De bouw van ons guesthouse 1

Project FOS KE CHÓROS I

Op 23 oktober 2008 is onze aannemer gestart met de bouw van ons guesthouse Xenonas FOS KAI CHÓROS(gastenverblijven Licht en Ruimte). In de toekomst hopen wij hier samen met iedereen die houdt van zon, zee, Griekenland in het algemeen en Kythira in het bijzonder, in een rustige en ontspannen omgeving te kunnen genieten van een vakantie of andere activiteiten.
Onze aannemer is een snelle en denkt het Guesthouse in mei 2009 te kunnen opleveren. De bouwvergunning is afgegeven binnen 3 maanden na aanvraag. Wij hebben nooit geloofd dat deze vergunning er zo snel zou zijn maar onze aannemer heeft dit vanaf het begin wel geroepen. En hij had gelijk!
Onderstaand vind je de voortgang van ons project FOS KAI CHÓROS. Met foto`s en verhalen houden wij je op de hoogte.
Veel plezier!

22 oktober 2008
Aankomst na drie weken Nederland. Toch een beetje teleurgesteld.

De graafmachine staat er zo al vanaf eind september en het gat is er niet groter op geworden.

23 oktober

Land inmeten! Eindelijk.
Het was maar goed dat Albert er zelf bij was anders had het pand veel te veel naar het Noorden gestaan.

24 oktober

Het gat wordt groter en hier komt ons kantoor en de bergruimte.

25 oktober

Zie daar; het zoontje van de graafmachinist weet al heel goed hoe hij deze machines moet bedienen. Zes jaar veel ouder is hij niet. Meer buurtkindertjes/vriendjes vinden het allemaal maar wat interessant.

Onze architect komt ook nog even een kijkje nemen maar dit is nog ruig werk dus veel kan hij niet doen.

28 oktober

Drie grote monsters en maar graven en graven. In 1 van die grote monsters zit nog steeds dat kleine mannetje te werken als een grote.

Overleg met de aannemer. In dit geval over het water. Het stadswater moet worden doorgetrokken naar ons landje. Hoe zit dit met pijpen en waterdruk en en en…

Aan het einde van de dag zijn de monsters klaar. Het puin wat er uit komt is 3x zo veel geworden(info van onze aannemer). De compacte massa is niet meer. Het gat wordt ons kantoor en bergruimte.

30 oktober

De fundering.

31 oktober

De tweede laag voor de fundering.

3 november

De dakpannen zijn al gearriveerd! Oude maar volgens onze aannemer veel sterker dan nieuwe. Wij vinden deze oude gewoon mooier. In ieder geval hebben de zigeuners rond Athene, de leveranciers, goed hun best voor ons gedaan.

4 november

Het water is aangesloten. Het oogt nu nog provisorisch maar zo werkt dat hier. Voor het vinden van de waterleiding moest men op het perceel tegenover ons een gigantisch gat graven. De waterleiding is doorgetrokken over de openbare weg naar ons land. Op het land is het het probleem van onze aannemer die zal zorgen dat alles keurig onder de grond komt.

Het fundament van de kelder is klaar en men is gestart met de bouw van de muren.

7 november

Er wordt nog steeds driftig gebouwd aan de muren van de kelder. De ramen en een deur kunnen wij al zien zitten. Maandag 9 november wil men het geheel gaan afdekken met een laagje cement. Dat wordt voor deze mannen zaterdag en zondag wederom werken.

Tijdens de pauze een lekker biertje, let vooral op het merk, en dan weer aan de slag. Morgen toch maar eens langs met een vuilniszak want het blijft allemaal liggen waar ze het genuttigd hebben. Nou ja, als ze maar goed bouwen.

9 november

De muren van de kelder staan!

14 november

Er komt enige vorm in voor de buitenstaander.
De eerste buitenmuur staat. Ramen en een deur kun je al zien.

En de trap naar de kelder zit er ook al in. Dit is de trap binnendoor er komt ook nog eentje buitenom.

16 november

Wat zien we hier: 1 kamara. Weliswaar nog van hout. Deze modellen maken ze terplekke, zodat de kamara altijd de juiste pasvorm heeft. De stenen kunnen er nu omheen gebouwd gaan worden. Het hout wordt dan later verwijderd. Uiteraard zou ik zeggen. Maar een huis bouwen is niet voor iedereen zo gewoon en zeker voor mij niet en danook nog in Griekse stijl.
Vanaf maandag is er flink regen en onweer zodat het werk nu al weer 2 dagen stil ligt. Pas donderdag en vrijdag zal het weer echt helder worden. De bouw gaat de komende tijd vermoedelijk wat langzamer….

