De kerk in Mitata

 

Wie wel eens op Kythira is geweest heeft zeker het dorp Mitata bezocht. Een van de oudste dorpen van het eiland. Als je op het dorpsplein staat heb je een schitterend breed uitzicht over de vallei van Paleopolis. Mitata is beroemd, en berucht, vanwege het jaarlijkse wijnfeest ergens in de eerste 10 dagen van augustus. Duizenden mensen komen er jaarlijks op af. Afgelopen zomer sprak ik een van de organisatoren. Het begon ca 25 jaar geleden met een overproductie van lokale wijn, zo vertelde ze mij, en als je niet genoeg afnemers hebt? nou dan organiseer je gewoon een feestje. Gratis wijn in overvloed en tot op de dag van vandaag is het jaarlijkse Mitata wijnfeest een iconisch moment in het midden van de zomer. Het feest is compleet met live muziek en heel veel traditionele Griekse dans waar iedereen aan mee mag en kan doen. Al onze Griekse gasten zijn er zeker te vinden. Toch bijzonder hoe een dorpsfeestje kan uitgroeien tot een groots evenement. Rondom het dorp Mitata vind je in rotswanden gebouwde kerkjes en diverse zwarte grotten. Dat waren perfecte schuilplekken tijdens het piraten tijdperk (ca 1500 nChr). Nu kun je er zo naar toe wandelen over een van de prachtige paden rond het dorp. De minder diepe grotten worden gebruikt als schaapskooi ‘mitato’. Meervoud ‘mitata. Nu weet je waar het dorp zijn naam aan te danken heeft.

 

De kerk van Mitata
Mitata gezien vanuit het dorp Aloizianika.

 

In 2006 (voordat wij op Kythira kwamen wonen) is het eiland getroffen door een zware aardbeving (6,9). Het Archeologisch Museum in Chora werd flink door elkaar geschud en was om die reden 9 jaar gesloten. De kerk in Mitata, en het dorpsplein, was er veel erger aan toe. Door de aardbeving ontstonden er scheuren in de kerk en wij weten niet beter of de klokkentorens staan náást de kerk. De kerk zelf biedt een aanblik van vergane glorie al is er in de loop der jaren al veel opgeruimd rondom de kerk, en is vorig jaar het dorpsplein opgeknapt. De kerk heeft een prominente plek en was vast het pronkstuk van Mitata. En ooit een ontmoetingsplek voor gelovigen én een centraal punt voor trouwerijen, doopdiensten en begrafenissen. Er hangt een sfeer van historie om en rond de kerk van Mitata.

 

De kerk in Mitata
Foto is van Tsirigo FM

 

De cenrale vraag die al jaren speelt is wanneer de kerk weer wordt opgeknapt. Na bijna twaalf jaar bakkeleien over hoe en wat, is de kogel door de kerk en zit er vooruitgang in de ontwikkelingen. Of eigenlijk, de hoogst kerkelijke bestuurder van Kythira heeft besloten om te beginnen met een aantal gedeeltelijke en noodzakelijke renovatiewerkzaamheden. Dát goede nieuws is op zondag drie december met een kerkdienst ingeluid, en met veel heil en zegen. De verwachting is dat men half december al kan beginnen met de werkzaamheden.

Fijn weekend!

Anita

 

De kerk in Mitata
De kerk staat goed in de steigers, foto is van Tsirigo FM.

 

Klik hier voor meer foto’s van de kerkdienst en de tekst in het Grieks.

 

5 gedachten over “De kerk in Mitata

  1. Schitterend, zo’n prachtig stuk geschiedenis zou nooit verloren mogen gaan. Nog een goede reden om weer terug te komen naar het prachtige eiland Kythira

  2. Goed bericht! De kerk van Mitata verdient het om weer opgeknapt te worden en om zo weer een mooi centrale plaats te krijgen in het culturele gebeuren daar. Gefeliciteerd!
    En inderdaad een extra reden om weer een reis te maken naar Kythira!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.