Waterverbruik

Het strand Routsonas, alleen per voet te bereiken, in November

 

Het werken ”op het land” is heerlijk, zie de olijvenpluk in 2008, maar wat als het land een poging doet ons te bewerken? Dan komen alle elementen even samen en denk je op z’n minst dat de Griekse Goden heel erg ontzet en kwaad zijn. Het waait niet meer, het stormt. De plastic tuintafel en stoelen, van ons huurappartement, vliegen door de lucht. De was ligt ergens honderd meter verderop in een tuin.
Het regent zo hard dat het water horizontaal tegen ons huisje aanslaat, en door alle kieren naar binnen stroomt. Hele stukken grond vallen van de hellingen naar beneden.
De donder en bliksem gaan de hele nacht onafgebroken door en zijn zo heftig dat wij regelmatig denken dat het huis van de buren instort? Een fijn idee dat onweer in combinatie met die traditionele Griekse wapening die uit het platte dak van ons huurhuisje steekt, ahum.
De wind, de regen, het onweer en het uitvallen van de elektriciteit doen ons besluiten om alle luiken te sluiten. De kaarsen gaan aan en we kruipen snel onder de warme dekens.


brrr koud en nat de ene dag



op blote voeten op het strand de andere dag


De volgende dag schijnt de zon weer, het is warm en Kythira ziet er schoon en opgeruimd uit.
Na zo’n regenbui is het gras weer een beetje groener. En alle mensen die alleen gebruik maken van hun eigen regenwaterput en niet zijn aangesloten op het stadswater, zijn heel blij. De watervoorraad is weer flink aangevuld.
We kwamen een stel tegen die een waterput hebben van 250 m3 dat wil zeggen 250.000 liter water. Nu waren ze allebei nogal fors. Ze drinken vast meer water’als ons. Ze hebben zeker meer meer water nodig om hun totale lichaamsoppervlak tov de onze te poetsen maar zoveel. Vanwege de bouw weten wij inmiddels veel meer over het waterverbruik per persoon (Nederlandse maatstaf) en dat is 135 liter per dag. Op jaarbasis gebruikt 1 persoon 49.275 liter (135 x 365) en voor 2 personen dus het dubbele, dan heeft dit stel genoeg voorraad. De grote vraag voor ons is: valt er zo veel water op Kythira dat een dergelijke put gevuld kan worden?
We verdiepen ons op dit moment in al dat waterverbruik om te bepalen hoe groot de septictank en de waterput voor de regenopvang moeten worden? En hoe staat het met de afwatering van ons landje? Zaken waar we ons in Nederland echt niet mee bezig hielden. Wat dacht je van de keuze van het verwarmingssysteem rekening houdend met de aanschafkosten en de verbruikskosten. En zijn we dan wel ‘groen’ bezig? Mooie foto’s maken voor ons weblog is leuk maar we hebben heel veel serieuze zaken te bespreken en uit te zoeken. We moeten het eigenlijk toch zelf doen want informatievoorziening is niet het sterkste punt van de Grieken.

Anita



Prachtige dorpjes om door te wandelen



In onze toekomstige ‘achtertuin’ in Pitsinades staat een kerkje met fresco’s, blootgesteld aan weer en wind. Deze bespatte fresco staat op de berg Skliri, naast het toekomstige guesthouse. Het kerkje is niet op slot, inmiddels vele wel, hier kun je even binnen kijken.  

 

Eén gedachte over “Waterverbruik

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.