Voor een zonnig reisje ga dan naar reisverslag van Simone. Samen met Jacco en hun 3 kinderen zijn ze op Kythira geweest.

24 november

Na dagen en nachten met veel regen en stormachtige winden zijn er ook veel dagen met zon. Als het niet regent wordt er gewoon gewerkt en hoe: weer met 10 man tegelijk. Op de rechtervleugel is men al bezig met het plafond.

25 november

Na een prachtige zonnige dag kunnen we langzamerhand de contouren van de binnenplaats onderscheiden. Een deel van de plafondbalken en de houten planken zijn ook al geplaatst. Grote kans dat, als het weer goed blijft, aan het eind van deze week de begane grond er staat!

4 december

Een foto van de andere kant. De kelder en de begane grond staan er. Op de begane grond komt nog een laag voor een geweldig zeezicht van West naar Oost Kythira. Ze zijn dagen bezig geweest met de bewapening omdat er nog een laag cement tussen deze 2 verdiepingen komt.

8 december

Het is maandag en helder en zonnig en er is cement. Na dagen werken aan de bewapening en wachten tot wij aan de beurt waren, het nieuwe ziekenhuis staat altijd als eerste op de lijst, voor het cement is het de hele ochtend weer een drukte van belang.

Beetje bijsturen van ”ie elifantes”oftewel de olifanten-beton-wagen, is noodzakelijk. Voor je het weet ligt de drap op de verkeerde plek. Daarvoor is het veel te duur en krijg die troep maar weer eens weg.

16 december 

Er wordt nog steeds flink gewerkt. Zie het resultaat van de afgelopen week.

Kertsmis 2008.

Eerste Kerstdag is één van de schaarse vrije dagen maar 2e kerstdag stonden de mannen er weer. In weer en wind want het was een natte en koude dag. Een dezer dagen zal de 1e verdieping klaar zijn en dan wordt er begonnen met het dak. En dan pas weten we echt of het er uit gaat zien zoals we verwachten (en hopen)!

1 januari 2009, GELUKKIG NIEUWJAAR!

Gisteravond het dak eraf, vandaag pijn in ons dak en morgen kan het dak erop.
Er wordt nog steeds flink doorgewerkt behalve op 1 januari. Ondertussen zijn wij al dagen bezig om alle electriciteitspunten te bepalen. Waar willen we binnen en buiten licht? en de aan- en uitknop niet te vergeten. Televisie, wasmachine, koelkasten, airconditioning echt alles komt aan bod.

4 januari

Zie hier een dakspant. Er zullen tien worden gemaakt. Allemaal nog te doen maar ze zullen op een dag naar boven moeten. We zijn benieuwd op welke Griekse wijze dit zal plaatsvinden.

6 januari

MANPOWER!
Ze zijn niet alleen zwaar maar ook onhandelbaar.

Daarna nog een verdieping hoger want het zijn wel de dakspanten.

8 januari

Ze staan allemaal, tenminste op deze vleugel.

10 januari

De latten zitten er ook tegen aan. Nu aan de buitenkant de isolatie nog en dan de dakpannen. Het waait nogal, dus niet zo verstandig om het dak op te gaan. De regendagen zijn ook gekomen en als het regent regent het ook meteen de hele dag. Inmiddels is men begonnen met werkzaamheden binnen. De muren voor badkamers en toiletten. Albert en ik hebben ook niet stil gezeten; ons electriciteitsplan is ingeleverd bij de aannemer. Na een week intensief alle ruimtes te zijn doorgelopen en elke lichtknopje en stopcontact te hebben bepaald waren we blij dat we er klaar mee waren. Onze aannemer kwam echter met zulke goede ideeen dat we er nog eens 2 dagen voor zijn gaan zitten. Het is nu klaar en naar ons idee is het een gekrioel van electriciteit.

16 januari

Het is een graad of 15 met veel zon en tijd om weer flink buiten aan het werk te gaan. Morgen of overmorgen komen de dakpannen erop. Er staan 6000 oude dakpannen klaar om her-gebruikt te worden. Oude omdat wij deze gewoon mooier vinden. Kythiresen die regelmatig langsrijden en alles zien gebeuren vinden het maar wat vreemd. Worden we niet bij de poot genomen met die oude pannen?

Het zandsteen komt bijna om alle grote ramen.

18 januari

De dakpannen op het dak. Zijn ze niet prachtig?

