Monemvasia en Elafonisos

Monemvasia
Dit is Monemvasia. Ooit zat het vast aan de Peloponessos. Door een aardbeving heel veel eeuwen geleden werd het een eilandje. Het is door een dijk weer verbonden waardoor het bereikbaar is per auto. Het oude vestingstadje zie je niet vanaf deze kant vanaf het vaste land en dát was ook precies de bedoeling.

 

Monemvasia
Verscholen achter de rots vind je dan dit.

 

Monemvasia
Een doolfhof van straatjes en prachtige mooie oude huizen…

 

Monemvasia
…en pleintjes. De auto laat je achter bij de indrukwekkende toegangpoort en je gaat te voet verder. Er is ook een bovenstad, daar leefden honderden jaren geleden de meest voorname en welgestelden bewoners. Die keken dus letterlijk neer op het werkvolk.

 

Monemvasia en Elafonisos
Het uitzicht van de bovenstad is fenomenaal. De kerk Agia Sophia, een overblijfsel van de Ottomaanse bezetter, domineert en is nog goed bewaard gebleven. Een wandeling naar boven is een aanrader.

 

Monemvasia en Elafonisos. Twee totaal verschillende Griekse eilandjes en allebei zijn ze een bezoekje meer dan waard. Het oude gedeelte van Monemvasia is een historisch Grieks stadje en Elafonisos een rommelig vissersdorpje.

Deze bijzondere en redelijk onbekende pareltjes liggen bij ons ‘om de hoek’ oftewel ‘aan de overkant’. Alhoewel, Elafonisos ligt precies tussen Kythira en de Peloponessos in. In juni 2020 bezochten wij beide plekjes. Dat ik er niet eerder over schreef heeft te maken met corona. Het voelde een beetje vreemd om over ons uitstapje te schrijven terwijl zo’n beetje de hele wereld op slot zat. Toentertijd. Nu zie ik het als een geweldig idee voor een Griekse vakantie uiteraard in combinatie met Kythira. Op avontuur in Griekenland!

 

 

Monemvasia
Zie daar er is een link met Kythira. Een commerciele en een kerkelijke, hoe kan dat ook anders…de Panagia Myrtidiotissa van Kythira is bekend in heel Griekenland

 

 

**Leestip: Reisverslag Dimitsana waar we ook al een kerkje van de Panagia Myrtidiotissa tegenkwamen

 

 

Monemvasia
De beroemde dichter Jiannis Ritsos is geboren in Monemvasia

 

 

Monemvasia
Op zo’n prachtig leeg plein wil ik ook wel vereeuwigd worden, zeker met dat gezellige katje aan mijn voeten.

 

Monemvasia
Wat hebben we weer heerlijk Grieks gegeten. Vegetarisch bovendien. Fava (spliterwtenpuree), marathopita (wilde venkeltaart), horta (wilde groente) en feta uit de oven

 

In 2020 was het terechte excuus dat we wel ‘naar de overkant’ moesten. Vanwege onze adoptie auto die al lang een Griekse APK had moeten ondergaan. De eigenaren van de auto zijn alleen in de zomer op Kythira de rest van het jaar wonen ze in Australië. Bij hun vertrek in de herfst van 2019 hadden we afgesproken dat wij de keuring zouden regelen. Belofte maakt schuld.

Net als op Kythira is er in Monemvasia geen APK oftewel KTEO keuringscentrum. Wel bij Sparta. Twee dagen alleen op en neer reizen voor een autokeuring is best zonde van alle tijd en geld. Aldus ontstond het idee om dit te combineren met een paar nachtjes Monemvasia. Wat ik nu schrijf is echt waar: wij arriveerden in Monemvasia als de allereerste gasten na die maandenlange lockdown. Een uniek moment. Er was een hotelletje open en een restaurantje. In zekere zin waanden wij ons alleen op de wereld in dit eeuwenoude ommuurde stadje. Dat was van korte duur want elke dag betraden meer en meer schoorvoetende toeristen het oude centrum.

 

Elafonisos
Een bizar blauwe zee op de veerboot naar Elafonisos

 

Elafonisos
Gearriveerd!!!!

 

Inmiddels was de auto goedgekeurd en besloten wij terug te rijden naar Neapolis om de veerboot naar Kythira te nemen. We plakten er nog een nachtje achteraan. Het is juni, het is prachtig weer en we zijn op vakantie in Griekenland! We hadden al eerder besloten om pas eind juni open te gaan met het guesthouse. Kortom wij grepen deze tweede kans met beide handen aan.

 

Elafonisos
De haven en het hoofdstadje van Elafonisos

 

Het eilandje Elafonisos was de plek bij uitstek op onze route. Gelegen tussen Neapolis en Kythira en bekend vanwege de mooiste stranden van heel Griekenland. Dat wilden wij met eigen ogen zien en beleven. De veerboot, vertrek Pounta, bracht ons in 30 minuten naar de haven van Elafonisos. Al schommelend op die helderblauwe zee waanden wij ons ergens in de Malediven (zijn we ooit geweest), alleen dan nog een beetje mooier. En schoner. En geen haaien…

 

Elafonisos
Zacht zandstrand en de zee zo zo blauw…Vanaf dit strand kijk je naar de oostzijde van Kythira.

 

Elafonisos is heel klein en erg toeristisch. Het enige stadje is niet mooi, wel karakteristiek. Maar ja hoe kan dat ook anders na die dagen in het uitzonderlijke mooie Monemvasia. Elafonisos is totaal iets anders. Ook daar zijn we dol op.

Reizen door Griekenland is makkelijk en leuk en voor ons even op haar mooist in een weekje ‘aan de overkant’. Monemvasia en/of Elafonisos zijn buitengewoon buitengewoon goed te combineren met Kythira. Een dagtripje vanaf Kythira naar Elafonisos met een boot inclusief kapitein kan ook.

En je weet het mocht je meer willen weten stuur me dan gerust een berichtje anita@eengriekseiland.nl

Zonnige groetjes, Anita

**Leestip: reisverslag 65+ met de auto van Assen naar Kythira

 

Elafonisos
In juni 2020 was het vanwege corona niet toeristisch, het strand en de zee waren even helemaal van ons.

2 gedachten over “Monemvasia en Elafonisos

 1. Hoi Anita
  Klopt wat je vertelde we hebben het geluk gehad dat we allebei de eilandjes hebben bezocht met zeilboot.De klim naar boven Monemvasia
  is pittig goeie schoenen en vroeg op pad is beter.We hebben achter de rotsen bij Elafonisos geankerd(flotiila 1996 sunsail
  Op het strand nog strafbal gedaan veel lol gehad.
  En ja Kytira verschillende keren bezocht mooi eiland en bijzonder vriendelijke mensen misschien komen we er nog een keer.
  Groetjes uit een zonnig maar fris Nederland
  carla

 2. Hallo Carla, dank voor je reactie en fijn dat jullie ook zo hebben genoten van beide, nee van alledrie de eilanden. Inclusief Kythira ;-). Griekse groetjes, Anita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.