Wandelend het eiland over

Van september t/m mei  kun je heerlijk wandelen op Kythira.  Of fietsen (we hebben er twee te leen), of te scooteren en natuurlijk om af en toe te zwemmen, ook in maart of december.
Kythira is bij uitstek een eiland om te ontdekken. Het schreeuwt gewoon om een afwisselend dagprogramma. Hoe leuk kun je je vakantie maken?

Met een goede kaart bij de hand zijn er vele (zand)wegen die uitnodigen om in te slaan. Voldoende water mee en misschien nog een handdoek want voor je het weet sta je op een verlaten strandje.

 

Hele dagtochten, per auto, fiets, scooter of wandelend,  zijn te maken naar het groene Noorden, net achter Gerakari. Daar hoort een bezoekje aan de vuurtoren bij, het laatste stukje moet je zeker wandelen dat kan niet anders.

 
Het glooiende Zuiden met de vele cypressen doet hier en daar Toscaans aan. Door het fotogenieke Chora kun je uren wandelen.

 

 

Hieronder een impressie van een wandeling door de smalle straatjes van Chora.


 


 

Kapsali in zicht, daar wandelen we naartoe.

 

We pakken nog even een bloemetje mee.

 

 

Met de Venetiaans burcht, to Kastro, op de achtergrond, en een beetje klauterwerk.

 

Wat kruip- en sluip.

 

Pfff even uitrusten samen met de fotograaf.

De ruigere rotsige westkant heeft zijn geheel eigen charme. Achter het dorpje Drimonas rijd je de berg over en beland je ineens in een totaal ander landschap. Het belangrijkste klooster van Kythira, Mirtidiotissa is hier ook te vinden.

 

Een ander prachtig klooster is Kosmas en Damianos. Wij hadden het geluk dat de deur open was en papa Petros ons uitnodigde om een tsipoura te drinken.

 

 

 

 


Er groeit van alles, als je maar goed kijkt. Oa kleine orchideetjes, Ophrys.

Indrukwekkend!

Ik voel me steeds kleiner worden.

 

Het lieflijke Oosten, Paleopolis en omgeving heeft prachtige stranden en het beste klimaat van het eiland. Eén van onze favoriete plekken en we zijn er met de auto in 15 minuten.

 

Wilde geiten komen we vaak tegen op de weg richting Paleopolis.

 

Daarom badderen we hier graag.

 

Af en toe komt er iemand kiten, het ziet er stoer uit.

 



 

De haven in Agia Pelagia begin april.

Al in maart kunnen we heerlijk lunchen aan zee. Afhankelijk hoe de wind waait wordt dit Avlemonas, Kapsali of Agia Pelagia.

Op de familie kat na is het heerlijk rustig in de baai van Agia Pelagia.

.

Het middenstuk van het eiland , het plateau, verbindt alle windrichtingen en heeft zijn aantrekkingskracht doordat je al autorijdend vele traditionele dorpjes passeert. Zet de auto of scooter aan de kant en dwaal eens door de dorpjes. Dat zorgt vaak voor verrassende ontmoetingen, met dier of mens, prachtige foto’s en een dorp komt dan echt tot leven. Want hoe verlaten het er ook uit ziet, overal wonen mensen.

De watervallen en watermolens in Milopotamos.

 

Wij duiken de natuur in op zoek naar paadjes die leiden naar…

 

We passeren dan vaak een oude dorsvloer. Aloni in het Grieks.

 

Mooie oude torens…(op de achtergrond)

 

En ineens hebben we dan zicht op Mitata van een heel andere kant.

Vakantie vieren op Kythira is vooral van maart tot en met mei een lust voor oog en neus vanwege de vele bloemen en kruiden. Een heerlijk groentegerecht, Chorta, wordt in het voorjaar vers geplukt, kort gekookt en vervolgens geserveerd met een beetje olijfolie en peper en zout. Chorta is eigenlijk de verzamelnaam voor ruim 70 soorten wilde kruiden, bloemen en eetbare planten. Als je in het voor- of najaar een Griek met het hoofd naar beneden in de berm ziet staan is de kans groot dat hij of zij Chorta plukt. Ik vind het een verslavend gerecht.

 

Van achter naar voren: olijf, knoflook en haver.

 

Vanwege de zomertijd zijn de dagen heerlijk lang. Wakker worden en ontbijten in de zon en dan op pad. ’s Avonds buiten zitten kan prima zo lang er maar geen harde wind is. Een kenmerk van de Griekse eilanden is dat het er zo nu en dan flink kan waaien, ook in de zomer. Meestal valt het mee en staat er juist een verkoelend briesje maar soms heb je pech dat er een week lang een stevige wind waait. Dan is het een kwestie van een beschut plekje te zoeken en die is altijd wel te vinden.

 

Hetzelfde geldt voor de maanden september t/m december. September wordt door veel mensen qua temperatuur als de mooiste maand beschouwd. Het is vaak een prachtige maand met warm weer en heerlijk loom najaarsgevoel. Daar wil ik graag nog oktober aan toe voegen. Vanaf half mei tot half september valt er nauwelijks regen. Daarna neemt de kans op regen langzamerhand toe. De eerste regenbuien in september zijn een waar genot. De natuur frist er van op en het hele eiland wordt verzengd met de geur van Eucalyptus. De zon schijnt al weer snel. Voor strandliefhebbers is de temperatuur van het zeewater in het najaar erg aangenaam. Persoonlijk vind ik een duik in zee in het frisse voorjaarswater een topper. Ieder zijn ding.

Een erg leuke website is Kythira Hiking van Fivos Tsaravopoulos. En niet alleen de website maar inmiddels zijn er een aantal subtiel bewijgwijzerde wandelpaden, monopathia, op het eiland. En er komen nog meer.

Wil je weten welke georganiseerde wandelarrangementen wij aanbieden ga dan naar Speciale Vakanties op onze website. Er is van alles mogelijk zowel individueel als in groepsverband.

Sowieso krijgt de bij ons verblijvende gast de beschikking over diverse beschreven wandelingen in de omgeving van het guesthouse. Korte en lange wandelingen door dorpjes, valleien en altijd met prachtige uitzichten en soms is verdwalen helemaal niet erg. Wandelen kan heel gemakkelijk en veilig al vanaf een persoon.

In de maanden juni, juli en augustus zijn lange wandelingen en fietstochten af te raden vanwege het te warme weer. Deze maanden zijn eventueel wel geschikt voor korte avondwandelingen. Verder zijn alle andere maanden heerlijk om te wandelen.

Nog een tip: ga eens op pad met een wandelgids!

 

Tot ziens op Kythira!
Albert&Anita

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.