20 januari

De mannen op het dak aan het werk. Het is heel veel werk en hoog dat het is. Echt een karwei om je koppie er bij te houden. Tijd voor een praatje hebben ze altijd. Ook vanaf het dak al schreeuwend naar beneden. Wij komen graag even naar boven.

27 januari

Het dak is een hele klus. Ondertussen is men buitenom bezig met een aantal terassen en de buitentrap welke naar onze opslagruimte onder de appartementen gaat. Dit zijn de kleine raampjes linksonder het gebouw.

31 januari

De pannen zitten erop! Gelukkig. Het was af en toe zenuwslopend, zo griezelig zoals die mannen bezig waren.
Links zit er zelfs ook al een schoorsteen.
Tijd voor pannenbier?!

2 februari

De foto hierboven is de laatste van het pand in steen. Gister heeft men het geheel bedekt met een grijze cementlaag. De buiten- en binnenkant. Om 5 uur `s middags kwamen we tot die ontdekking en het geheel was niet helemaal naar onze wens. Van alle ruimtes willen we graag 1 in steen laten en geen gepleisterde muren. Wat zijn ze toch snel, supersnel! Onze aannemer maakt hier geen enkel probleem van. Hij was een paar dagen in Athene en zodoende is het ook aan zijn aandacht ontsnapt. Vandaag is men begonnen met het verwijderen van de cementlaag….handwerk en dus een hele klus. Morgen de foto`s.

3 februari

Een grijs laagje.

Binnen wordt er ook flink gepleisterd. Hier een deeltje van de woonkamer van een appartement, het ongepleisterde deel is voor de nog te maken tzaki(haard).

8 februari

Wat is dit? Griekse kunst?
De electriciteitspunten voor een keuken in 1 van de appartementen. Erg z) om te volgen maar wel noodzakelijk.

14 februari

Naast het geboor in muren voor de electriciteit is de timmerman ook flink aan het werk, eindelijk. Onze aannemer heeft hem een week lang geprobeerd te bereiken en hem in zekere zin het mes op de keel gezet: “als je nu niet komt ga ik naar een ander”. Prompt kwam hij.

De muur is wederom cementvrij!(zie 2 februari). Het was een hele klus en het resultaat mag er zijn. Erg sfeervol denken wij. Een gezamelijke ruimte overigens voor een ontbijt of een hapje en een drankje. We gaan er in ieder geval een kook-eiland in maken en met een lange robuuste tafel, voor binnen en buiten, wordt dit een centrale ontmoetingsplaats, voor ieder die dat wil natuurlijk.
Misschien toch natuursteen op de vloer….

De trap naar boven. Inmiddels zijn het er twee omdat in de oude, de rechter, een trede kapot is. Iedereen komt hiermee naar boven…als je durft. Er komt nog een hele echte lange stenen oerdegelijke trap, met een mooie boog eronder. Dan kan je nog door het raampje blijven kijken.

21 februari 

Bij terugkomst na een week Athene troffen wij de de buiten- en binnenkant dik gepleisterd aan. De electriciteit is aangelegd. Alle tubes voor de airco`s zijn ingefreesd en de kozijnen zitten voor de ramen.

25 februari

Het is een dag droog en dan weer een dag regen. Voor Griekse begrippen is het erg koud(en nat) deze februari. Toch wordt er gestaag door gewerkt. Kijk! de schoorstenen zitten er op. Je kunt ze zien boven de boog, hele grote, voor de haardjes van de beneden-appartementen.

Gister hebben we kleurproefjes gemaakt. We zijn afgestapt van de traditionele kleuren wit en blauw. We zoeken nu iets wat goed past bij het landschap(veel groen en bomen en lucht) en bij de dakpannen. Daarnaast willen we ook dat het oud lijkt alsof het er al jaren op zit. Welke zal het worden? Wie dit leest nodigen wij uit om zijn of haar mening te mailen, mag best.

3 maart

Wat is het nu voor kleur? Caramel, biscuit, zand-strand, sahara-zand, mosterd van alles is er al genoemd. Vandaag zijn wij het er 100% over eens: het is een prachtige natuurlijke kleur geworden. Wat hebben we allemaal staan zenuwen, onze aannemer incluis.
De kleur is in de traditie van het eiland. Witte muren met blauwe luiken kwamen oorspronkelijk in grote delen van Kythira niet voor. Omdat in het voor- en najaar regelmatig de wind uit het zuiden komt brengt dit bij een regenbui vaak het ‘zand van Gadaffi’ met zich mee, met als gevolg dat witte huizen dus snel smerig werden. Om dit probleem op te lossen koos men voor een zandkleur (van terracotta tot oker).

