de welwillende hulp van alle medewerkers van het internetcafe is het niet gelukt. In ieder geval was het een foto van een stralende, bruine en relaxte Anita, volgens mij het absolute bewijs dat het Mediterrane klimaat en levenstijl de mens goed doet. :)

Uiteraard is iedereen van harte uitgenodigd om morgen even langs te komen ….. Maar als dat niet lukt (wat ik wel een beetje kan begrijpen) zou het leuk zijn als ze een heleboel e-mails ontvangt (of een berichtje op de weblog)! Geeft niet als ze wat te laat komen. Ze blijft nog wel een tijdje 40.

Voor nu kalinichta en tot horens!

Albert

Toch Gelukt! de laatste kiek als dertiger 


[ 6 reacties ] ( 1458 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 609 )


De eerste vergunning is binnen!

Thursday, March 13, 2008, 04:50 PM

Nadat we midden op straat werden aangehouden door een politieagent die ons vertelde dat de verblijfsvergunning klaar lag. Daar aangekomen was er toch nog een probleem…Hij kon geen kopie maken omdat de electriciteit weer eens was uitgevallen, de stakingen gaan door. Maar na even wachten floepte deze weer aan.
Dus vanaf vandaag is de verblijfsvergunning binnen!!! Nu kunnen we een auto gaan kopen.

groeten,
Albert&Anita
[ 4 reacties ] ( 2122 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 2.9 / 650 )


Soms zit het tegen!

Saturday, March 8, 2008, 09:59 AM

Als eerste zijn de stakingen van de Griekse ambtenaren verlengd met nog eens 1 maand. Voor ons betekent dit nog min. een maand langer wachten op de bouwvergunning en dan moet er nog gebouwd….De komende 2 maanden zitten we nog zeker in ons huurhuis. Onze verblijfsvergun-
ning laat hierdoor ook langer op zich wachten en we kunnen pas een auto kopen als we een verblijfsvergunning hebben. We maken zo onnodig extra kosten. De electricteit(ook stakingen) stopt er ook nog een paar uur per dag mee. Het weer is wat koeler en onstuimiger. Maar last but nog least, wel het allerergste, onze externe harde schijf is kapot…net op het moment dat Albert een back-up wil maken(ja Harm, je had ons nog zo gewaarschuwd). Duizenden foto`s zijn, in ieder geval door ons, niet meer terug te halen. We hebben de afgelopen weken het hele eiland rondgetoerd en gewandeld voor mooie plaatjes. We hadden er dik 100 geselecteerd voor jullie als lezer van onze site/weblog. Baal baal…we gaan proberen de foto`s terug te halen… Tot gauw met betere berichten.
Anita

NB: we gaan vandaag uitzoeken of we internet in ons huurhuis kunnen krijgen. Dan kunnen we jullie mailtjes sneller beantwoorden, weblog beter bijhouden en wat(nieuwe) foto`s zelf plaatsen. 
[ 1 reactie ] ( 568 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 628 )


Veilig gearriveerd!

Friday, February 22, 2008, 10:32 AM

Maandag 18 februari: Paniek! Alle vluchten naar Athene waren gecancelled ivm hevige sneeuwval. Aan het einde van de dag zagen we op internet dat er langzamerhand toch wat meer vluchten wel aankwamen op Athene dus op goed geluk zijn we dinsdagochtend om 3.00 uur zijn vertrokken richting Hamburg met onze kat Tipsie. Gebracht en uitgezwaaid door pa en ma Snippe(fantastisch)! Aan het einde van de dag waren we op Kythira. Tipsie heeft 2 dagen onder onze beddesprei gelegen en niet gegeten en gedronken. Vanochtend heeft hij een paar rondjes om het huisje gelopen dus dat komt helemaal goed. Het is hier prachtig weer voor Nederlandse begrippen wel te verstaan; veel zon dus.

Albert & Anita

[ 3 reacties ] ( 752 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 721 )

Athene

Saturday, February 21, 2009, 03:52 PM

Zes dagen zijn we in Athene geweest om te kijken naar keukeninrichtingen, hang- en sluitwerk, bedden en wat al niet meer voor ons Guesthouse. Athene, met zijn meer dan 5 miljoen inwoners, heeft veel te bieden en er is goed te onderhandelen. Dat er in 1 straat 3 winkels zitten onder een andere naam maar met dezelfde eigenaar blijkt bij het onderhandelen over de prijzen. De prijs werd wel steeds lager. Eind februari lees je er alles over. Ondertussen hebben we tijdens deze dagen dolfijnen gespot op de veerboot Neapoli-Kythira, hebben we in de sneeuw gereden op de Peleponessos, onze kat Tipsie was spoorloos en bij terugkomst staat(zie project Frilingianika) onze trap naar het dakterras er. Nu alleen nog een verfje aan de buitenkant.
Anita


[ reactie toevoegen ] ( 306 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 441 )


HELP! Wat is dit?

