Dimitsana

Vanaf het hoogste puntje in Dimitsana in Arcadia

 

De Griekse bergdorpen Dimitsana en Stemnitsa in het hart van de Peloponnesos hebben wij in ons hart gesloten. Wat zijn ze mooi en bijzonder. In februari verbleven wij vijf dagen in het mooiste dorp: Dimitsana. Andere prachtige bergdorpen die wij gezien hebben zijn Vytina, Karytena, Elliniko, Zygovisti en Zatouna. In deze tijd van het jaar zit het er in de weekenden vol met voornamelijk Griekse toeristen. Met name op zondag was het in Dimitsana zo druk dat er sprake was van file vorming van auto’s. Op dinsdag en woensdag is het er een stuk rustiger en maakt iedereen  zich op voor het volgende drukke weekend, aldus Elena van boutique hotel Metheksis waar wij verbleven.

 

 

Stemnitsa
Op het hoogste puntje in Stemnitsa

 

De weekend bezoekers komen voor een paar nachtjes over uit veelal Athene. Om te genieten van de frisse lucht en groene omgeving én het heerlijke eten in de bergrestaurantjes. Veel ambachtelijke winkeltjes waren open en je verlaat het dorp niet zonder een aantal traditionele produkten in te slaan. De verleiding is te groot. Even buiten het dorp is een prachtige wandelroute langs delen van de Lousios rivier, omringd door het water en oude boogbruggen is het sprookjesachtig te noemen. Het indrukwekkende en gerestaureerde ‘open-air-water-power-museum’ laat grandioos zien wat de kracht van water kon betekenen voor de bevolking destijds. Via een leerlooierij, naar de ‘raki’ én voor het maken van…buskruit! Sinds een paar jaar is er in Arcadia, zo heet deze landstreek, een prachtig wandelpad uitgezet die maar liefst negen dorpen met elkaar verbindt: ’the Menalon trail’ is maar liefst 75 km lang.

 

Lousios River
Een wandeling langs de Lousios rivier, leuk voor kayakken enzo

 

We hadden ook zo’n zin in een weekje vakantie (post-corona). Al een paar jaar stond Dimitsana bovenaan ons lijstje én we konden het gemakkelijk combineren met een doktersbezoek in Sparta. Albert had een gaatje in zijn trommelvlies (mei 2021) en wilde hier nog eens naar laten kijken en zich laten adviseren door dezelfde arts die hij vorig jaar in Sparta had bezocht. Wonder boven wonder is zijn trommelvlies dichtgegroeid. Bizar, dat vond de KNO arts ook. In het drukke Sparta waren we dus snel klaar toch presteerden we het om een Kytheriaanse kennis, vanwege een scheiding is ze terugverhuisd naar haar geboortestad, tegen het lijf te lopen en een koffietje met haar te drinken.

 

Dimitsana
Net even buiten het dorp Dimitsana ligt het kerkje Panagia Mirtidiotissa van Kythira.

 

Het was sowieso een vakantie met bijzondere momenten. Tijdens een wandeling waren we van de route afgedwaald en ineens doemde daar dit kerkje op. Er hangt een groot plakkaat boven de deur dus de naam van het kerkje is niet te missen, tot onze verrassing staat er geschreven: ‘Panagia Myrtidiotissa van Kythira’. Wat doet dit kerkje hier? Volgens een dorpeling was er ca 50 jaar geleden een leraar geweest, een zekere Kassimatis, die zou dit hebben geschonken aan de gemeenschap. Maar waarom? De naam Kassimatis komt veel voor op Kythira dus we gaan zeker nog uitvogelen wie hier meer vanaf weet.

 

Dimitsana
Een gemiddeld herenhuis in Dimitsana

 

In het dorp Dimitsana met al zijn imposante, statige en goed onderhouden herenhuizen hebben door de eeuwen heen diverse Griekse geleerden en bekendheden gewoond. Overal hangen subtiele bordjes met tekst en uitleg in het Grieks en Engels bij de door hen toen bewoonde huizen. Er is nog een connectie met Kythira en die komt van de verzetsstrijder Kolokotronis (1770 – 1843). Hij heeft hier tijden rondgestruind met zijn volgelingen en dappere strijders tegen de Ottomaanse overheersing (1453 – 1821). Het was toen een afgelegen veilig oord en niet onbelangrijk: Dimitsana kon buskruit maken. Elk jaar op 25 maart (1821) wordt deze onafhankelijkheidsdag groots gevierd in Griekenland. Ook op Kythira, en een buste van Kolokotronis vind je langs de weg naar Diakofti.

Een andere grote Griekse bekendheid die in 1968 en 1969 in buurdorp Zatouna heeft gewoond was de componist Mikis Theodorakis. Hij was er niet uit vrije wil, maar was hier naartoe verbannen omdat hij in opstand kwam tegen de militaire junta (1967 – 1974).