Binnenkort de foto`s van het hele pand; in kleur.

10 maart

Waar zijn ze binnen toch allemaal mee bezig?
O.a. met de tzaki`s, de openhaarden.

Met de keukens.

Binnen wordt er ook gestucced. Dit is zeker niet de uiteindelijke kleur. Maar ”de jongens” vinden deze kleur zo mooi. Het is ook prachtig om te zien hoe ze aan het werk zijn. Er wordt pleisterwerk op de muur gespoten door dit brutaaltje.

Met z`n drieen staan ze dan voor de muur en zakken tegelijkertijd door de knieen om langzaam weer om hoog te komen. Waarbij het er uiteraard om gaat de muur zo glad mogelijk te krijgen. Het is net een mini-wave. Ondertussen zijn ze de hele dag grappen en grollen met elkaar aan het maken. Eten doen ze bijna niet. Fruit dat weer wel en koffie en bier.

De loodgieter is ook gestart met zijn werkzaamheden. Voor de waterleidingen en afvoeren worden veel gaten en sleuven in muren en vloeren geboord. De waterleidingen en afvoeren komen allemaal aan de buitenkant van het pand. Daar zie je straks niets meer van want dat wordt gewoon dicht gepleisterd.

Het gaat allemaal erg voorspoedig. We staan te popelen om iedereen die bij ons wil vertoeven te laten genieten van Kythira en van het echte eilandleven. Daartoe organiseren wij vanaf eind oktober 2009 de Olijf-Pluk-Weken. Wil je weten wat dit inhoudt? klik dan hier .

21 maart

Een trap! een heuse trap…in de maak. Het wankele maar sterke houten trapje heeft lang zijn diensten bewezen maar deze trap begint er wel op te lijken. De kleur van het pleisterwerk trekt ook helemaal bij.

Een schoorsteen…in de maak. Dat heeft wel iets zo`n schoorsteen aan de buitenkant van het pand. Zeker als het mooi gepleisterd is.

31 maart 

Het pleisterwerk aan de buitenkant is af. Inclusief de schoorstenen…deze kant wel. Er is namelijk een schoorsteen vergeten op de andere flank, jawel echt waar.

Staan we elke dag een paar uur op de bouwplaat om met de aannemer te overleggen vergeten wij en hij gewoon een schoorsteen!
Albert kwam er achter toen hij thuis op de crosstrainer stond(waar een beetje inspanning al niet goed voor is). De schoorsteen die mist is voor de houtoven in de gezamelijke ruimte. Gewoon totaal over het hoofd gezien. Dat betekent weer boren en het opnieuw bepleisteren van een gedeelte van de muur.

Vandaag is men gestart met het opruimen en schoonmaken van het terrein rondom. Het grove werk is tot zover eerst gedaan. Het fijnere en tijdrovende binnenwerk krijgt een vervolg.

9 april

Er wordt gewerkt aan waterleidingen en electriciteit. De vloeren worden gestort in de ruimtes waar men al klaar is. Alles is nog in de verkeerde tinten en onafgewerkt maar het begint ergens op te lijken.

Ook de badkamers krijgen intern enige vormen. Lastig om zo vanaf een plaatje een beeld te krijgen van alles? Over 2 maanden is het klaar!
Van het eindresultaat maken wij uiteraard een prachtige foto-serie.

19 april Paaszondag

Vandaag is het feest; de vastentijd is voorbij en morgen is iedereen aan het bijkomen. Kortom er wordt twee dagen niet gewerkt. Het is zonnig en druk en erg gezellig op Kythira. Het is iedereen van harte gegund.
Wat is er de afgelopen dagen, in een nogal traag tempo, wel gedaan? We krijgen een witte badkamer

een zwarte

een blauwe

een plafond in de kleur olijf-zwart. En zo gaan we nog even door.

28 april

Het binnenwerk neemt heel veel tijd in beslag. Het wordt steeds mooier en huiselijker(vinden wij).

De bankjes staan al. De witte stenen van de bankjes en de openhaard worden ter plekke op maat gesneden. Een heel zwaar, precies en vooral lawaaierig karwei. Onze aannemer heeft zo zijn eigen willetje. De grijze stenen rand, boven de openhaard, vond hij niet mooi. De witte steen moest ook daar komen. Wat wij hiervan vonden? Goed dus want de grijze zijn er uitgehakt en de witte erin geplaatst.
Nog meer overleg.