Monday, February 9, 2009, 04:31 PM

Nee, het is geen eng kythirees insect. Het is een lamp van de Groninger kunstenaar Wout Wessemius. Een jaar geleden met zorg ingepakt en meegenomen uit Nederland. Twaalf maanden lang stond het, met vele andere spullen, opgeslagen. De afgelopen week zijn we bezig geweest om veel spullen uit te pakken en een plek te geven in ons gerenoveerde huis in Frilingianika. Er is ook weer veel ingepakt, of we hebben te veel meegenomen of het huis is te klein…
Onze mobiele telefoons doen het niet vanwege de dikke muren. Onze vaste telefoonnummer is 0030 27360 38350 of skypen, lekker goedkoop en zo leuk.
Deze week de laatste foto`s van ons Eerste Eigen Griekse Huis.
Anita
[ 4 reacties ] ( 1123 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 451 )


De Verhuizing!

Tuesday, February 3, 2009, 05:42 PM

Het is zover deze week gaan we verhuizen naar ons Eerste Eigen Griekse Huis in Frilingianika. Lampen monteren, schoonmaken, kitten een heleboel kleine klusjes houden ons al 2 dagen bezig. Alle zin en onzin spullen die we een jaar geleden zorgvuldig(met hulp) hebben ingepakt komen nu weer tevoorschijn. De wasmachine heeft al proef gedraaid en met goed resultaat. Nu de vaatwasser nog. De deurtjes voor de koelkast en het vrieskastje pasten precies, te precies. De laden in de koelkast en vriezer konden we niet meer naar buiten trekken. Daar komt een nieuw frame voor. De leiding in de keuken lekt nog steeds, gebruiken ze die oude troep weer(grrr), maar dat zijn details. We gaan snel weer verder.
groet,
Anita


[ 1 reactie ] ( 463 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3.1 / 457 )


Zin in een Grieks eiland in 2009? 

Wednesday, January 21, 2009, 07:11 PM

In ons filmpje van 17 december hadden wij al aangekondigd dat in mei de oplevering van ons Guesthouse annex Bed&Breakfast plaats zal vinden.
Wij houden een slag om de arm. Onze planning is nu dat wij in juli dit jaar onze eerste zomergasten kunnen ontvangen. De bouw lijkt snel te gaan maar er moet nog heel veel werk gedaan worden. Ook na de oplevering. Heel erg spannend allemaal.
Om (geestelijk) te ontspannen, en om onze creativiteit extra te stimuleren, hangen wij al weer een paar dagen in de bomen. Olijven plukken dus. Het is zo leuk om te doen dat wij bedacht hebben om onze gasten de mogelijkheid te bieden om een aantal dagen olijven te komen plukken. Het echte Griekse eilandleven ondergaan, zeg maar. De start van de olijven pluk is eind oktober elk jaar.

Albert&Anita
[ 1 reactie ] ( 744 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 507 )


DE NIEUWJAARSKAARTEN ZIJN ER! 

Thursday, January 15, 2009, 05:56 PM

Eindelijk weer eens post! Met nog steeds kerst-en nieuwjaarswensen uit Nederland. Onze eigen, in Nederland gedrukte, nieuwjaarskaarten zaten er ook eindelijk bij. Na 1 dag schrijven en honderden kaarten verder zijn ze ook al weer retour naar Nederland.
Een nieuwjaarswens eind januari ontvangen is weer eens wat anders toch. ;)

groet
Anita
[ 1 reactie ] ( 2353 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3.1 / 492 )


Zaterdag 26 januari vertrekken we met een volgeladen auto naar Kythira. De totale reisduur zal 5 dagen zijn inclusief 2x een boottocht en we rijden door veel schitterende Europese landen.
De routebeschrijving vind je eind deze week in Januari 2008. In huis worden de kasten steeds leger, de verhuisdozen worden voller en stapelen zich op. Met een dosis gezonde spanning staan we te popelen om te vertrekken.


[ 1 reactie ] ( 1150 keer bekeken )   |  permalink  |  related link  |   ( 3 / 622 )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.