 

Zatouna
Foto van het internet, Mikis Theodorakis met zijn gezin in Zatouna 1968 en 1969 als banneling

 

En dan nog iemand veel dichter bij huis die Dimitsana op haar duimpje kent is onze buurvrouw Panajiota. Blijkt haar man, die wij nooit hebben gekend omdat hij al vele jaren geleden is overleden, hier te zijn geboren. Toen ze ons belde liepen wij net door Dimitsana te wandelen en kon ze ons het een en ander vertellen alsof ze er gisteren nog was geweest. Of we toevallig in het guesthouse bij Dora logeerden? En dat er nog een foto hing van haar man in het museum voor de kerk van Agia Kiriaki. Dus wij op pad naar het museum. Het museum bleek ook nog de bibliotheek te zijn en stond propvol unieke stukken en massa’s boeken. Helaas hebben we de foto hebben niet kunnen vinden, wel een mooie kaarsenstandaard in een van de toeristenwinkeltjes met Dimitsana erop geschilderd. De buuf is er verrukt van.

 

Kardamyli
Een deel van Kardamyli, in deze vallei staat het huis van Patrick Leigh Fermor.

 

De bergdorpen liggen op zo’n 1000 meter boven zeeniveau. Wij namen de veerboot van Kythira naar Gythion en verbleven eerst twee nachten in Kardamyli. Een dorpje aan de kust onder Kalamata. Regelmatig hoor ik gasten enthousiast vertellen over Kardamyli dat wilde ik met eigen ogen eens zien. Ook de boeken van de inmiddels overleden Engelse schrijver Patrick Leigh Fermor, de beroemde Griekofiel met een huis in Kardamyli, spreken tot de verbeelding. De oude stad Kardamyli is mooi, met het indrukwekkende kasteel waar ze een heel leuk museum van hebben gemaakt. Voornamelijk hier zie en proef je de rijkdom van weleer.

 

Kalamata
Kalamata, met de voetjes in het zand!

 

Via Kalamata zijn we de bergen in gereden. Maar eerst een bezoek aan deze verrassend opgeruimde, met een plukje groen op de juiste plekken, energieke en vooral heel erg platte stad met zijn jaloersmakende lange kustlijn. Het was een stralende dag, er waren een aantal mensen aan het zwemmen in zee en wij keken toe onder het genot van een glaasje wijn en mezze. Nadien zijn we het kasteel in de oude stad nog gaan bezoeken maar het was eigenlijk te warm, we vervolgden snel onze tocht naar de hoger gelegen en koelere bergen.

Het was een geweldig rondje Kythira – Gythion – Kardamyli – Kalamata – Dimitsana – Gythion – Kythira. Mocht je je Kythira vakantie eens willen combineren met deze dorpjes of steden, vraag ons er gerust naar.

*ga direct naar het contactformulier

*kijk snel op onze website – een Grieks eiland  

Griekenland blijft ons elke keer weer verbazen en verrassen.

Albert&Anita

 

*Klik op de foto voor een vergroting en voor een extra vergroting op het icoontje in de rechterbovenhoek. 

 

 

 

10 gedachten over “Dimitsana

  1. Alweer een boeiend reisverhaal en wat een schitterende foto’s! Dat gaan we in de toekomst zeker ook combineren met een verblijf op Kythira?. Kardamyli hebben we al bezocht en ook het huis van Patrick Leigh Fermor (in 2017 toen het nog volop in restauratie was). Prachtig! Jullie batterijtjes zijn opgeladen voor het zomerseizoen. Groetjes ?

    1. Dank je wel! Het was een echte vakantie. Heerlijk was het om even dat vakantiegevoel te ervaren, dat was lang geleden. Tot snel, tot op Kythira, zonnige groetjes XX

    2. Wat superleuk om jullie blog te lezen. Wij hebben een paar jaar geleden ook twee weken genoten van een vakantie op de Peloponnesos en verbleven in Kardamyli. Echt geweldig. Hopen volgend jaar, als we weer bij jullie komen logeren, het te kunnen combineren met de Peloponnesos.

      1. Dank je wel Ida, een briljant plan om Kythira met de Peloponnesos te combineren. Het is allemaal erg gemakkelijk en zeker super leuk met de veerboot enzo. Nou tot volgend jaar dan maar Ida!!

  2. Wat een geweldig verhaal over jullie verdiende vakantie! Heerlijk, dat het eindelijk weer kon. Dat jullie hebben genoten spat van de foto’s af!
    Heel veel liefs en hopelijk tot de olijvenpluk (met nieuwe heup, waarop ik trouwens nog een aantal maanden moet wachten ?

    1. Tot in november Christina! Met een nieuwe heup, we blijven duimen voor je dat je heel snel aan de beurt bent. lieve groetjes X

  3. Weer zo mooi om te lezen.. Romy en ik zijn blij dat jullie er zo van genoten hebben! Zelf eens genieten ipv anderen te laten genieten… To in mei ?

  4. Fijn dat jullie heerlijk hebben genoten en inderdaad welverdiend! Mooie foto’s van een prachtig gebied. Op naar een mooi seizoen, take care! ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.