Een record!

 

Als alles meezit wordt er wel eens een record gebroken. En zo gebeurde. Het is net topsport. Het was prachtig weer, volle bomen met veel olijven, grote bomen en lange mensen. De perfecte ingrediënten voor een super olijf-pluk-week. Alle geplukte olijven bij elkaar wogen maar liefst 698 kilo.

 

olijf pluk week

Zelfs voor lange mensen is een trapje best handig.

 

Dat van de lange mensen, de olijven plukkers dus, is een grapje van de Grieken en horen we elk jaar wel een keertje. “Dat is handig, al die lange mensen, die kunnen overal bij en hebben geen trapje nodig” roepen ze ons lachend toe als we in de olijfpers staan te wachten op de verse olijfolie. Echter de volle en grote bomen hebben vooral bijgedragen tot deze record oogst van olijven. De netten, waar de olijven in opgevangen worden, hoeven niet zo vaak geleegd en verplaatst te worden. Iedereen kan lekker doorgaan met harken. Kortom geen tijdsverlies. Een ander pluspunt was het (soms te ?!) warme weer, je kon het gerust zomers noemen. Het vooruitzicht van een verkoelende duik in zee gaf wellicht een extra pluk spurt.

 

olijven plukken kythira

Het verwijderen van de blaadjes en takjes uit olijven, voor sommige wel een heel ontspannen moment , gebeurt meestal op een zonnig plekje. Vanwege de warmte, het moet niet gekker worden, was het wel zo aangenaam in de schaduw.

 

De volledig vernieuwde olijf pers was nog even wennen. Het was de eerste volledige draaidag en daar werd men toch een beetje zenuwachtig van. Uiteraard is alles goed gegaan, voor zover wij weten, en zijn wij voorzien van heerlijke verse olijfolie. Uit die 698 kilo olijven is maar liefst 141 kilo olie geperst. Daarvan gaat een deel naar de olijfpers. Wat overblijft verdelen wij met de eigenaar van de olijfgaard. En van ons deel krijgen alle plukkers een vers gebottelde fles mee naar huis. Yamas! Op naar de volgende olijf-pluk-week.

Anita

Het laatste record was behaald tijdens de olijf-pluk-weken in 2014

 

Olijven pluk Kythira

Ik moest zeker even wennen in de olijfpers. Zie je dat omgekeerde Amstel kratje? Daaronder zit (nog) een gat in de spiksplinternieuwe vloer. Al fotograferend, en niet oplettend, verdween mijn voet ineens. Mijn achterste brak de val maar Jiannis, de eigenaar, schrok zich een hoedje. Het gat is nu ‘dicht’. Ondertussen laten we ons de verse olijfolie goed smaken. (Foto Wia)

Share
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

4 reacties

 1. Met hoeveel mensen plukken is dit aantal kilo’s behaald?
  Kennen wij dit perceel met deze ZEER grote bomen?
  Tot 14-11-2019.

  GR.Henk

  • Anita Snippe

   Ha Henk, het is pas de tweede keer dat wij bij deze zeer grote bomen olijven plukken. Dankzij jouw formidabele plukwerk van toen hangen er meer olijven in de bomen als nooit tevoren. Tot de 14e! Er ligt een uitdaging om dit record te overtreffen. Al ben je dan met een persoon minder ;-). groetjes

 2. Χριστίνα

  Oh, wat ziet dat er goed uit! Ik verheug me echt op volgende week! Liefs, filakia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.