Noord, Oost, Zuid, West

Wat zijn jouw vakantiewensen, -verwachtingen, -idealen?


Na bijna drie jaar ervaring, als Guesthouse eigenaren, gastvrouw en -heer hebben we ontzettend veel verschillende en vooral erg veel leuke mensen te gast gehad. Jong en oud(80+), veel stellen, gezin of alleenstaand, sporters (met trimschoenen in de bagage) of juist lekker luierende gasten. Ze komen van over de hele wereld. Kythira is wat dat betreft een internationaal eiland maar waarschijnlijk geldt dat voor veel Griekse eilanden.
Hoe komen ze dan bij ons terecht? Dat is een vraag die velen bezighoudt en voor ons is het altijd weer een verrassing als we ineens een mail ontvangen voor een reservering van een Thais stel of een Russisch gezin. Uiteraard worden wij vaak gevonden via internet. Google op ‘Kythira’ en plop wij verschijnen in beeld. Maar dat is toch wel heel gericht zoeken want wie heeft er nu van Kythira gehoord?

Wellicht dat een familielid of kennis ooit van Kythira heeft gehoord, er is geweest of er zelfs heeft gewoond en het als tip doorgeeft. In Amerika maar vooral in Australie wonen maar liefst 60.000 mensen met Kythiriaans bloed in hun aderen. Meestal zijn ze nog nooit in Griekenland geweest maar voelen zich wel sterk betrokken bij het eiland en volgen alles wat er op het eiland gebeurt (www.kythera-family.net). In de zomer ontmoeten wij veel van deze ‘Kangoeroe-Kythirianen’ en weer thuisgekomen zijn ze vaak een wandelende reclamezuil voor ons en het eiland. Mond-op-mond reclame is volgens ons nog altijd een zeer belangrijke schakel. Meer dan de helft van onze gasten blijkt door iemand anders te zijn getipt.

 

Begin mei, volle maan. Dit is op het strand van Platia Ammos ad noordoostkust.

 

 

Naast de normale vluchten op Kythira vliegt van april t/m oktober Transavia als charter rechtstreeks van Amsterdam naar Kythira (met tussenstop op Zakynthos). Tot aan vorig jaar was het de enige charter maar sinds dit jaar is er ook een Deense. De vliegtuigstoelen van Transavia zijn allemaal ingehuurd door reisorganisatie Ross Holidays. Zij leveren een all-inn pakket bestaande uit een vlucht in combinatie met een van de door hun ‘ingekochte’ accommodaties. Logisch. Vaak wordt ons gevraagd of wij Ross Holidays als een concurrent zien. Dit vinden wij zeker niet. We merken juist dat het elkaar versterkt. Ross maakt ook veel goede promotie voor Kythira en daar is iedereen bij gebaat. Soms hebben we gasten die bij ons verblijven maar het eiland ontdekt hebben via Ross en andersom als wij vol zitten verwijzen we mensen ook vaak door naar Ross. Onze eerste vakantie naar Kythira in 2004 was met Ross Holidays. Zo hebben wij het eiland ook ontdekt en in ons hart gesloten.

Een zwarte wesp, een leemwesp zo leert mij wikipedia, bouwt een nest van steentjes en zand/leem. Elke dag komt er een klein pijpje bij.

Wat we ook gemerkt hebben in de afgelopen 2 jaar is dat onze gasten in juni t/m augustus de echte zonaanbidders zijn. Het kan dan ook zo warm zijn dat je maar één ding wilt; naar het strand en afkoelen in zee. Eind augustus is het zeewater voor de kust vaak ruim boven de 25 graden. Echt afkoelen is er dan niet meer bij maar een verfrissing is het wel. In de zomer zijn er ook veel Italiaanse en Griekse families die meteen voor 3 of 4 weken boeken. Hadden we vorig jaar de hele maand augustus een Franse vriendengroep, dit jaar komen een aantal bevriende Italiaanse families naar het guesthouse. De groep blijkt steeds groter te worden. Telkens komen er weer telefoontjes van andere vrienden die ook graag willen komen. Met vier appartementen zit het natuurlijk snel vol. Voor alle andere vrienden hebben we inmiddels onderdak gevonden in de dorpjes om ons heen. Er zijn nog meer prachtige accommodaties in Aroniadika en Pitsinades. Daar zitten wij dan precies tussenin.

 

 

Altijd een spectaculair gezicht, de opkomende mist uit de zee die langzaam over het eiland trekt en op de foto het dorpje Perlengkianika lijkt te gaan bedekken. Zo snel als het komt zo snel gaat het, meestal, ook weer. De prevenza heet dit natuurverschijnsel.

 

In alle andere maanden, van september t/m mei, komt de wat actievere gast langs. Om te wandelen, te fietsen (we hebben er twee te leen), te scooteren en natuurlijk om af en toe te zwemmen, ook in maart of december. Men komt ook om lekker te eten (over de Griekse/Kythiriaanse keuken een volgende keer meer).
Kythira is bij uitstek een eiland om te ontdekken. Het schreeuwt gewoon om een afwisselend dagprogramma. Hoe leuk kun je je vakantie maken?

 

 

 

Hele dagtochten, per auto, fiets, scooter of wandelend, zijn te maken naar het groene Noorden , net achter Gerakari.

Wandelen naar de vuurtoren. Misschien is de wachter er wel voor een rondleiding.

 

 
Het glooiende Zuiden met de vele cypressen doet hier en daar Toscaans aan. Door het fotogenieke Chora kun je uren wandelen.

 

 

Hieronder een impressie van een wandeling door de smalle straatjes van Chora


 


 

Kapsali in zicht, daar wandelen we naartoe.