Wat te doen met deze ruimte? De stenen muren blijven steen, ons idee, en onze aannemer wil daar alles in hout afwerken. Vloer en keuken. Het plafond is al van hout. Nog meer hout? Heeft hij nu een country-style-look voor ogen? De stenen willen wij laten schitteren, niet letterlijk, tonen hoe het pand gebouwd is. Met hout wordt het veel te zwaar. Op naar een volgend plan c.q. overleg.

9 mei

De electricien, schilders, timmermannen, puinruimers oftewel het is een drukte van belang.
De binnenplaats wordt ‘plant-klaar’ gemaakt voor de nodige citroen- en sinaasappelbomen.

De binnenmuren krijgen eindelijk een witte kleur. Diverse luiken en deuren zijn al gemonteerd. Er zit schot in maar gaat het snel genoeg om alles binnen een maand af te ronden??

De luiken binnen en buiten. Ze gaan een chocolade bruine kleur krijgen.

10 mei

Op onderstaande foto kun je zien waar oa allemaal aan gewerkt wordt.
Links de stenen voor de trap. In het midden de gleuven voor de bomen.
Voor onze auto zijn de sporen al zichtbaar voor de muur rondom. Het hele terrein is uitgevlakt en alle goede stenen zijn uitgezocht, ja echt uitgezocht, voor de buitenmuur. De stenen liggen op een grote stapel achter onze auto.

13 mei

FEESTJE! De electriciteitspalen staan! Redelijk gestressed werd ik van het feit dat ze niet zouden komen of ons vergeten. Stel je voor dat alles klaar is en er is geen electriciteit. Deze mensen komen 2x máár 2x jaar in mei en in oktober. Nu nog de aansluitingen op ons terrein maar dat is een klus voor onze aannemer.

15 mei

De trap wordt ”bekleedt” met Kythirees natuursteen. Letterlijk een loodzware klus.

17 mei

Wat vinden wij dit mooi geworden. Oker met donkerbruin en witte muren. Het staat heel warm.

Onze aannemer houdt meer van ”zijn” witte ruimte. Meer gestyled zeg maar.

20 mei

Gisteravond om 20.00 uur was ”onze straat” klaar. De betonlaag wel te verstaan nu nog bekleden met…witte tegels. 

21 mei

Ons straatje zoals deze er vanochtend bij lag: alsof je zo onder de poort door naar zee kunt wandelen. In de grote gleuven komen fruitbomen. Die gaan we morgen, vrijdag, halen.

Het is maar goed dat er zo veel mannen aan het werk zijn. Vandaag zijn alle onze spullen, 20 kuub, uit Nederland aangekomen en ze hebben flink geholpen met het naar beneden sjouwen. Toen dat klusje geklaard was het tijd voor: BIRA!

Onze stenen muren van de gezamelijke ruimte zijn heel mooi aan het worden.

23 mei 

Wat is Vangelis nu aan het doen? Hij is een echte specialist een vakman alles klopt altijd exact. Later meer foto`s van het resultaat van deze hoedjes?

Het omliggende terrein wordt opgeschoond(opgekuisd op z`n Belgs, ja dat leren we hier ook). De mannen hebben een grote zeef gemaakt en zo valt het redelijk fijne zand er door en de grove stenen rollen terug. Alles wordt hergebruikt. De grove stenen voor muurtjes en zo. Het fijnere zand, voor onze fruitbomen, is ook gewoon uit ons land gehaald. Volgens een Albanese boer is dat heel goed zand, we zullen zien hoe hard onze citroen- en mandarijnboompjes gaan groeien.

26 mei 

En zo hebben we ineens een tuinman en een groentetuin. Nedzje, bouwvakker en boer, is zo enthousiast dat hij zelf de tomaten-, paprika-, komkommer- en basilicumplantjes heeft gehaald en geplant. Een assertiviteits-training is bij deze jongens niet nodig.

27 mei 

Steeds meer luiken hangen op de juiste plek en in de juiste kleur.

Vandaag is men begonnen om in de appartementen een ….. te bouwen.
Wat wordt dit dan toch? We houden het spannend tot een volgende keer.

Klik hier voor het vervolg

Share
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

5 reacties

  1. Pingback:WiinterWerk - blog een Grieks eiland - Kythira

  2. Pingback:Waterverbruik - blog een Grieks eiland - Kythira

  3. Pingback:Feest in Frilingianika - blog een Grieks eiland - Kythira

  4. Pingback:Pizza bakkers - blog een Grieks eiland - Kythira

  5. Pingback:Klussen - blog van een Grieks eiland - Kythira

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.