 

We pakken nog even een bloemetje mee.

 

Met de Venetiaans burcht op de achtergrond, beetje klauterwerk.

 

Wat kruip- en sluip.

 

Pfff even uitrusten samen met de fotograaf.

 

De ruigere rotsige westkant heeft zijn geheel eigen charme. Achter het dorpje Drimonas rijd je de berg over en beland je ineens in een totaal ander landschap. Het belangrijkste klooster van Kythira, Mirtidiotissa is hier ook te vinden. 

Een ander prachtig klooster is Kosmas en Damianos. Wij hadden het geluk dat de deur open was en papa Petros ons uitnodigde om een tsipoura te drinken.

 


 


 

 

 

 Er groeit toch nog wat op de rotsen, hier kleine orchideetjes, Ophrys.


 


 


 

 

Het lieflijke Oosten , Paleopolis en omgeving heeft prachtige stranden en het beste klimaat van het eiland. Eén van onze favoriete plekken en we zijn er met de auto in 15 minuten.


Wilde geiten komen we vaak tegen op de weg richting Paleopolis.Daarom badderen we hier graag.Af en toe komt er iemand kiten. Het ziet er stoer uit.
 


 

De haven in Agia Pelagia begin april.Al in maart kunnen we heerlijk lunchen aan zee. Afhankelijk hoe de wind waait wordt dit Avlemonas, Kapsali of Agia Pelagia.


Op de familie kat na is het dan heerlijk rustig

 

Het middenstuk , het plateau, verbindt alle windrichtingen en heeft zijn aantrekkingskracht doordat je al autorijdend de vele traditionele dorpjes passeert. Zet de auto of scooter aan de kant en dwaal eens door de dorpjes. Dat zorgt vaak voor verrassende ontmoetingen, met dier of mens, prachtige foto’s en een dorp komt dan echt tot leven. Want hoe verlaten het er ook uit ziet, overal wonen mensen.

 De watervallen en watermolens in Milopotamos. 

Wij duiken de natuur in op zoek naar paadjes die leiden naar… 

We passeren dan vaak een oude dorsvloer. Aloni in het Grieks. 

Mooie oude torens…(op de achtergrond)

 En ineens hebben we dan zicht op Mitata van een heel andere kant.

 

Vakantie vieren op Kythira is vooral van maart tot en met mei een lust voor oog en neus vanwege de vele bloemen en kruiden. Een heerlijk groentegerecht, Chorta, wordt in het voorjaar vers geplukt, kort gekookt en vervolgens geserveerd met een beetje olijfolie en peper en zout. Chorta is eigenlijk de verzamelnaam voor ruim 70 soorten wilde groente. Als je in het voor- of najaar een Griek met het hoofd naar beneden in de berm ziet staan is de kans groot dat hij of zij Chorta plukt. Echt een verslavend gerecht.

 

Van achter naar voren: olijf, knoflook en haver.

 


Vanwege de zomertijd zijn de dagen heerlijk lang. Wakker worden en ontbijten in de zon en dan op pad. ’s Avonds buiten zitten kan prima zo lang er maar geen harde wind is. Een kenmerk van de Griekse eilanden is dat het er zo nu en dan flink kan waaien, ook in de zomer. Meestal valt het mee en staat er juist een verkoelend briesje maar soms heb je pech dat er een week lang een stevige wind waait. Dan is het een kwestie van een beschermd plekje zoeken.

 


Hetzelfde geldt voor de maanden september t/m december. September wordt door veel mensen qua temperatuur als de mooiste maand beschouwd. Het is vaak een prachtige maand met warm weer en heerlijk loom najaarsgevoel. Daar wil ik graag nog oktober aan toe voegen. Vanaf half mei tot half september valt er nauwelijk regen. Daarna neemt de kans op regen langzamerhand toe. De eerste regenbuien in september zijn een waar genot. De natuur frist er van op en het hele eiland wordt verzengd met de geur van Eucalyptus. De zon schijnt al weer snel. Voor strandliefhebbers is de temperatuur van het zeewater in het najaar erg aangenaam. Persoonlijk vind ik een duik in zee in het frisse voorjaarswater een topper. Ieder zijn ding.

De maanden juni, juli en augustus zijn heerlijk voor zon, zee en strand. Lange wandelingen zijn af te raden vanwege het te warme weer. Tenzij een vroege vogel bent. Een korte avondwandelingen is dan prima te doen. En verder is Kythira een heerlijk wandeleiland in de meeste maanden.

Klik hier voor meer wandelen op Kythira!

Leuk om te weten:

 Hiking Kythira: Een geweldig initiatief om de prachtige oude paden, monopathia, van Kythira schoon te maken en te houden. Schoon wil zeggen vrij van vegetatie. Van de in totaal 250 km is er inmiddels 40 km schoongemaakt. Er is dus nog volop werk aan de winkel. Er zijn al diverse prachtige wandelpaden subtiel bewegwijzerd. Helaas gaat het heel langzaam want onderhoud is ook een belangrijk onderdeel. Inmiddels zijn er contacten gelegd met de Kythiriaanse scholen. Een klas kan een pad adopteren om deze elk jaar goed schoon te maken van snel groeiende vegetatie. Ook is het mogelijk een pad te sponsoren. Lees er meer over op de website van Kythera Hiking.

Wandelen met een gids: Jürgen is een geweldige Engelstalig gids. Hij woont en werkt al meer dan 20 jaar op Kythira en is getrouwd met een Kythiriaanse. Hij kent weer hele andere prachtige plekjes en vele verhalen. Hij is individueel of in groepsverband in te schakelen. Lees er meer over op zijn website. 

 


Zo wij zijn thuis!

Anita

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.